Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena 41. Ernestinovačka kolonija

U ernestinovačkom parku 2. kolovoza otvorena je 41. Ernestinovačka kolonija na kojoj će do 10. ovoga mjeseca raditi deset kipara i deset slikara na temu - grožđe.

 
vrijeme: 02.08.2014.
mjesto: Vinkovci, Croatia
url: http://www.facebook.com/www.uoanima.hr

Odlučili smo se da ovogodišnja tema bude grožđe kao simobol vezanosti čovjeka "za vinovu lozu koja rađa i u svakom kraju ima svoja posebna obilježja", rekao je Siniša Tešankić, dopredsjednik Likovne udruge "Petar Smajić" koja je organizator Kolonije. Dodao je kako će ljepota vinogorskog kraja, u koje spada i Ernestinovo, biti ovogodišnja inspiracija umjetnika iz cijele Hrvatske.
 
U Galeriji "Petar Smajić", koja se nalazi u ernestinovačkom parku i obnovljena je 2003. godine, nalazi se blizu 700 umjetnina nastalih svih proteklih godina "i u svijetu poznate Ernestinovačke kolonije", rekao je Mato Tijardović, predsjednik Udruge "Petar Smajić". Nažalost, istaknuli su i Tijardović i Tešankić te tajnik Udruge Ivica Tolić, još uvijek nije vraćen znatan broj umjetnina koji je otuđen tijekom Domovinskog rata.
 
Ernestinovačka kolonija koja se održava u parku skulptura "prepuna je drvenih ljudi koje su oblikovali umjetnici i darovali im svoju dušu i ljubav", rekao je Tijardović. Dodao je kako je od prije nekoliko godina Ernestinovo ima i ulice skulptura, jer se pred lijepo uređne okućnice postavljaju drvene umjetnine, o kojima se onda brinu vlasnici kuća ispred kojih su postavljene. Kolonije nije prestajala raditi ni u progonstvu, te se za to vrijeme održavala u Osijeku, rekao je Tijardović.
 
Za vrijeme trajanja Ernestinovačke kolonije bit će svakodnevno organiziran i prateći zabavni program, najavio je Tolić, te pozvao "sve ljubitelje umjetnosti i tradicije da posjete Ernestinovo". (Hina)