Preskočite na glavni sadržaj

Skupština HKD Napredak obnovila mandat Franji Topiću

Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak ponovo je u subotu za predsjednika izabrala Franju Topića koji ovom udrugom rukovodi protekle 22 godine otkako je obnovljen njen rad.
 
vrijeme: 22.09.2012.
mjesto: Varazdin, Croatia
url: http://www.trash.hr/
Na sjednici skupštine održanoj u Sarajevu izaslanici su izabrali novu središnju upravu te nadzorni odbor i stegovni sud a podržali su i program rada u predstojećem četvorogodišnjem razdoblju.
 
Podsjećajući na bogatu povijest Napretka koji je utemeljen prije 110 godina Topić je u svom obraćanju izaslanicima istaknuo kako se ova udruga tijekom cijelog rada rukovodila jednostavnim pravilom: "Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi".
 
"HKD Napredak ima preko dvadeset tisuća članova u 58 podružnica koje se nalaze u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Europi, Kanadi i Americi. Toliko članova danas nemaju ni neke velike stranke i ta nam brojka dovoljno govori koliko je Napredak uspješan i cijenjen od građana", kazao je Topić.
 
Od obnove svog rada Napredak je realizirao više od sedam tisuća različitih kulturnih programa dodijelio više od 2800 stupendija i potpora talentiranim učenicima i studentima a neposredno nakon okončanja rata u BiH izravno je potaknuo institucionalnu gospodarsku suradnju Hrvatske i BiH, podsjetio je Topić.
 
Kao poseban uspjeh društva opisao je obnovu i stavljanje u funkciju Napretkova nebodera u središtu Zagreba te otvaranje kulturnog cetra smještenog u tom objektu.
 
U planu Napretkova rada za naredne četiri godine kakvoga je predložio Topić a usvojila skupština istaknuto je kako će uz dalje napore na vraćanju imovine društva diljem BiH slične aktivnosti biti vođene i u Hrvatskoj.
 
U Napretku tako kane ishoditi povrat preostalih nekretnina u Zagrebu te tri zgrade u Osijeku.
 
Planiran je dalji rad na osnutku Vrhbosanskog sveučilišta te gradnja spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu.
 
"Mi ne kukamo nad poteškoćama nego nastojimo činiti sve da Hrvatska i BiH budu malo kulturnije i malo ljepše. Držimo se one devize majke Terezije: 'Svi ne možemo činiti velika djela ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju'", poručio je Topić obećavši dalje usrdno zalaganje za jačanje Napretkova rada i njegove uloge kako u BiH tako i u Hrvatskoj. (Hina)