Preskočite na glavni sadržaj

Concretely Immaterial – izložba u Korčuli

HICA, the Highland Institut za suvremenu umjetnost, Inverness-shire, Škotska i siva) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti, Korčula predstavljaju 'Concretely Immaterial'. Zajednički program će se ostvariti kroz izložbu u dva dijela, prvim prikazanim u Korčuli, od 25. srpnja do 7. kolovoza, i drugom u Škotskoj, od 14. kolovoza do 11. rujna 2011.
vrijeme: 25.07.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.queerzagreb.org/
Izložba u Korčuli će se održati u Gradskom muzeju Korčula, koji je sa Sivom zonom povezan kroz neformalnu mrežu kor::net (Korčula network).

U Korčuli se predstavljaju radovi umjetnika: Eloi Puig (Španjolska), Thomson i Craighead (Velika Britanija) i Geoff Lucas (Velika Britanija).

Drugi dio izložbe se održava u HICA, od 14. 8 do 11. 9., te predstavlja slijedeće umjetnike i radove koji su uglavnom već bili predstavljeni kroz izložbeni program galerije SIva zona od 2006. do danas: Samuel Cepeda (Meksiko), Nina Czegledy (Kanada) i Marcus Neustetter (Južnoafrička Republika), Darko Fritz (Hrvatska), Andreja Kulunčić (Hrvatska), Edita Pecotić (Hrvatska), Transfer (HRT, Hrvatska) i Goran Trbuljak (Hrvatska).

Izložba istražuje fizičku narav misli, nematerijalnog i virtualnog. Virtualna stanja i procesi uključeni su u raznim vidovima u umjetničkim djelima, posebno kroz računalne tehnologije. U skladu s naslovom 'konkretno nematerijalnog', izložba ispituje realnost tih procesa, kao što su učinci umjetničkih radova u galerijskim i drugim prostorima te iskustvo gledatelja. Takav proces možemo uočiti na primjeru instalacije Darka Fritza '204_NO_CONTENT' koja je napravljena od kaktusa i vulkanske lave a proizašla iz tekstualne poruke o grešci u internetskoj komunikaciji.


Obje galerije, HICA i siva) (zona svoj redovni izložbeni program ostvaruju na udaljenim lokacijama (HICA na planini a siva) (zona na periferiji Korčule), gdje dio gledatelja doživljava njihov program kroz elektronske medije, a ne kroz fizičku prisutnost razgledavanja izložaba.

Odnos tjelesnosti i misli također je istražena u umjetničkim radovima. Samuel Cepeda u radu 'Oblaci nemaju naciju' usporedno provlači naše znanje o stvarnosti i fizičkoj prirodi oblaka, o kojoj znanost ima poteškoća u određivanju. Rad 'Temporary Internet Files' Edite Pecotić su time-lapse video zapisi koji kroz pretvarajući krajolik prikazuju različite slojeve informacija, i pravi i virtualni. Nina Czegledy i Marcus Neustetter kroz umjetničku knigu iz projekta 'Visual Collider' odnose se na Large Hadron Collider, najmoćniji svjetski akcelerator čestica i kvantnih učinaka. Njihov je cilj stvaranje analognih reakcija otvorenih za gledatelja, stvarajući neizvjesne odgovore kroz usporedne fotografske slike.

Vrijeme, kao bitan aspekt ovog odnosa, ističe u projektu 'Komercijalizacija povijesti' Andreje Kulunčić koji uključuje stanovnike i posjetitelje Korčule i njihov stav prema gradu kroz povijest, te rad Geoffa Lucasa, animirani tekst nastao obzirom na slike Jacksona Pollocka konkretizirajući individualne radnje u vremenu i prostoru.

Kustosi izložbe su Darko Fritz i Geoff Lucas.