Preskočite na glavni sadržaj

Održana Proljetna konferencija Kino mreže

Proljetna konferencija Kino mreže odvijala se 8. i 9. svibnja na Korčuli u suorganizaciji Centra za kulturu Korčula, uz predstavnike 25 kina iz cijele Hrvatske. Okupljanje je započelo već u utorak, 7. svibnja uz neformalno druženje i razmjenu informacija, a program je završio predavanjem na temu 'Kako komunicirati o filmu'.
vrijeme: 08.05.2024. - 09.05.2024.
mjesto: Korčula
url: https://kinomreza.hr/

Na svečanom otvaranju sudjelovali su Lana Filippi Brkić, ravnateljica Centra za kulturu Korčula, Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Kino mreže, Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra te Nika Silić Maroević, gradonačelnica grada Korčule.
 
"Ponosni smo zbog odabira za suorganizatora Proljetne konferencije, što slijedi kao kruna prošlogodišnjeg obilježavanja 20 godina rada Centra za kulturu. U spomenutom smo razdoblju organizirali 500 kulturnih događanja u gradu Korčuli, a samo protekle godine 30 tisuća posjetitelja pohađalo je programe u ovoj dvorani. 2023. smo rekonstruirali i opremili malu multifunkcionalnu dvoranu koju također koristimo za manje školske kino projekcije. Za otok Korčulu od iznimne su važnosti dvije digitalizirane dvorane putem kojih naši otočani uživaju u kino programu kao i stanovnici svjetskih metropola. U planu je i obnova ove dvorane koja dosad broji gotovo dva milijuna posjetitelja," izjavila je na samom početku Lana Filippi Brkić, ravnateljica Centra za kulturu Korčula.
 
Predsjednica Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac, zahvalila je gradonačelnici Korčule Niki Silić Maroević na podršci te dodala kako je suradnja grada Korčule i Centra za kulturu primjer dobre prakse kojoj svi težimo. "Naš je cilj da nas lokalne samouprave podrže i tako nam olakšaju naše djelovanje. Kino mreža je s početnih 27 članova danas stasala u organizaciju s 54 člana," izjavila je Fabric Fabijanac te zahvalila Hrvatskom audiovizualnom centru i udruzi Kultura Nova na podršci. 
 
"Od samih početaka postoji posebna veza HAVC-a i Kino mreže jer kroz poticanje audiovizualnih i komplementarnih djelatnosti HAVC nalazi u centru kruga autora, distributera i kinoprikazivača. Našu suradnju moramo njegovati kroz razgovor, sve s ciljem napredovanja i bolje komunikacije s publikom, jer sve što radimo, radimo za publiku. Kino mreža ima veliki potencijal - dio aktivnosti možete raditi udruženi jer smo svjesni da u malim timovima nije jednostavno realizirati sve što vođenje jednog kina podrazumijeva," kazala je Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Gradonačelnica grada Korčule Nika Silić Maroević pozdravila je sve okupljene te najavila obnovu dvorane. 
 
Nakon otvaranja, uslijedilo je predavanje Martine Petrović, voditeljice DKE - Ureda MEDIA Hrvatske s temom umrežavanja kina unutar potpora Europa Cinemas, s posebnim naglaskom na poziv 'Collaborate to Innovate' kao i poziva razvoja publike i filmskog obrazovanja u sklopu Potprograma MEDIA. Predstavljene su dostupne edukacije za kina vezano za razvoj publike - u Sofiji, Bologni, Sevilli. "Europa Cinemas prva je i jedina mreža kina na razini Europe s fokusom na europski film. Danas broji 38 zemlje, 1279 kina, 3160 ekrana i 786 gradova. Ciljevi te mreže su osnažiti raznolikost programiranja EU filma u kinima kao i rast publike, razviti mrežu kina koja mogu ostvariti zajedničke aktivnosti na nacionalnom i EU nivou te osnažiti inovaciju u promociji filmova kao i komunikaciju s publikom. Program COLLABORATE TO INNOVATE vodeći je program koji ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili na europskoj razini. Financijski doprinos kina Europa Cinemas iznosi maksimalno 100.000 € po projektu. Od pokretanja 2021., 45 projekata podržano s time da je u 2023. godini rekordan broj od 17 novih projekata odabran za treće izdanje programa," kazala je, između ostalog, Martina Petrović.
 
