Preskočite na glavni sadržaj

Kultura pušenja – od tabua do tabua

Izložba 'Kultura pušenja – od tabua do tabua', otvara se  u nedjelju, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU. Izložba ostaje otvorena do 11. studenog.
vrijeme: 07.10.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Gliptoteka HAZu, Medvedgradska 2
url: http://info.hazu.hr
Izložba 'Kultura pušenja – od tabua do tabua', koju su postavili Igor Zidić i Feđa Vukić, na jednom mjestu će se kroz kulturološku prizmu 'progovoriti' o kontroverznom fenomenu pušenja i svim popratnim utjecajima te neodoljive navike na kulturu, umjetnost, dizajn, industriju i svakodnevicu.

Izložba će posjetiteljima otkriti mnogobrojne povijesne artefakte, umjetnička djela, fotografske i video zapise, industrijske proizvode, plakate, predmete i dokumente, koji su obilježili europsku i hrvatsku duhansku povijest u razdoblju između liberalizacije i tabuiziranja.

Na otvorenju izložbe javnosti će biti predstavljena i prigodna monografiju, koju su uredili Božo Skoko i Predrag D. Grubić, a koja progovara o minulim vremenima moćnog Austrijskog duhanskog državnog monopola;  vezama ruralne i tradicijske proizvodnje duhana s luksuznim stilom života građanskih krugova; cigarama i cigaretama kao potrebi i ovisnosti, ali i kao simbolu slobodoumlja;   zadimljenim salonima i ateljeima kao inspiraciji umjetnika i književnika; umjetničkim djelima koja su danas nezamisliva bez duhanskog dima, televizijskim i filmskim ostvarenjima kao svjesnim i nesvjesnim promotorima pušenja; antipušačkim kampanjama te dizajnu i marketingu, koji su proteklih desetljeća rušili granice kreativnosti, potaknuti snagom duhanske industrije i sputavani zakonskim zabranama.