Preskočite na glavni sadržaj

Bariton Ljubomir Puškarić - Mladi glazbenik 2011.!

Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije i Zagrebačke banke prema ocjeni ocjenjivačkog suda je bariton Ljubomir Puškarić. Obrazloženje prosudbene komisije za nagradu Mladi glazbenik godine pročitajte u nastavku.
vrijeme: 28.12.2011.
url: http://www.zgf.hr

Pod predsjedanjem Mladena Janjanina (dekana Muzičke akademije u Zagrebu) prosudbena komisija radila je u sastavu: Miljenko Puljić (ravnatelj Zagrebačke filharmonije), Dražen Siriščević (ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog), dirigent Ivan Repušić, tenor Tomislav Mužek i glazbeni publicist Zlatko Madžar. Na zasjedanju održanom 14. prosinca pomno su razmotrene sve pristigle prijave, koje su - uz tek poneki izuzetak - pouzdano argumentirale respektabilna prošlogodišnja postignuća nekolicine mladih hrvatskih glazbenika.

Prosudbena komisija jednoglasno je odlučila da Mladim glazbenikom 2011. godine bude proglašen - bariton Ljubomir Puškarić.
 
Zašto je naša odluka donesena unisono i doista s uvjerenjem, pojasnit će vam jezgrovit prikaz aktualnih dosega ovogodišnjeg laureata:
 
Bariton Ljubomir Puškarić studij pjevanja započeo je u razredu prof. Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2010. godine diplomirao je u razredu prof. Richarda Harisona na Glazbenoj školi Sveučilišta Indiana (Bloomington, Sjedinjene Američke Države). Na opernoj sceni debitirao je prije četiri godine dojmljivo ostvarivši malu ulogu Silvana u Verdijevom Krabuljnome plesu, premijerno izvedenom na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Kroz nepunih pet sezona mladi se pjevač - u domovini Hrvatskoj ali i u Sjedinjenim Američkim Državama - u mnogo navrata i izrijekom vrlo uspješno iskazao kako na opernoj sceni tako i na koncertnome podiju.
 
U ovoj kalendarskoj godini Ljubomir Puškarić ostvario je 17 scenskih nastupa na kazališnim pozornicama u Zagrebu, Splitu i Osijeku, predstavivši se u pet opernih uloga: Dr. Falke u Šišmišu Johanna Straussa, Marcello u Puccinijevim Bohemima, Frane u Hatzeovoj operi Adel i Mara, Figaro u Mozartovu Figarovom piru te mlinar Sima u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca. Od umjetnikovih ovogodišnjih koncertnih nastupa izdvajamo sljedeće: Koncert s ansamblom HNK Zagreb u spomen na Josipa Gostiča (Domžale, Slovenija), Orffova Carmina burana uz Zagrebačku filharmoniju (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog), Svečani koncert kojime je obilježena 150-ta sezona zagrebačkog HNK, Gala koncert na Osječkom ljetu kulture te "Opera pod zvijezdama" na zagrebačkoj Šalati. Ovih predblagdanskih dana Ljubomir Puškarić na sceni Zagrebačke opere ponovno nastupa kao dr. Falke u Straussovom Šišmišu, dok ga u narednoj 2012. godini očekuju nemali umjetnički izazovi na hrvatskoj ali i međunarodnoj opernoj sceni: Verdijeva Traviata u Osijeku, Zajčev Nikola Šubić Zrinjski u Zagrebu, Gounodov Faust u Hamburškoj državnoj operi te Leoncavallovi Pagliacci u Cincinnatiju.
 
O sjajnome pak odjeku Puškarićevih prošlogodišnjih sjevernoameričkih nastupa neka nam naposljetku posvjedoče i sljedeći kratki navodi iz tamošnjih kritičkih osvrta.
 
Janelle Gelfland, Cincinnati Enquirer:
"Impresivan mladi hrvatski bariton kao tumač Ščelkalova u Borisu Godunovu Modesta Petroviča Musorgskog!"
 
Janelle Gelfland, Cincinnati Enquirer:
"Bariton Ljubomir Puškarić, rođen u Zagrebu, koji je upravo diplomirao na Sveučilištu Indiana, predstavio se kao fini, dramatski solist u Baltazarovoj gozbi Williama Woltona."
 
Timothy Robson, Cleveland classical
"Solistička dionica baritona u Carmina Burana ima najviše posla, a uz Clevelandski orkestar gospodin Puškarić iskazao se otmjenošću, lirizmom i - kad je to bilo potrebno - raskalašenim humorom. Publika je iskazala zadovoljstvo i nagradila udružene glazbene snage drugim ovacijama te večeri."
 
Charles Webb, The Republic:
"Carl Orff je najveću solističku dionicu povjerio baritonu, a mi smo doista imali sreće što smo mogli čuti Ljubomira Puškarića, rođenog u Hrvatskoj, koji sada studira na Jacobs School of Music. Njegov zvučni, zlatni ton pridao je snagu i smisao tekstu u 'Omnia Sol Temperat'."
 
Peter Jacobi, Herald Times:
"Ljubomir Puškarić bio je izvanredan Mendelssohnov Ilija: pokazao je svoj zvučni i sigurni bariton u nizu zahtjevnih arija i prizora. Njegov je glas, zajedno sa zborskim glasovima, koristio različite boje i emocije. Ti su glasovi bili molećivi i nježni u trenutku kad Ilija moli Boga da vrati u život udovičina mrtva sina; ljutiti kad se prorok obrušava na grešnost i pokvarenost; očajni kad Ilija izgubi nadu i pjeva 'Već mi je svega dosta, Jahve!' 
 
Ove pak godine (10. rujna) održan je u organizaciji grada Chicaga gala koncert u tamošnjem Millennium parku pod vodstvom maestra Emmanuela Villaumea; tom prigodom među "Zvijezde Čikaške Lirske opere" - pored znamenite Renée Fleming - bio je uvršten i mladi hrvatski bariton Ljubomir Puškarić, kojega odnedavna zastupa IMG Artists, neupitno vodeća svjetska agencija, pod čijim okriljem djeluju najveći operni pjevači današnjice.
 
Orkestar Zagrebačke filharmonije s radošću iščekuje zajednički koncert s gospodinom Ljubomirom Puškarićem, a naša prosudbena komisija svoju čestitku ovogodišnjem apsolutnom pobjedniku dodatno želi potkrijepiti i onom starom izrekom, itekako primjerenom ovome svečanom trenutku: "Dobar glas daleko se čuje!" (Izvor: MIC