Preskočite na glavni sadržaj

Art Forum s Tomom Zidićem

U subotu, 13. srpnja, u 20,30 sati, u Gradskoj radionici u Puli održat će se drugi ovogodišnji Art Forum čiji gost će biti filmski umjetnik Toma Zidić. Tom prilikom bit će prikazan njegov dugometražni film 'Lutajući oceanom' iz 2022. godine.
vrijeme: 13.07.2024. -
mjesto: Pula
url: https://www.gradska-radionica.hr/

Film donosi vrlo jednostavnu priču - u portugalskom arhipelagu usred Atlantskog oceana, kroz sukobljeni odnos s okolinom, započinje duhovno istraživanje našeg unutarnjeg svijeta. Putovanje se intenzivira stalnim kretanjem koje nas navodi da ponovno zadobijemo povjerenje prirode.
 
U razgovoru s umjetnikom u Art Forumu će sudjelovati Igor Zenzerović (performativni umjetnik, prof. komparativne književnosti i kulturni antropolog), Branko Gulin (umjetnik, muzeolog i politolog) i Marjan Sinošić (umjetnik).
 
O umjetniku:

Toma Zidić rođen je u Zagrebu, 1988. Filmom se počinje baviti kao amater 2006. u Kinoklubu Zagreb. Nastavlja učiti i asistirati na domaćim i međunarodnim produkcijama i koprodukcijama.
 
Napravio je desetak kratkometražnih filmova, pretežito dokumentarno-eksperimentalnih, nekoliko glazbenih spotova i dvije kazališne predstave. U svim radovima propituje granicu duhovne stvarnosti, proces i putovanje unutarnje transformacije. Ta pitanja otvorila su osobni put iscjeljenja koji ga je odveo do šamanskog bubnjanja po Lakota tradiciji, Reiki praktikanstva, liječenja energijom i dahom te stajanja na studentski put služenja s Medicinom Južne Amerike Ayahuascom. Od 2013. do 2022. u Svetom Ivanu Zelini vodi međunarodni festival kratkometražnog filma Diverzije. Od 2012. Toma intenzivno radi i s djecom i mladima i do sad je vodio preko pedeset filmskih radionica za djecu, mlade i stručnjake u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Kinokluba Zagreb, Filmmaker’s Cooperativea iz New Yorka i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela.
 
O filmu 'Lutajući oceanom':

 
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 77`
Redatelj: Toma Zidić
Snimatelji: Austėja Liupševičiūtė, Toma Zidić
Zvuk: Dinis Henriques, Tiago Cardoso
Montažerka: Dorotea Cerin
Glazba: Instil
Producenti: Terry Costa, Tiago Cardoso, Toma Zidić
Produkcija: Miratecarts, Pulsar Studios, Antitalent, MedVid Produkcija, Kinoklub Zagreb
 
Program Art forum podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula, Upravni odjel za kulturu.