Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 'Gavella i Europlakat Fair' Slavici Knežević i Darku Milasu

Slavica Knežević i Darko Milas proglašeni su najboljim glumcima teatra Gavella u sezoni 2011./12. po izboru prosudbenog povjerenstva sastavljenoga od najvjernijih gledatelja toga zagrebačkog kazališta.
vrijeme: 15.06.2012.
mjesto: Sibenik, Croatia
url: http://www.terraneofestival.com/

Nagrade su dobitnicima uručene u četvrtak na zatvaranju festivala 'Gavella i Europlakat Fair', na kojemu se tradicionalno izvode sve predstave koje su trenutačno na repertoaru tog kazališta. Nagrade u iznosu od deset tisuća kuna dobitnicima je uručio predstavnik tvrtke 'Europlakat d.o.o.' Marko Ajduković.

Nagrade dodjeljuje izborno povjerenstvo sastavljeno od sedam 'Gavellinih' pretplatnika, a oboje glumaca nagrađeni su za uloge u predstavi Davora Špišića 'Crne oči' u režiji Dražena Ferenčine koja je premijerno izvedena 18. veljače ove godine.

U konkurenciji su još bili glumci iz ostalih premijernih predstava ove sezone: 'Dundo Maroje', 'Prolazi sve' i 'Platonov ili Drama bez naslova'.

Slavica Knežević nagradu je zaslužila, kako se ističe u obrazloženju, jer je 'svu nagomilanu bol svoje Zorke uspjela na sceni prenijeti bez suvišne patetike, a opet silno emotivno, gestama, mimikom i izrazima lica govoreći jednako kao i riječima, utihnuto, a opet posve proživljeno i vjerodostojno'.

Primivši nagradu, Knežević je rekla kako joj je posebno drago što je dodijeljena nagrada - nagrada publike, podsjetivši da je to njena prva uloga nakon što više od dvije godine nije nastupala zbog osobnih razloga.

Darko Milas u ulozi Stipana 'osvojio je prostor koji je izvođaču možda i najteže osvojiti, onaj u kojem se činilo kao da ne glumi, već da na sceni jednostavno jest, da živi sebe i svoj lik'.

Članovi Prosudbenog povjerenstva - Petra Hanzlovski, Božo Benić, Mirna Pintarić, Stanka Mehmedagić, Pero Popović, Dubravka Bouša te predsjednica Dubravka Rašić - naveli su kako je njihovu odluku dodatno učvrstila jedna slučajnost. Naime, Milas se na izvedbi predstave na 'Gavella i Europlakat Fair' porezao, što ga nije omelo nego je to uklopio u predstavu dokazujući se i kao sjajan improvizator.

'Ovaj je glumac i doslovno, a ne samo prenesno, prolio krv za svoju ulogu', naveli su Gavellini gledatelji.

Darko Milas je Dramsko kazalište Gavellu usporedio s brodom koji plovi s dobrim kapetanom, u kojem su glumci posada, dok u tom brodu 'izuzetnu važnost imaju radnici u potpalublju'.

Festival 'Gavella i Europlakat Fair' počeo je 30. svibnja izvedbom prošlogodišnje premijerne predstave 'Nosi nas rijeka' Elvisa Bošnjaka.

U sklopu festivala izvedene su predstave 'Leda', 'Četvrta sestra', 'Platonov ili Drama bez naslova', 'Dundo Maroje', 'Crne oči', 'San Ivanjske noći', 'Život je san', 'Kvetch', 'Ženidba' i 'Peer Gynt', a nakon svečane dodjele nagrada izveden je Moliereov 'Tartuffe', u režiji Marca Sciaccaluge. (Hina)