Preskočite na glavni sadržaj

SomaHut 2023 festival

SomaHut 2023 festival
U Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu se 17. i 18. lipnja održava SomaHut festival. Ovo dvodnevno događanje u produkciji Multimedijalne kolibe, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb, prvi put na zagrebačku kulturnu scenu dovodi bogat radionički, izvedbeno-izložbeni i diskurzivni program okupljen oko zajedničkog interesa za somu - živo tijelo i pokret u svim njegovim pojavnostima, kao temelj uzajamnog razumijevanja, učenja i dijeljenja.
vrijeme: 17.06.2023. - 18.06.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://somahut.org/

SomaHut naglašava otvorenost i želju za dijalogom između sudionika / posjetitelja različitih iskustava, dobi, mogućnosti, odnosno ograničenja u kretanju, te su svi festivalski programi inkluzivni i otvoreni za sve zainteresirane. SomaHut festival dio je inicijative pokrenute 2020., a usmjerene povezivanju te razmjeni informacija i dobrobiti somatskog rada između certificiranih somatskih praktičara, edukatora, umjetnika iz različitih medija i disciplina, koji u svom radu koriste somatski pristup, kao i šire zainteresirane javnosti.
 
Somatski pristup polazi od shvaćanja tijela u njegovoj cjelovitosti; sve što smo iskusili oblikuje način na koji se krećemo, mislimo, osjećamo, djelujemo. Stoga je rad na svjesnoj prisutnosti, kao i aktiviranje prema stvaranju pozitivnog iskustva kroz pokret, dodir i suradnju, put prema promjeni ustaljenih, često nepodržavajućih obrazaca djelovanja, prema kreativnosti i odgovornosti za svijet i društvo u kojem živimo.

Program započinje u subotu, 17.6. u 10 sati, u Francuskom paviljonu, inkluzivnom radionicom somatske prakse DA, NE I UZAJAMNO DA, koju vodi mađarska umjetnica Bernadett Jobbágy. Nastavlja se izvedbenom instalacijom DOBRA VODA  (https://multimedijalnakoliba.hr/dobra-voda/ ) Zrinke Šimičić, u izvedbi Zvonimira Kvesića i Viktorije Bubalo, koja je na rasporedu od 12 sati. Posjetitelji svih dobi pozvani su na taktilno-kinestetičku radionicu UTISKIVANJE POKRETA, koju od 14 sati vode vizualna umjetnica, akademska kiparica Marina Bauer te plesna umjetnica i somatska praktičarka Zrinka Šimičić, odnosno na radionicu pokreta, glasa i pjevanja, znakovito nazvanu FALSCH FRIENDLY, pod vodstvom plesne i vokalne umjetnice Lane Hosni. Od 18 sati na rasporedu je predstava mlade plesne i likovne umjetnice Mije Štark, DA NAM PADNE ROSNA KIŠA (https://somahut.org/da-nam-padne-rosna-kisa/), u izvedbi Ivane Bojanić, Anne Javoran i Valentine Miloš. Prvi festivalski dan završava IZVEDBOM KOJA SE DIRA (https://multimedijalnakoliba.hr/izvedba-koja-se-dira-3/), nagrađenim radom Marine Bauer i Zrinke Šimičić, u izvedbi Viktorije Bubalo, Ive Hladnik, Svena Jakira, Zvonimira Kvesića, Tee Hlušičke, Ivane Pavlović i Vladimire Šančić, u dvorištu SC-a, dok istovremeno u Francuskom paviljonu posjetitelji mogu vidjeti i rad ATMO_sphere, mađarskih umjetnica Bernadett Jobbágy i Rozi Mákó.
 
Program koji se odvija unutar i oko Francuskog paviljona i Teatra &TD Studentskog centra, kroz subjektivni autorski pogled i pristup u čitavom trajanju bilježit će studenti/ce Akademije likovnih umjetnosti Bernardica Svaguša i Josip Simon, pod mentorstvom Danka Friščića. Njihove radove posjetitelji će moći pogledati u nastajanju, tijekom festivala te na izložbi koja će biti organizirana kao post program u jesen 2023.

Drugi festivalski dan temom somatskog, kao pristupa koji povezuje različita znanja, medije, discipline, te nudi prostor kreativnosti i inkluzije, bavi se kroz formu razgovora, okruglog stola i na kraju iskustvene radionice ISCRPLJIVANJE/OBNAVLJANJE -  SUPROTNOST ILI JEDINSTVO, koju će, kao dio programa UPUH susreti koji nedostaju: ciklus 'Sagorijevanje', voditi Zrinka Šimičić .
 
Inicijatorica i umjetnička voditeljica projekta SomaHut je Zrinka Šimičić. Izvršna producentica je Nina Križan.

Svi programi su besplatni, uz donaciju prema mogućnostima.

Zbog organizacijskih razloga, za sve radionice potreba je prijava na: somahut.mmk@gmail.com

Više na: www.somahut.org.