Preskočite na glavni sadržaj

Nacionalno natjecanje mladih umjetnika Papandopulo

Nacionalno natjecanje mladih umjetnika Papandopulo
Prvo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u Zagrebu od 1. do 7. listopada, u organizaciji IHG-a i HRT-a. Natjecanje (u Studiju Bajsić HRT-a) otvoreno je za javnost, a u izvedbama pobjednika, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja uživat će publika KD Vatroslava Lisinskog te Hrvatskog radija i HRT3, u četvrtak, 11. listopada, od 19.30. Besplatne ulaznice za taj koncert dostupne su na blagajni dvorane.
vrijeme: 01.10.2012.
mjesto: SC Cinema, Zagreb
url: http://25fps.hr/
 
"Nacionalno natjecanje s programom identičnim ili vrlo sličnim onima velikih međunarodnih glazbenih natjecanja, predstavlja prvu stepenicu u profesionalizaciji mladih umjetnika", kazao je danas u Zagrebu predstavljajući program natjecanja predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar.

"Ideja o natjecanju stara je gotovo 20 godina, a cilj je bio nadograditi postojeći sustav klasičnog glazbenog obrazovanja, kako bi se mladoj generaciji glazbenika pružio što širi raspon profesionalnih mogućnosti", dodao je Končar. Stvaranjem uvjeta za kvalitetan nastup – s dvoranom, klavirom, orkestrom i snimanjem, mladim se glazbenicima - koji će Hrvatsku u budućnosti predstavljati na domaćim i inozemnim pozornicama, daje prilika da se upoznaju sa standardima i kriterijima klasične glazbene scene, kako bi tako dobili veću šansu na međunarodnim natjecanjima. "Željeli smo na taj način mladim glazbenicima pružiti priliku da se okušaju na jednom takvom natjecanju, dati im priliku da do kraja stasaju", kazao je.

Projekt je zamišljen kao godišnja manifestacija u pet natjecateljskih kategorija, a otvorena je glazbenicima iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj čija dob ne prelazi 35 godina. Prvo natjecanje okuplja kategorije violine, viole, flaute, klarineta i saksofona, a kroz cikluse od četiri godine na natjecanju bi se trebali izredati svi instrumenti, pa i pjevači, kazao je Končar, napomenuvši kako je ovogodišnji odaziv od 64 natjecatelja premašio sva očekivanja organizatora.

Svečano otvorenje uz izravan prijenos na Hrvatskom radiju na Međunarodni dan glazbe 1. listopada počinje 3. sonatom za glasovir u izvedbi našeg poznatog pijanista i glasovirskog pedagoga Vladimira Krpana, nakon čega slijedi prvi krug natjecanja u kategorijama viola i saksofon.

Kandidati će se u HRT-ovom Studiju Zvonimir Bajsić, pred žirijem i publikom, natjecati za tri nagrade u koje su, osim novčanih iznosa, uključeni i drugi poticaji za karijere mladih glazbenika, poput studijskog snimanja za fonoteku Hrvatskoga radija te nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a.

U polufinale natjecanja ulazi po šest kandidata iz svake kategorije prema odabiru članova ocjenjivačkih sudova. Među njima biraju se po tri kandidata za finale, koji su ujedno i svi nagrađeni. Odluka o pobjednicima donosi se 7. listopada, a nakon završetka programa u četvrtak 11. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu bit će upriličen svečani koncert pobjednika u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Prijenos koncerta publika će moći uživo pratiti na trećem programu HRT-a, te na Hrvatskom radiju.

Vršitelj dužnosti glavnog urednika HTV-a Dean Šoša kazao je kako je podrška HRT-a tome natjecanju dio šire inicijative otvaranja većeg medijskog prostora za kulturne i znanstvene sadržaje u televizijskom programu, s ciljem da takvi sadržaju pronađu svoje mjesto u televizijskom 'prime-timeu'.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić kazao je kako ovakvi projekti pomažu pozicionirati Zagreb, grad velikih kulturnih institucija i festivala, na karti Europe i kao grad takmičenja, napomenuvši kako će Grad i dalje nastaviti podupirati takve inicijative.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. (IHG/Hina)