Preskočite na glavni sadržaj

Digitalni arhiv Kinokluba Zagreb

Digitalni arhiv Kinokluba Zagreb
Velika novost Kinokluba Zagreb je digitalni arhiv građe iz gotovo stogodišnje povijesti Kinokluba! Digitalizirano gradivo može se pretraživati filterima i ključnim riječima, uz mogućnost OCR pretraživanja pojedinih dokumenata.
Kinoklub Zagreb u svojoj povijesti bio je značajan pokretač zbivanja u domaćoj filmskoj kulturi, a od 1928. godine predstavlja je važno mjesto susreta filmskih entuzijasta, umjetnika, kritičara i profesionalnih filmskih djelatnika, čiji je rad ostavio trajni trag u filmskoj i umjetničkoj povijesti Hrvatske i svijeta. No tragovi jednog kinokluba nisu samo filmski: zajednički volonterski rad kroz udrugu građana u proteklih je devet desetljeća iza sebe ostavio i niz papirnatog materijalnog gradiva, koje svjedoči o povijesti Kluba, načinu njegova djelovanja i organizacije, kao i o samim  aktivnostima udruge.
 
U svrhu uspostave klupskog arhiva Državni arhiv u Zagrebu je 2021. godine obavio stručni nadzor nad stanjem gradiva i odobrio uvjete njegovog čuvanja, a u okviru tih mjera voditeljica Odsjeka baštine dr. sc. Petra Belc Krnjaić položila je stručni ispit za upravljanje dokumentarnim gradivom izvan arhiva pri Hrvatskom državnom arhivu, što čini Klub jednom od rijetkih vaninstitucionalnih organizacija koje imaju stručno osposobljenu suradnicu za rad s arhivskim i dokumentarnim gradivom.
 
Digitalni arhiv dostupan je na poveznici: https://kkz.hr/digitalni-arhiv.
 
Uspostava arhiva Kinokluba Zagreb i posebitosti ovakvog tipa arhiva predstavljene su do sada na raznim seminarima i konferencijama koje su se održavale u inozemstvu, u Stockholmu, Beogradu i na pariškoj Sorbonni.
 
Suradnici na projektu digitalizacije su Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn koji su izradili novu stranicu Kluba te Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Hrvoja Stančića i uz asistenciju dr. sc. Željka Trbušića, koji je preuzeo obvezu digitalizacije gradiva i izrade pripadajućih metapodataka.
 
Projekt zaštite i digitalizacije arhivskog gradiva sufinaciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura Nova te dijelom i donacijama članova.
 
Detalje o Projektu zaštite i digitalizacije arhivskog gradiva možete pročitati na ovoj poveznici.