Preskočite na glavni sadržaj

PRIX Ars Electronica Collide@CERN Residency Award

Prix Ars Electronica Collide@CERN novo je međunarodno natjecanje za digitalne umjetnike, kojima se omogućuje sudjelovanje u rezidencijalnom programu u CERN-u, najvećem svjetskom laboratoriju za fiziku čestica u Ženevi, Švicarska. Rok za prijavu istječe 26. rujna.
prijava: 26.09.2012
mjesto: Varazdin, Croatia
url: http://www.spancirfest.com/
Natječaj je pokrenut u kontekstu obilježavanja trogodišnjeg znanstvenog / umjetničkog kulturnog partnerstva i kreativne suradnje između CERN-a i Ars Electronice, započetog CERN-ovom suradnjom s Originom – festivalom Ars Electronica 2011. godine.

Cilj PRIX Ars Electronica Collide@CERN nagrade je podignuti digitalnu kreativnost na novu dimenziju, i to sudarom znanstvenih umova s umjetničkom imaginacijom. Na taj način nastoji se ubrzati inovacija u kulturi u 21. stoljeću – stvarajući nove dimenzije u digitalnoj umjetnosti, inspirirane idejama, tehnikom i znanošću koji se generiraju u CERN-u, a koje će producirati umjetnici koji pobjede na natječaju, u suradnji s transdisciplinarnim stručnjacima FutureLab tima Ars Electronice.

Rezidencijalni program sastoji se od dva dijela – početna dva mjeseca u CERN-u gdje će umjetnik raditi s posebno dodijeljenim mentorom znanstvenikom iz svjetski poznatog znanstvenog laboratorija koji će inspirirati njegov rad. Drugi dio čini mjesec dana boravka s FutureLab timom i mentorom iz Ars Electronice Linz, s kojim će umjetnik razvijati i stvarati novi rad inspiriran rezidencijalnim boravkom u CERN-u. Od prvog susreta umjetnika i njegovih mentora u CERN-u i Futurelabu, svi će zajedno sudjelovati u dijalogu o kreativnom procesu sve do produciranja konačnog rada, objavljivanom na javnom blogu. Na taj će način i javnost moći sudjelovati u konverzaciji.

Finalni će se rad prikazati na Globe of Science and Innovation u CERN-u, Ženeva, te na Ars Electronica Festivalu u Linzu, a prezentirat će se i u katalogu CyberArts Prix Ars Electronica.

Pobjednik osvaja nagradu u iznosu od 10,000 €, a pokriveni su troškovi smještaja, hrane i puta.

Traže se digitalni umjetnici koji su istinski inspirirani CERN-om, koji pokazuju svoju želju angažirati se oko ideja i/ili tehnologije fizike čestica te raditi u CERN-u kao mjestu znanstvene suradnje, koristeći sve navedeno kao odskočnu dasku imaginacije koja se usuđuje ići iznad paradigme. Prijaviti se mogu koreografi, performeri, vizualni umjetnici, filmaši ili skladatelji, a sve što je ovim umjetnicima zajedničko jest korištenje digitalnog kao sredstva za stvaranje umjetničkog rada i /ili njegovo prezentiranje.

Prijave se primaju isključivo online, a sastoje se od:
- videa s izjavom umjetnika koji predstavlja umjetnika koji opisuje zašto i kako će ovaj rezidencijalni program inspirirati njegov rad (do 5 minuta);
- nacrta mogućeg koncepta / ideje kojeg umjetnik želi realizirati u CERN-u i Futurelabu;
- nacrta plana produkcije s troškovima i vremenskim slijedom;
- izabranog portfolia koji pokazuje najbolji umjetnikov rad.

Žiri se sastoji od dva predstavnika Ars Electronice/Futurelaba koji su stručnjaci iz područja digitalne umjetnosti, dva predstavnika CERN-a te jednog vanjskog stručnjaka.

Prvi posjet CERN-u planiran u je u siječnju 2013., no rezidencija počinje u ožujku. Nakon 2 mjeseca u CERN-u, umjetnik putuje u Linz gdje će provesti 3. mjesec programa.

Natjecanje je otvoreno za sve vrste inovativnih koncepata i ideja na polju umjetnosti i tehnologije: interaktivna umjetnost, digitalna glazba & sound art, kompjutorska animacija / film / Vfx, digitalne zajednice & društveni mediji, hibridna umjetnost, performans & koreografija, digitalni dizajn.

Kriteriji za procjenu projekta: estetika, originalnost, neodoljiv koncept, inovacija, tehnika i kvaliteta prezentacije, zainteresiranost za ideje znanosti na način kako ih izražava CERN.

Od umjetnika se očekuje aktivno sudjelovanje sa znanstvenom zajednicom u CERN-u, i to putem radionica na kojima će podijeliti umjetničko znanje i inspiraciju, javnih predavanja na početku i kraju rezidencije koje će se emitirati na Internetu.

Kontakt:
collide@prixars.aec.at
Tel. +43.732.7272-58
Prix Ars Electronica
Ars Electronica Linz GmbH
Ars-Electronica-Straße 1
4040 Linz, Austria