Preskočite na glavni sadržaj

Autorski koncert Vjekoslava Nježića u povodu 50. rođendana

U ciklusu autorskih večeri koje Hrvatsko društvo skladatelja redovito posvećuje istaknutim osobnostima hrvatske autorske scene sljedećeg utorka 13. lipnja dočekujemo skladatelja, producenta i glazbenog pedagoga Vjekoslava Nježića! Koncert se održava u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati.
vrijeme: 13.06.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hds.hr/
Autorsku večer otvorit će nagrađivana uspješnica, rani i rado izvođeni Springtime u izvedbi Ivana Novinca na violini i Janka Frankovića na violončelu. Slijedi ga Septet za neobičnu kombinaciju sedam glazbenika (flauta, klarinet, trombon, klavir, udaraljke, viola i kontrabas), nastao 2013. na narudžbu Muzičkog biennala Zagreb.
 
Mnogi će sa zanimanjem dočekati Jakovljev san, zapaženu kompoziciju za kvartet saksofona i elektroniku, nadahnutu prizorom iz Knjige Postanka, posvećenu Zagrebačkom kvartetu saksofona. Članovi toga našeg velikog ansambla ističu kako ih s Vjekoslavom veže suradnja u ulozi skladatelja, ali i producenta. S veseljem dočekuju novu izvedbu djela koje su vrlo često izvodili "kao reprezentativni primjer hrvatske glazbe za kvartet saksofona u zemlji i u inozemstvu".
 
Vremenom nastanka u blizini te kompozicije nalazi se i skladba Edo 2006 – Triangulum za ansambl i sintetizator zvuka, potaknuta višegodišnjim kontaktima sa skladateljem i inovatorom Zoranom Šćekićem te njegovim dostignućima na polju teorije glazbe.
 
Završetak koncerta rezerviran je za praizvedbu: Diptih za klavir, elektroniku i komorni ansambl, novo djelo u kojemu će se kao solistica na klaviru Cantus Ansamblu pod vodstvom maestra Šipuša pridružiti naša ugledna pijanistica Katarina Krpan.

Koncert se održava u svjetlu vijesti o tome kako je Vjekoslav Nježić preuzeo ulogu rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije, što znači da ga kroz naredne dvije sezone očekuje skladanje još dviju novih kompozicija za ansamble HRT-a.
 
Ulazak na koncert je slobodan uz obvezatnu prethodnu najavu dolaska na e-mail adresu: komunikacije@hds.hr.

https://www.cantus-ansambl.com/