Preskočite na glavni sadržaj

Manifestacija 'Japan u Rijeci' predstavlja japansku povijest i suvremenu kulturu

U Rijeci se od 7. svibnja do 29. lipnja održava manifestacija 'Japan u Rijeci' koja će kroz niz kulturnih, gastronomskih, glazbenih i zabavnih događanja predstaviti japansku povijest i suvremenu kulturu.
vrijeme: 07.05.2024. - 29.06.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://www.japanurijeci.com/

Manifestaciju organizira Muzej računala Peek&Poke, a ovom prigodom su u četvrtak organizatori i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović obišli istoimenu izložbu na postamentima na Korzu. Riječ je o izložbi na kojoj se fotografijama i tekstovima donosi pregled veza Rijeke i Japana, fragmente povijesti i osobitosti Japana, tehnoloških i suvremenih kulturnih postignuća te zemlje.
 
Među ostalim, tu je podsjećanje na posjet Rijeci 1976. godine japanskog broda Shin Sakura Maru, plovećeg izložbenog prostora za predstavljanje japanskih tehnologija i izvoznih proizvoda, fotografije iz 30-ih godina 20. stoljeća kad je japanska delegacija posjetila tvornicu torpeda u Rijeci ili interesantna poveznica jednog od najvećih autora animiranih filmova, Hayaa Miyazakija s prostorom današnje hrvatske jadranske obale, s obzirom na to da se tu odigrava dio radnje njegova filma "Porco Rosso" između dva svjetska rata.
 
Svetozar Nilović iz muzeja Peek˛&Poke je naveo da se ideja o organizaciji ove manifestacije pojavila prošle godine, kad se željelo obilježiti 30 godina postojanja Play Stationa. Početna ideja se širila do bogatog programa koji se nudi Riječanima.
 
Gradonačelnik Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što će se građani zahvaljujući ovoj manifestaciji moći upoznati s mnogim specifičnostima te zemlje te je barem virtualno proputovati. "Podsjetio je da su Kawasaki i Rijeka gradovi prijatelji već 50 godina, a Kawasaki je ujedno jedan od najstarijih gradova prijatelja Rijeke. "Organizaciju ove manifestacije podupiru među ostalima i Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj kao i sam Grad Kawasaki i drago mi je što i na taj način produbljujemo našu suradnju i prijateljstvo", rekao je Filipović.
 
U sklopu manifestacije će japanski muralist Yusei Sagawa u Ulici Ivana Grohovca oslikati mural koji ostaje kao trajna uspomena. Sagawa je istaknuo da mu je drago što je u Rijeci i što može dati svoj doprinos ovoj manifestaciji i što ima priliku ostaviti svoj rad u trajno naslijeđe.
 
Na muralu će se prikazati dvije rijeke, od kojih jedna simbolizira Kawasaki, a druga Rijeku, te veliko sunce, simbol Japana, u kojem će biti motivi obaju gradova, rečeno je. Mural će biti visok 25 metara i time će biti jedan od najviših u Hrvatskoj. (Hina)