Preskočite na glavni sadržaj

KERAMEIKON-ova zbirka suvremene svjetske keramike

U subotu, 8. prosinca, od 12 sati, u Varaždinu, u Galeriji Hrvatskog keramičarskog udruženja, otvara se izložba 'Izbor iz KERAMEIKON-ove zbirke suvremene svjetske keramike'. Zbirka je nastala kroz desetak godina intenzivnog djelovanja keramičarskog udruženja i njegovih članova.
vrijeme: 08.12.2012. 12,00
mjesto: Varaždin; KERAMEIKON-ova galerija, Kukuljevićeva 10
url: http://www.kerameikon.com
Tijekom svoga djelovanja od 2002. do 2012. godine, KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje iz Varaždina, prikupilo je zavidnu zbirku značajnih keramičkih djela iz cijelog svijeta i namijenilo je gradu Varaždinu koji je tradicionalno pokrovitelj mnogobrojnih aktivnosti i izložbi koje Udruženje priređuje svake godine.

Izlošci su prvobitno ponuđeni Gradskom muzeju Varaždin ali zbog skučenosti njihovog prostora nije  pronađeno trajno rješenje za smještaj ni izlaganje Zbirke. Zbirka je do sada bila  smještena u neodgovarajućim uvjetima i u neadekvatnoj ambalaži. Prostor u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu pokazao se idealnim za izlaganje Zbirke kao i sve druge aktivnosti vezan uz to.
 
Zbirka suvremene svjetske keramike sadrži odabrana donirana djela svjetske keramike izlagana na I. II. III. i IV. Međunarodnom  festivalu postmoderne keramike i izložbi CERAMICA MULTIPLEX. U Zbirci se nalaze gotovo svi nagrađeni radovi od 2005. do 2012. godine kao i radovi s drugih izložbi KERAMEIKONA, koje su umjetnici darovali posebno za Zbirku.
Radovi su vrlo različitih dimenzija i izrađeni su u najrazličitijim keramičarskim tehnikama.

Zastupljeni su umjetnici iz mnogih zemalja svijeta: Austrije, Australije, Belgije,  Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Estonije, Finske, Grčke, Irske,  Izraela, Japana, Kanade, Kine, Litve, Mađarske, Makedonije, Meksika,  Nizozemske, Novog Zelanda, Njemačke, Poljske, Porto Rica, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Slovenije,  Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Velike Britanije, Venezuele  i naravno, Hrvatske.