Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Vladimir Devide za haiku

LibrAsia, The Asia Conference of Literature i Librarianship raspisali su natječaj za nagradu Vladimir Devide za haiku na engleskom jeziku. Rok prijave je 1. ožujak 2012.
prijava: 01.03.2012
url: http://librasia.iafor.org/haiku.html
Usprkos uspješnoj međunarodnoj akademskoj karijeri kao poznati matematičar, koji je predavao na sveučilištima u Hrvatskoj, Australiji i SAD-u, Vladimira Devidea pamti se primarno kao japanologa i haiku pjesnika.

Devide nije bio samo jedan od svjetski najpoznatijih haiku pjesnika, već i neumorni promicatelj japanske kulture. Ako se Hrvatska sada smatra haiku 'velesilom', u kojoj postoji najviše haiku pjesnika po broju stanovnika od bilo koje druge zemlje na svijetu, to je zahvaljujući Devideovom naporu.

Kao redoviti član HAZU-a, Vladimir Devide osvojio je brojne nagrade i priznanja, uključujući Le Prix CIDALC (1977), Nagradu Grada Zagreba (1982), a za svoj rad u promoviranju japanske kulture Japanese Order of the Sacred Treasure (1983).

Vladimir Devide preminuo je u kolovozu 2010., a ovo natjecanje odaje počast njegovoj viziji i strasti za haiku. Natjecanje se 2011. godine održalo prvi puta, a 1. nagradu osvojio je Jim Kacian iz SAD-a.

Na natjecanju sudjelovati mogu svi pjesnici, bez ograničenja. Kriteriji za ocjenjivanje baziraju se na individualnim vrijednostima, bez obzira radi li se o modernom ili tradicionalnom haiku. Prijaviti se može haiku koji do sada nije bio objavljen niti predstavljen javnosti. Haiku mora biti na engleskom jeziku.

Šalje se jedan neobjavljen haiku na engleskom jeziku e-poštom na adresu librasia@iafor.org Pod subject potrebno je naznačiti 'Haiku competition'. U mailu potrebno je navesti ime i prezime autora, adresu i kontakt podatke.

Žirijem predsjeda hrvatski veleposlanik u Brazilu Drago Štambuk.

Pobjednici natjecanja te drugoplasirani bit će službeno proglašeni tijekom konferencije LibrAsia u travnju 2012. godine, a potom objavljeni na Internet stranici Konferencije. Pobjednici i drugoplasirani, te dobitnici priznanja žirija, bit će objavljeni u monografiji limitiranog izdanja. Pobjednik i jedan drugoplasirani dobivaju knjigu poezije, te ukoliko su prisutni u Osaki tijekom trajanja konferencije, bit će pozvani da na konferenciji preuzmu nagradu.