Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Jovana Kolundžije u Eufrazijani

Koncert violiniste Jovana Kolundžije održat će se u petak, 19. kolovoza, u Eufrazijevoj Bazilici, s početkom u 21 sat. Ovaj je izuzetni glazbenik posljednji put nastupao u Eufrazijevoj bazilici na istom Festivalu (i uopće u Hrvatskoj) prije sedamnaest godina. 
vrijeme: 19.08.2011. u 21 sat
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.organvida.com/
 
Violinist Jovan Kolundžija rođen je u Beogradu, gdje je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova. Usavršavao se kod Henryka Szerynga. Njegova velika međunarodna karijera broji do danas preko 4.000 održanih koncerta u zemlji i inozemstvu.

Među brojnim priznanjima kojima je odlikovan za svoju iznimne umjetničke dosege valja izdvojiti: Specijalnu diplomu na Međunarodnom natjecanju u Poznanu, prvu nagradu na Natjecanju mladih jugoslavenskih violinista u Zagrebu (1969.), diplomu na Međunarodnom natjecanju Jacques Thibaud u Parizu, specijalnu diplomu na Međunarodnom natjecanju Karl Flesch u Londonu, međunarodnu nagradu na natjecanju Mađarske televizije u Budimpešti (1971.), nagradu Orlando u Dubrovniku na najbolji koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, Oktobarsku nagradu grada Beograda (2006.) i Aprilsku nagradu grada Beograda (2009.).

Kolundžijin ogroman repertoar omogućuje mu oblikovanje veoma profiliranih koncertnih programa, kao i izvedbe integralnih opusa pojedinih skladatelja u formi specifičnih programskih cjelina. Tako je, primjerice, 1994. uz Beogradsku filharmoniju, u četiri koncertne večeri pod nazivom Deset veličanstvenih izveo violinske koncerte Bacha, Vivaldija, Mozarta, Mendelssohna-Bartholdyja, Brucha, Laloa, Wieniawskog, Čajkovskog, Beethovena i Brahmsa. Tome valja pribrojiti i integralnu izvedbu Beethovenovih sonata za klavir i violinu, a u koncertnoj sezoni 2009/10 izvedbe petnaest Mozartovih violinskih sonata u vidu projekta naslovljenog Bravissimo maestro Mozart.

Jovan Kolundžija je brojnim turnejama obišao svijet, nastupivši u većini europskih zemalja, SAD-u, Kanadi, zemljama Južne Amerike, Rusiji, Kini i Tajlandu.

Prije deset godina osnovao je u Beogradu Centar lepih umetnosti Guarnerius, kojem je dao ime po Guarnerijevoj violini iz 1754. na kojoj muzicira posljednjih dvadesetak godina.