Preskočite na glavni sadržaj

Barenboim u Argentini slavi 60. obljetnicu svojega prvog koncerta

Argentinsko-izraelski ravnatelj Daniel Barenboim vraća se kući u Buenos Aires, gdje će u četvrtak proslaviti 60. obljetnicu svojega prvoga pijanističkog koncerta što ga je održao kad mu je bilo sedam godina.
vrijeme: 19.08.2010.
mjesto: Skopje, Macedonia
url: http://www.bjcem.org/
Barenboim se rodio u Buenos Aireu 1942. u obitelji židovskih imigranata iz Rusije. Roditelji su mu bili nastavnici klavira, a prvi je koncert održao 19. kolovoza 1950.

U četvrtak, 60 godina poslije, u kazalištu "Colon" maestro Barenboim izvest će 3. i 4. Beethovenovu simfoniju. "Colon" je jedna od vodećih opernih kuća u svijetu, a nakon nedavne obnove na otvorenju je svirao "Divan", orkestar mladih Zapad-Istok kojemu je Barenboim ravnatelj i jedan od osnivača.

Od srijede 31. kolovoza "Divan", koji okuplja mlade glazbenike iz arapskih zemalja, Izraela te Španjolske, trebao bi izvesti devet Beethovenovih simfonija u Buenosu Airesu.

Godine 1952. Barenboim se s obitelji preselio u Izrael i postao državljanin te zemlje, no zbog zauzimanja za školovanje Palestinaca te za prevladavanje zapreka i izraelsko-palestinski dijalog, on je i počasni palestinski građanin.

Godine 2001. izazvao je osude kada je u Izraelu izveo dijelove opere "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera, kojega smatraju antisemitom.

"Borim se protiv neznanja i Izraelaca i Palestinaca", rekao je jedanput i za sebe ustvrdio kako ima nekoliko identiteta. "Nisam Židov, Argentinac ni stanovnik Njemačke. Moderna osoba identificira se s mogućnošću da ima više od jednog identiteta", rekao je.

(Hina)