Preskočite na glavni sadržaj

Tanja Vujasinović izlaže u Beogradu

Do 28. listopada, u Galeriji Doma omladine Beograda, otvorena je izložba Tanje Vujasinović 'Mjesto kolektivnih sjećanja' Tanje Vujasinović.
vrijeme: 16.10.2014.
mjesto: Čakovec, Croatia
url: http://www.lisinski-bj.hr/
Mjesto kolektivnih sjećanja sugerirano je radovima vizualne umjetnice Tanje Vujasinović nastalim između 2006. i 2014. godine. Redom tvore niz; Slomljeni predmet, Ukradeni rad, Dvojba, Dislocirani, Beatifikacija, Nagrada i već samim svojim naslovom sugeriraju životno polje dualiteta, identitetskih previranja, kao i društvenih kodova, struktura i normativa. Pretakajući izložbeni prostor u mjesto kolektivnog iskustva, što dodatno naglašava samim naslovom, Tanja Vujasinović stvara dinamično polje mikro-fragilnih predmeta, koji teže dematerijalizaciji i značenjskom proširenju kroz nekoliko popratnih 'rasvjetljujućih' zvučnih narativa. Njima se pridružuju i zasebne svjetlosne sintagme i video razgovorne forme. U navedenim radovima se mnogo razglaba, priča i dvoji, ukazuje na prijetvornost, ali i sram izazvan mogućim otklonom od propisanih normi ponašanja, kao i individualnu zagubljenost u općim kulturalnim, političkim i ekonomskim previranjima.

Gdje sam tu ja? Koje je moje mjesto? Imam li izbora? Koliko je svijet uistinu dvojako isključiv, ovakav ili onakav? Upravo je kolektivna jeka, ali i multiplicitet tih glasova ono što uspostavlja, ali i propituje Tanjina praksa stavljajući svakog od posjetitelja vrlo vješto u suodnos jedan na jedan sa specifičnom situacijom i pozadinom u kojoj se mogu više ili manje ogledati. A autorica nije ovdje da daje kvalitativne sudove nego da se poigra s ovim ili onim - prividnim i naoko limitiranim mogućnostima izbora koje svjetle na putu, a uzgred rečeno, uvjetuje ih mnogo okolnih faktora, a ne samo naša slobodna volja.

Koliko god bismo ovu autoričinu društvenu osjetljivost, medijsku i tematsku raznorodnost mogli zaokružiti s uvriježenim interpretacijskim pristupima  suvremene likovne teorije i kritike, od one institucionalno-kritičkog predznaka do relacijsko-estetske, zanimljivo je vratiti se sociološkom i psihologijskom krugu promatranja i  nametnutoj izložbenoj ideji pluralnih identiteta.

Suvremene sociološke teorije upozoravaju na to koliko identitet odražava promjene nastale uslijed globalnih načina društvenog povezivanja, te koliko u današnjem društvu ne možemo sagledavati identitet isključivo kao premosnicu između mikro osjećaja osobnosti i makro perspektiva institucija, država i procesa globalizacija. Nadilazeći dualizme, koračajući procesom pluralizacije i individualizacije, mi postajemo ono što smo uspjeli napraviti od sebe samih, a praksa Tanje Vujasinović upućuje da upravo na mjestima umjetnosti možemo naći prostora za 'samo-refleksivnosti u kontekstu višestrukih šansi koje nudi društvo za realizaciju mnogostrukosti našeg identiteta'. Ivana Meštrov

Tanja Vujasinović rođena je u 1974. u Zagrebu. Diplomirala je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. smjer kiparstvo. 2006.  završila je magisterij iz vizualnih umjetnosti (MA Fine Art) na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Od 1997. izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Dobitnica je Nagrade Akademije 1999. i Grand prix-a Drava Art Anala 2003. godine. Finalistica nagrade Radoslav Putar 2008., YVAA Hrvatske i nagrade OHO 2009., YVAA Slovenije. Od 2009. Do 2012. Predavala je na odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.Članica je HDLU-a i HZSU-a.