Preskočite na glavni sadržaj

Izložba za slijepe u Klovićevim dvorima

Eksperimentalna samostalna izložba 'Likovno djelo u percepciji slijepih osoba' akademske kiparice Ivone Biočić Mandić, otvorena je u prizemlju Galeriji Klovićevi dvori do subote, 18. svibnja, priopćila je galerija i pozvala zainteresirane da dođu na Gornji grad i besplatno posjete izložbu.
vrijeme: 13.05.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori,
url: http://galerijaklovic.hr
Izložba je likovni dio istoimenoga doktorskog rada kiparice, a na njezinu početku postavljena je audioinstalacija 'Dodirni, pomiriši, poslušaj - uputa za percepciju izložbe',  u kojoj se izmjenjuju tri različita glasa koja izgovaraju uputu.

U priopćenju se navodi i kako se s eksperimentalno ready-made predmetima i objektima redefinira skulptura, prostor, potiču se asocijacije i osjećaji. Objašnjava se da su ready-made predmeti postali dio ambijenata i da, iako primarno u funkciji istraživanja različitih tekstura i struktura, preuzimaju ulogu likovnih elemenata kompozicije.

Redefinira se i uloga publike te tijekom aktivnoga percepcijskog istraživačkog procesa nastaju nova iskustva te publika istražuje taktilne ambijentalne instalacije, kretanjem ulazi u prostorne odnose, percepcijom vida, dodira, sluha i mirisa aktivno sudjeluje, dovršava i ostvaruje ambijente.

Napominje se da su ambijenti koncipirani za integriranu publiku slijepih i videćih osoba koji istraživanjem tijekom kretanja kroz ambijente stječu novo estetsko iskustvo, samopouzdanje i kritičku svijest, a integracija postaje vidljiva.

Videće osobe pak mogu odabrati hoće li izložbu iskusiti i osjetilom vida, ili će koristiti samo osjetila dodira, mirisa i sluha, a s povezom preko očiju mogu iskazati svoju višedimenzionalnu empatiju prema slijepim osobama uz vodstvo videće osobe bez poveza na očima.

Za trajanja izložbe snima se drugi eksperimentalno dokumentarni film akademske kiparice i redateljice za integrirano gledanje slijepih i vodećih osoba Ivone Biočić Mandić o percepciji i recepciji izložbe.

Izložba je po pozivu uvrštena u međunarodni simpozij 'CROARTSCIA2013 Asymmetry:Art& science& education', a bila je otvorena 7. svibnja.
(Hina)