Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 45. vinkovačkih jeseni koje se održavaju od 10. do 19. rujna

Tijekom 45. vinkovačkih jeseni, koje će se održati od 10. do 19. rujna pod geslom "Stan do stana pokraj šume stoji", posjetitelji će imati prigodu pogledati pedesetak foklornih, kulturnih, gospodarskih, sportskih i zabavnih događaja, rečeno je na jučerašnjem sastanku članova organizacijskog odbora te priredbe na kojem je prihvaćen i program ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni. 
vrijeme: 10.09.2010.
mjesto: Bitola, Macedonia
url: http://www.aktofestival.com
Vinkovačke jeseni tradicionalno će početi folklornim večerima na kojima će se od 10. do 15. rujna na Trgu Vinkovačkih jeseni predstaviti šezdesetak kulturno-umjetničkih društava iz Vukovarsko-srijemske županije, rekao je predstavljajući program Stjepan Đurković, tajnik Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije (ZAKUD) koja je, uz grad Vinkovce, organizator Vinkovačkih jeseni.

"Novina je ove godine što će se u subotu, 11. rujna, održati Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina te će tako mališani na pozornici u subotu navečer pokazati kako su i oni vrijedni kao stari, ako ne i vrjedniji jer će tradicija ostati na njima", rekao je Đurković.

Dječje Vinkovačke jeseni održat će se 12. rujna, kada će u mimohodu gradskim ulicama proći 55 dječjih folklornih skupina te se predstaviti pjesmom i plesom krajeva iz kojih dolaze.
Svečano otvorenje 45. vinkovačkih jeseni, koje se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, bit će 17. rujna.

U programu inspiriranom stihovima pučkog pjesnika Ive Jemrića "Pokraj šume stan do stana stoji" kroz desetak scenskih slika i nastupe mnogih glumaca, folklornih skupina, tamburaških sastava i solista bit će prikazan život na šokačkim stanovima, navela je scenaristica svečanog otvorenja Ana Cvenić.

Državna smotra izvornoga hrvatskog folklora, uz nastupe 40 najboljih hrvatskih folklornih skupina odabranih na lokalnim i regionalnim smotrama, održat će se 18. i 19. rujna.
Posljednjeg dana 45. vinkovačkih jeseni - 19. rujna gradskim će ulicama u svečanom mimohodu i reviji konjskih zaprega proći članovi 80-ak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i iseljeništva koja njeguju izvornih hrvatski folklor.

Po riječima predsjednika organizacijskog odbora 45. vinkovačkih jeseni - vinkovačkoga gradonačelnika Mladena Karlića, i ove će se godine u sklopu te manifestacije održati Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva, Nacionalna izložba voćnih rakija i likera te Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina.

(Hina)