Preskočite na glavni sadržaj

Gordana Špoljar Andrašić izlaže u Koprivnici

U prostoru Sinagoge u Koprivnici, u petak, 4. srpnja, u 21 sat, otvara se izložba Gordane Špoljar Andrašić 'Memorabiliar III / Horror vacui'.
vrijeme: 04.07.2014. 21,00
mjesto: Koprivnica; Sinagoga, Svilarska ulica
url: http://www.muzej-koprivnica.hr
Gordana Špoljar Andrašić rođena je 1965. godine u Molvama. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala ja povijest umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU-a) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a).

Crtežima, kojima se bavila u početku stvaralaštva, predstavila se kao jedna od sudionica na Svjetskom bijenalu hrvatske umjetnosti 1989. godine u Torontu, Vancuveru i Calgaryu. Početkom devedesetih, u intimističkom ciklusu kojim se slavi raskoš i putenost žene, odvija se stanovito samopromatranje umjetnice koje je u likovnom smislu, korijenima čvrsto vezano uz povijesni kontekst. Umjetnica se ciklusom Flora okreće prirodi, a u nastalim radovima ponovo uspostavlja onu olabavljenu relaciju čovjek – priroda. Slijedi daljnja razrada Stabala u kojem tema krajolika prestaje biti presudnom činjenicom, a nastojanje njenog svođenja na najelementarniji subjektivni iskaz, sve do razine na kojoj se u potpunosti odriče reprodukcije stvarnog predmeta, ono je što zaokuplja slikaricu.

U ciklusima Passion Christi i Angeleki, umjetnica preispituje dimenziju duhovnosti, pokušavajući pokrenuti i uzdići razinu naše čovječnosti. Najnoviji radovi iz ciklusa Memorabilijar odmak su prema lirskoj apstrakciji i enformelu.

Izlagala je na brojnim  samostalnim i skupnim izložbama, između ostalih: Krhki trag – jaki znak, Multimedijalni centar u Rovinju; Pasionska baština, Muzej Mimara u Zagrebu; Anđeli, Etnografski muzej u Zagrebu; Recentne izložbe HDLU-a, Dom hrvatskih likovnih umjetnika; Uskrsna izložba, Galerija Vladimir Filakovac u Zagrebu; Defragmentiranje osobnosti, Centar za kulturu u Čakovcu; Drava Art analle, Galerija Koprivnica u Koprivnici; Zbirka sakralne umjetnosti, Muzej Grada Koprivnice u Koprivnici; Uokvirena pozivnica, Galerija Stari Grad u Đurđevcu…