Preskočite na glavni sadržaj

Produžena izložba Ottavija Missonija u Dubrovniku

Zbog velikog interesa publike, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, izložba crteža, grafika i tapiserija Ottavija Missonija 'Genij boje', produžuje se do 3. listopada.
vrijeme: 09.08.2012.
mjesto: Porec, Croatia
url: http://www.concertsinbazilika.com/
Izložba sadrži i izdašne informacije o cjelokupnom opusu i životu ove nadasve zanimljive osobnosti koja u sebi objedinjuje dizajnera, umjetnika, vrhunskog sportaša i poslovnog čovjeka. Izložba je otvorena 9. kolovoza, a 18. kolovoza Ottavio Missoni je i osobno posjetio Dubrovnik. Tom prigodom u Galeriji je priređen medijski izdašno popraćen susret s autorom. Dubrovačka izložba ostvarena je nakon premijere u Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture 2012. te nakon postava u Kopru i Puli. Kustos izložbe je Luca Missoni, a postav uz njega potpisuje i Mario Steffe.
 
Izložbu je organizirala Talijanska unija (Unione Italiana) u suradnji s Obalnim galerijama Piran, Narodnim sveučilištem u Trstu, Fondacijom Ottavio i Rosita Missoni, Talijanskim centrom Carlo Combi iz Kopra, Zajednicom Talijana Santorio Santorio iz Kopra i Umjetničkom galerijom Dubrovnik. 

Ottavio Missoni rođen je 11. veljače 1921. u Dubrovniku. Izuzetna Missonijeva sportska karijera započela je 1935., a dosegla vrhunac 1948. sudjelovanjem u utrci na 400 m s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu. Nakon što je 1947. otvorio svoju prvu radionicu pletenine u Trstu, u svijet tkanina i mode uvela ga je supruga Rosita Jelmini, čija je obitelj posjedovala tvornicu šalova i vezenih tkanina. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kreacije s Missonijevim potpisom pojavljuju se prvi puta na revijama, a brand Missoni uskoro će obilježiti šezdesetu godišnjicu postojanja. Osim što je jedan od najznačajnijih dizajnera današnjice, Ottavio Missoni je, preuzimajući neke od ključnih stilema iz vlastitog modnog stvaralaštva, svoje specifične kombinacije boja uspješno prenio i u umjetnost. Missonijeve kreacije izlagane su u prestižnim muzejima i galerijama svijeta, a uključene su i u stalni postav Costume Institute-a Muzeja Metropolitan u New Yorku.