Program Konferencije nastavljen je izlaganjem predstavnika kinoprikazivača u kojem su predstavili primjere dobre prakse umrežavanja u mini mrežu kina.
 
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek predstavila je projekt Regional synergy for new cinema going experience u koji su bila uključena kina iz Mađarske, Slovenije i Srbije, a projektne aktivnosti uključivale su radionice za snimanje filma mobitelom za srednjoškolce, predavanja i projekcija filma Ilije Barišića te tri događaja u kinu Velebit koja su uključila projekcije triju dugometražnih igranih filmova po odabiru učenika iz svake od zemalja. Koprivnički srednjoškolci za projekt su odabrali filmove Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića i Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića.
 
Lana Vukalović Velimirović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin predstavila je projekt Playing Cinema (Razigrano kino) u koji su uključena kina Romuva iz Litve te kina Valli iz Pule i kino Gaj iz Varaždina. Projekt je pokrenut s ciljem razvoja publike i promocije europskog filma, a aktivnosti su uključile projekcije europskih klasika uz stručne uvodničare, pub kvizove prije projekcije, edukacijske kartice (63 kartice s pitanjima za analizu filma - besplatno dostupne na web stranicama sva tri kina) kao i društvenu igru Igrajmo se kina.
 
Miroslav Perušević iz Pučkog otvorenog učilišta Novska predstavio je projekt Moje malo kino koji je nastao kao rezultat povezivanja Centra za kulturu Čakovec, POU Samobor te POU Novska. Cilj projekta je bio razvoj filmske pismenosti, uz fokus na vrtiće i škole, a glavna aktivnosti edukacija odgajatelja i učitelja. 
 
Alen Munitić, direktor kina Mediteran predstavio je dva projekta te se dodatno fokusirao na motivaciju svih sudionika na prijavu za navedene edukacije. Kino Magistrala zajednički je projekt Kino Mediterana, riječkog Art kino Croatia, Kinematografa Dubrovnik te splitskog Centra za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata. U projektu je sudjelovalo 12 kina, a aktivnosti su uključivale premijere europskih filmova s gostima, izradu školskog kataloga s 49 filmova, te aktivnosti za mlade poput Budi kino producent te projekt Krenimo od 0!usmjeren na djecu najranije dobi do 7 ili 8 godina.
 
Na kraju prvog dana konferencije samo za sudionike održana je projekcija dokumentarnog filma Lijepi i dragi ljudi redatelja Igora Mirkovića.
 
Program drugog i posljednjeg dana Proljetne konferencije Kino mreže započeo jutarnjom projekcijom dugometražnog igranog filma Žena s gumenim rukavicama redatelja Maria Šuline, a u produkciji kuće Slavonija Nova. Riječ je o suvremenoj socijalnoj drami u čijem je središtu školska spremačica koju je utjelovila glumica Areta Ćurković.
 
Nakon projekcije filma, održano je predavanje na temu Kako komunicirati o filmu - Ivana Sansević iz odnosa s javnošću Hrvatskog audiovizualnog centra pojasnila je proces osmišljavanja komunikacijske strategije i promotivne kampanje od završetka filma pa do početka i tijekom distribucije u kinima. "Preduvjet za dobre rezultate u vidljivosti filma je prije svega dobra suradnja i angažman na relaciji producent-distributer-PR koordinator. Ono na čemu kina trebaju inzistirati jest kvalitetna suradnja distributera te eventualno producenta i njihovo razumijevanje potreba za sadržajem koji kina mogu plasirati na dostupnim kanalima putem kojih komuniciraju s publikom. Tu je svakako primarno osigurati dostupnost i angažman glumačke ekipe filma koja direktno utječe na vidljivost filma kao i realizaciju niza promotivnih materijala namijenjenih i prilagođenih različitim platformama - od medija do društvenih mreža," objasnila je Sansević. 
 
Tim je predavanjem zaključena ovogodišnja Proljetna konferencija Kino mreže, na kojoj je sudjelovalo 25 predstavnika nezavisnih kina iz cijele Hrvatske. 
 
Izvor: HAVC