Preskočite na glavni sadržaj

Legendarni Morrissey 11. prosinca u Zagrebu

Britanski glazbenik Steven Patrick Morrissey, legendarni pjevač Smithsa respektabilne samostalne karijere, nastupit će 11. prosinca na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu obilježavanja deset godina održavanja festivala INmusic. (Obavijest: Nastup Morrisseya pomaknut na 12. prosinca)
vrijeme: 11.12.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebački velesajam
url: https://www.facebook.com/Morrissey

"Teško je zamisliti bolji način za obilježavanje deset godina INmusica nego nastupom jednog od najznačajnijih suvremenih glazbenika i ujedno jednim od prvih velikih imena koja su nastupila na festivalu. INmusic je svoju sada već desetogodišnju avanturu i afirmaciju započeo upravo nastupom Morrisseya 2006. godine na svom prvom izdanju na zagrebačkoj Šalati", ističu organizatori festivala u najavi "prvog u nizu" slavljeničkog iznenađenja.

Povratnički koncert Morrisseya održat će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma, u povodu izdavanja novog albuma "World Peace is None of Your Business".

Taj 55-godišnji manchesterski pjesnik, pjevač, buntovnik, vegetarijanac i borac za prava životinja prepoznat je kao jedan od najvažnijih autora suvremene rock scene još početkom osamdesetih, kada je s Johnnyjem Marrom i grupom The Smiths postigao međunarodni uspjeh, a kasnije i stekao titulu rodonačelnika indie rock scene.

Raspadom Smithsa 1987. za Morrisseya počinje nova umjetnička era solo glazbenika. Njegov prvi album "Viva Hate", objavljen samo šest mjeseci nakon zadnjeg albuma Smithsa, odmah je po izdavanju zauzeo prvo mjesto britanskih glazbenih ljestvica.

Iz njegove se samostalne karijere pamte hitovi poput "Everyday is like Sunday", "Irish Blood, English Heart", "First of the Gang to Die", "You Have Killed Me", a kritičari ga proglašavaju jednim od najrelevantnijih umjetnika iz proteklih dvadeset godina i "pop zvijezdom koja je status ikone zaslužila za života". Njegov je glazbeni opus oblikovao generacije publike i rock grupa kao što su Radiohead, Coldplay, Franz Ferdinand.

Prošle godine Morrissey je objavio i autobiografiju, u sklopu serije suvremenih klasika britanskog izdavača Penguin classics, koja 'bez dlake na jeziku' svjedoči o njegovu osebujnom karakteru. Osim s glazbom i tekstovima Morrissey je kao istinska rock zvijezda plijenio pozornost javnosti kontroverznim izjavama o političkim stavovima i beskompromisnom borbom za prava životinja, a u posljednje vrijeme i komentarima vlastite teške bolesti zbog koje je bio otkazan američki dio njegove aktualne turneje.

Morrisseyev zagrebački koncert bit će održava se u velesajamskom Paviljonu 9 u kojem je američka grupa Wilco prije dvije godine održala hvaljeni koncert. Dvorana može primiti dvije tisuće ljudi, a ulaznice su već u prodaji na službenoj stranici festivala, po cijeni od 229 kuna. (Hina)