Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 49. Osorskih glazbenih večeri

Bogati program ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri, jednog od naših nacionalnih ljetnih festivala koji će se održati od 16. srpnja do 20. kolovoza, predstavljen je danas u Ministarstvu kulture i medija. Na koncertima na kojima će se izvoditi djela hrvatskih skladatelja nastupit će više od 85 glazbenika iz 10 zemalja, a predviđen je i poseban koncert za najmlađe.
vrijeme: 16.07.2024. - 20.08.2024.
mjesto: Osor
url: https://www.osorfestival.eu/

Program 49. Osorskih glazbenih večeri koji je sastavljen od16 koncerata i projekcija pod nazivom Inter Festum, zatim 6 popratnih događanja te 6 praizvedbi, uz ravnateljicu Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevenu Tudor Perković,  predstavili su gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, predsjednik Udruge Osorske glazbene večeri Lovro Marušić i umjetnički ravnatelj Marin Kaporelo.
 
Podsjećajući na važnost održavanja tog jedinstvenog nacionalnog festivala koji već gotovo pola stoljeća njeguje hrvatsku glazbenu baštinu i promovira nova djela hrvatskih suvremenih skladatelja, ravnateljica Uprave Nevena Tudor Perković je istaknula kako Ministarstvo kulture i medija za njegov program izdvaja više od 100.000,00 eura. Izrazila je posebno zadovoljstvo što je program ovogodišnjeg Festivala  posvećen djelima šestorice umjetnika hrvatske glazbene i književne prošlosti: Marka Marulića povodom 500. obljetnice smrti, Luke Sorga/Sorkočevića povodom 290. godišnjice rođenja, zatim Ive Mačeka, Stjepana Šuleka i Natka Devčića povodom 110. obljetnice rođenja te Milka Kelemena povodom 100. godišnjice rođenja.
 
Umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri Marin Kaporelo detaljno je najavio program 49. izdanja tog festivala koji se otvara koncertom The King's Singersa s praizvedbom djela „Strašni sud“ kojeg je prema stihovima Marka Marulića skladao Blaženko Juračić, a zatvaraju izvedbom „Hekube, kraljice Troje“ Ansambla Dialogos, Katarine Livljanić, Kantadura i Joška Ćalete. Ravnatelj Kaporelo posebno je istaknuo kako će se ove godine praizvesti šest novih djela hrvatskih suvremenih skladatelja, skladanih upravo za osorski festival, a uz spomenutog Juračića to su djela Alfi Kabilja, Josipa Prajza, Sande Majurec, Petra Obradovića i Davora Bobića.
 
Program ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri je dostupan na poveznici: https://www.osorfestival.eu/program.

Galerija fotografija