Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje Kazališta Hotel Bulić u Subotici

Predstava 'Svršimo s božjim sudom part one', nastala u koprodukciji Kazališta Hotel Bulić i Tvornice kulture, nedavno je gostovala na festivalu Desiré Central Station 2012, koji se od 23. do 30. studenog održavao u Subotici.
vrijeme: 26.11.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://festivalnijemogfilma.com/en/

Koncert-predstava-instalacija 'Svršimo s Božjim sudom part one' autorice Senke Bulić nastala je po skupu tekstova jednog od najzanimljivijih autora u kazalištu Antonina Artauda. Radi se o materijalu koji je bio toliko subverzivan da je direktor radija odlučio skinuti emisiju s programa.

Dio tog opusa bila je i poema 'Kazalište okrutnosti' koja se naslanja na autorove manifestne tekstove iz 1932. i 1933. godine. Artaudova mašta kroz tragično viđenje svijeta donosi kazalište krvi, tijela, genezu stvaranja i želju za dubokom fizičkom promjenom što je inspiriralo ljude poput Allena Ginsberga, Richarda Foremana, Sama Sheparda i Jima Morrisona, koji su mu kroz svoj homage odali počast i prepoznali Artaudovu aktualnost koja je sablasno autentična i danas, možda više nego ikada prije. Senka Bulić prolazi taj tekst kroz tijelo kao izvođač, kroz glas, zvukove, glazbu i vizualne instalacije. U kombinaciji s Tomislavom Ćurkovićem, intrigantnim vizualnim umjetnikom i glazbenikom, Oliverom Jularićem, kostimografom, koncept predstave je baziran na instalaciji scene, glasa i vizualnog. Dekonstrukcijom slike Joan of Arc (1865-John Everett Millais) ulazimo u Artaudov materijal.

Od početka svog djelovanja, Kazalište Hotel Bulić je program svojih predstava temeljilo na visokoj izvedbenoj energiji, dolazila ona od izvorne snage izvođača koji su se tom prilikom prvi put ozbiljno posvetili kazalištu, ili od dramskih umjetnika vrhunskih izvođačkih sposobnosti, kao što su primjerice Ana Karić, Nina Violić, Ivana Jozić, itd. Upravo je suradnja s autorima visoke energije motivirala izbor autora i teksta kojim se Hotel Bulić u koprodukciji sa Tvornicom kulture bavi ove sezone.