Preskočite na glavni sadržaj

ZKM: projekti 'Ideš dalje !' i '55+ - okupljanje protagonista'

Međunarodni projekt kazališta iz Hrvatske, Njemačke i Italije s predstavom 'Ideš dalje!', koja će biti izvedena u zagrebačkim gimnazijama 2. i 3. svibnja, a zajednička na sva tri jezika - hrvatskom, njemačkom i talijanskom u petak, 4. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, predstavljen je u srijedu u ZKM-u.
vrijeme: 04.05.2012.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Predstavljen je također i 'Projekt 55+ - okupljanje protagonista' redatelja Boruta Šeparovića nastao u koprodukciji Montažstroja i ZKM-a, koji će se održavati od 7. do 11. svibnja u ZKM-u.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč istaknula je kako u projektu 'Ideš dalje!' sudjeluju, osim ZKM-a i berlinski Deutsches Theatar te parmski Fondazione Teatro Due, te dodala kako su predstave rađene po istom tekstu autora Holgera Schobera.

Dramaturginja Deutsches Theatar-a Chrtista Mueller ocijenila je zanimljivom zajedničku izvedbu na tri jezika sa šest glumaca, koja će se biti izvedena 4. svibnja u ZKM-u.

Redatelj hrvatske izvedbe 'Ideš dalje!' Rene Medvešek rekao je kako predstava, osim mladima bliske teme, donosi i specifičnu izvedbu formata 'Kazališta u razredu'. Istaknuo je kako pitanja fenomena brze slave, koja otvara predstava 'Ideš dalje!' snažno komuniciraju s mladom publikom koja se više nego ikad danas susreće s ekstremnim mjerenjima uspješnosti te visoko postavljenim kriterijima koje ne mogu zadovoljiti. Smatra kako format 'Kazališta u razredu' zbog svoje izravnosti i bliskosti učenike-gledatelje pretvara u izravne svjedoke u slučaju buđenja iz sna o slavi dvoje mladih pjevača.

U režiji Renea Medvešeka, u hrvatskoj predstavi 'Ideš dalje!' igraju Barbara Prpić i Petar Leventić, u njemačkoj 'Du bist dabei!' u režiji Dominika Guenthera igraju Nina Sarita Mueller i Johannes Schaefer te u talijanskoj 'E' il tuo momento!', koju je režirao Alessandro Averone, igraju Paola De Crescenzo i Luca Nucera.

Redatelj 'Projekta 55+ - okupljanje protagonista' Borut Šeparović rekao je kako je cilj njegova projekta okupiti 55 osoba starijih od 55 godina, pružiti im korisne radionice te s njima napraviti predstavu i dokumentarni film, u kojem će oni kao protagonisti predstavljati najvažnije minute vlastitoga života.

Šeparović smatra kako njegov projekt potiče međugeneracijsku solidarnost. (Hina)