Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnikov atelje u Kaštelu

Nakon prošlonedjeljne retrospektive festivalskih večeri Grobnička skala, Klub mladih Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine program 'U Europu s odom mladosti' nastavlja s jednotjednim Umjetnikovim ateljeom u grobničkom Kaštelu, a početak ove likovne priče je u subotu, 14. rujna, u 18 sati.
vrijeme: 14.09.2013. 18,00
mjesto: Varaždin, Croatia
url: http://www.vafi.hr/
Kako najavljuju u Klubu, mladi umjetnici kreću s izložbom likovnih radova različitih tema, iz različitih područja likovnog izražavanja, pa tako na ovo neuobičajeno putovanje posjetitelje pozivaju mladi umjetnici Dajana Radoš, Romina Mejak, Svjetlana Šarić, Barbara Brnelić i Ivan Valušek. Oni će svojim kreacijama posjetiteljima približiti tradicionalne, grafičke, kiparske i slikarske tehnike, ali i dizajn nakita, kostimografije i umjetničke instalacije. No, ono što program umjetnikov atelje čini doista posebnim je činjenica da će posjetitelji imati priliku upoznati se s nastajanjem pojedinog likovnog ostvarenja u originalnom prostoru umjetnikovog stvaranja.

- Posjetitelji će moći nešto više naučiti i o tehnici koja im je bliska i zanimljiva. Do same ideje došli smo jer je ponekad potrebno i zanimljivo vidjeti proces nastanka pojedinog rada, kako bi publici omogućili lakše razumijevanje umjetničkog djela, bilo da je to nakit, skulptura, slika ili grafika. Osim radova, posjetitelji će moći vidjeti proces izrade likovnog rada i doživjeti prostor umjetničkog stvaranja, što je i glavna ideja za realizaciju ove izložbe. Neki rad nam se ponekad čine jednostavni, a iza njih stoji originalna ideja, dugi proces izrade, dok su neki radovi rađeni od materijala koji nas svakodnevno okružuju te upravo njihovim kreativnim korištenjem ukazuju na današnju ekološku i društvenu situaciju.

neke tehnike su zahtjevne ili opasne te ih je potrebno dobro savladati i naučiti za realizaciju umjetničkog istraživanja, kaže voditeljica likovne skupine Katedrinog Kluba mladih Barbara Brnelić. Dodaje kako ususret Grobničkoj jeseni organizatori sljedećeg tjedna očekuju u grobničkom Kaštelu organizirane skupine posjetitelja, posebice učenika osnovnih škola, kojima će ovaj program biti jedinstvenom prilikom za upoznavanje s nastajanjem umjetničkog djela ili možda bi se moglo reći da je program Umjetnikov atelje poziv na sudjelovanje u stvaranju umjetničkog djela.

Izvor: www.novilist.hr