Preskočite na glavni sadržaj

Na Danu otvorenog trga devet institucija

U povodu svečanog otvorenja nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, devet kulturnih i obrazovnih institucija Trga maršala Tita održat će u utorak, 30. rujna, Dan otvorenog trga, na kojemu će se kroz niz cjelodnevnih organiziranih i improviziranih događanja predstaviti građanima Zagreba.
vrijeme: 30.09.2014. 11 h
mjesto: Osijek, Croatia
url: http://www.hnk-osijek.hr

Hrvatsko narodno kazalište (HNK), Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti (ADU), Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Hrvatski školski muzej, Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet tog će dana istovremeno otvoriti svoja vrata i "izaći" na trg.

Intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč, koja je uz ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslava Gašparovića inicijatorica manifestacije, istaknula kako je riječ o povijesnom događaju kojim će se trg, koji je stjecište zagrebačke kulturne i obrazovne izvrsnosti, otvoriti građanima grada Zagreba.

"Želja nam je bila da ovome gradu predstavimo sve što se i inače događa na tome trgu i da njome na neki način otvorimo jesensku sezonu grada", poručila je Vrgoč.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević kazao je kako je, od kad je prije 120 godina otvorena zgrada HNK-a, otvorenje Muzičke akademije prvi značajan događaj te vrste u Zagrebu. "Time Akademija, nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, konačno dobiva vlastiti prostor primjeren njezinu značaju i funkciji u društvu", kazao je.

Dodao je da je zgrada gotova te je preostalo tek nekoliko završnih činova primopredaje, a nastavna bi godina uskoro trebala početi na novoj lokaciji.

Obilježavanje počinje u 11 sati svečanim predstavljanjem zgrade Muzičke akademije, uz slikanje milenijske fotografije svih glazbenika grada Zagreba. Nakon toga će na lokacijama Trga – Zdencu života, livadama oko HNK-a i ispred njega, pred Muzičkom akademijom i drugdje - biti upriličen niz performansa umjetnika i zaposlenika svih institucija na Trgu.

Njima će se pridružiti i orkestar Zagrebačke filharmonije, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, koji će na Zdencu života, zajedno s Orkestrom HNK-a i solistima Opere u 12 sati kratkim nastupom otvoriti izvedbeni dio programa.

U programu, koji redateljski potpisuje Anica Tomić, a dramaturški Jelena Kovačić, sudjelovat će i drugi istaknuti umjetnici, pa će se tako na Zdencu života LADU pridružiti umjetnici Alen i Nenad Sinkauz, u MUO-u će biti upriličena glazbena najava izložbe talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbieria, učenici grafičkog i slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna imat će slikarske akcije i slično.

Manifestaciju prati i bogat popratni program obilazaka institucija Trga koji će se održavati svaki puni sat od 13 do 17 sati, dok će u Kazališnoj kavani Kavkaz biti u 13, 15 i 17 sati organizirane "Kavice s čelnim ljudima institucija".

Sve završava velikim koncertom zagrebačkih Filharmoničara, u 19 sati, ispred same zgrade Muzičke akademije.

Pokrovitelj događanja je Grad Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je gradnja zgrade Muzike akademije "glazbeni projekt za sva vremena" na trgu koji će postati trg umjetničke izvrsnosti Zagreba. "Napravili smo povijesnu stvar, dom Glazbenoj akademiji za svo vrijeme koje je pred nama", poručio je Bandić. (Hina)