Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u Vilniusu

U sklopu 19. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu 'Kino pavasaris', koje se održava od 20. ožujka do 3. travnja, bit će prikazano sedam recentnih ostvarenja hrvatske kinematografije, od toga tri u konkurenciji – 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, 'Kutija' Nebojša Slijepčevića i 'Pragovi' Dijane Mlađenović.
vrijeme: 20.03.2014.
mjesto: Litva; Vilnius
url: http://www.kinopavasaris.lt/en/

Film 'Obrana i zaštita' redatelja i scenarista Bobe Jelčića konkurira za glavnu nagradu festivala u natjecateljskom programu New Europe – New Names koji prikazuje recentna ostvarenja kinematografija Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. 'Obrana i zaštita' apsolutni su pobjednik Festivala igranog filma u Puli sa sedam Zlatnih Arena, a do danas je ovaj film na raznim europskim i svjetskim festivalima sakupio preko 20 nagrada. Posljednja u nizu glavna je nagrada u igranoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima u Ženevi, koji se održavao od 7. do 16. ožujka.

'Pragovi' Dijane Mlađenović i 'Kutija' Nebojše Slijepčevića među 30 su europskih filmova koji se natječu u kratkometražnoj konkurenciji Vilniusa.

U popratnim programima litavska će publika u selekciji Otkrića (Discoveries) moći vidjeti talijansko-hrvatsku koprodukciju TIR Alberta Fasula, pobjednika Međunarodnog filmskog festivala u Rimu 2013., a u selekciji Izbor kritičara (Critics' Choice) slovačko-češko-hrvatske Baršunaste teroriste, koji su osvojili nagradu publike u programu Forum na 64. Berlinaleu. U revijalnim programima tu je naš ovogodišnji dokumentarni kinohit Gangster te voli, još jedan film Nebojše Slijepčevića, te kratkometražna komedija Teleport Zovko Predraga Ličine.

Vilnius IFF „Kino pavasaris“ najznačajniji je i najposjećeniji filmski događaj u Litvi, koji se sastoji od preko 20 festivalskih programa čiji je fokus na kinematografijama zemalja tzv. Nove Europe.
 
Izvor: HAVC