Preskočite na glavni sadržaj

Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača

Izložba 'Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača', autora Hrvoja Gjurašina, otvorena je 6. studenog, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Izložba ostaje otvorena do ožujka 2013. godine.
vrijeme: 06.11.2012.
mjesto: Split; Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Šetalište Ivana Meštrovića 18
url: http://www.mhas-split.hr
Po riječima dr.sc. Tomislava Šeparovića, ravnatelja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split, izložba je priređena povodom 125. obljetnice osnutka Hrvatskog starinarskog društva, jednog od najvažnijih datuma u povijesti Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split.

Društvo je osnovano u Kninu 1887. godine te je velikim brojem prikupljenih spomenika potaknulo osnutak Prvog muzeja hrvatskih spomenika u Kninu 1893.g. Od tog trenutka počinje organizirana skrb i istraživanje starohrvatske baštine. Autor Hrvoje Gjurašin naglasio je kako je namjera bila upoznati ljude s iznimno bogatom i nedovoljno poznatom srednjovjekovnom arheološkom baštinom otoka Brača i njenim brojnim  crkvama od kojih se mnoge nalaze na vrlo nepristupačnim mjestima i o kojima se vrlo malo zna. Na činjenicu da  fotografije govore više od 1000 riječi, a ove Zorana Alajbega na tragu su rukopisa Gattina, Buljevića i Bačića, podsjetila je mr. sc. Zrinjka Buljević otvarajući izložbu.

Povod ovom događaju bila je izložba 'Brač na fotografijama' koju je 1984.godine priredio dr. Davor Domančić uz fotografije Živka Bačića. 'Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača' i posvećena je upravo Domančiću, 'dobrom duhu bračke srednjovjekovne arheologije'. Fotografije Zorana Alajbega na ovoj su izložbi dopunjene arheološkim nalazima od kojih je svakako najznačajniji Povaljski prag (nadvratnik) iz 1184.g koji se čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.