Preskočite na glavni sadržaj

Životne nagrade 20. vukovarskog lutkarskog proljeća Šestanu i Breškoviću

Nagrada za životno djelo 20. vukovarskog lutkarskog proljeća - Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarska dodijeljena je ravnatelju karlovačkog Gradskog kazališta 'Zorin doma' i nekadašnjem pomoćniku ministra kulture Srećku Šestanu, dok je nagradom za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagrađen Srđan Brešković iz Gradskog kazališta lutaka Split.  
vrijeme: 22.03.2015.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://talent.jff-zagreb.hr/

Vukovarsko lutkarsko proljeće koje se u samim počecima zvalo Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji da bi kasnije tome nazivu iz poštovanja prema Vukovaru dodali i naziv Vukovarsko lutkarsko proljeće, u 20 godina postojanja iznjedrilo je oko 1200 lutkarskih predstava koje je vidjelo oko 300.000 mališana i na to smo iznimno ponosni, kazao je tijekom prigodne svečanosti dodjele nagrada, idejni začetnik te manifestacije Himzo Nuhanović.

Podsjetio je kako je prve godine na Lutkarskom proljeću nastupilo pet dječkjh kazališta iz Hrvatske, među kojima i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke čiji je tadašnji ravnatelj bio nagrađeni Srećko Šestan.

"Malo po malo, došli smo do današnjih rezultata i onoga najvažnijega, da smo u poratnim godinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji uspjeli uz pomoć lutkara i lutaka vratiti ovdašnjoj djeci osmjeh na lice", zaključio je Nuhanović.

Zahvaljujući se na nagradi, Srećko Šestan također se prisjetio početaka manifestacije 1996. godine koja se u to vrijeme, kako je kazao, održavala u neodgovarajućim i derutnim prostorima dok se u Vukovar tada nije još moglo niti ući. "Danas, 20 godina poslije, imamo novoizgrađeni Hrvatski dom u Vukovaru, poptuno obnovljeno vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića, obnovljenu dvoranu u Županji, izgrađen Dom kulture u Otoku, Slovački dom u Iloku i upravo nam je to bila i intencija, da uz pomoć Lutkarskog proljeća, ali i Festivala glumca koji se također održava u ovoj županiji, uz predstave poradimo i na obnovi kazališne infrastrukutre", rekao je Šestan.

Nagrađeni Srđan Brešković zbog bolesti nije bio nazočan dodjeli te će mu se nagrada uručiti naknadno.

Predsjednica Hrvatskog centra UNIME Jasminka Mesarić ocijenila je kako je Vukovarsko lutkarsko proljeće - Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji ispunilo očekivanja. "Sretni smo što već 20 godina, tjedan uoči Velikog tjedna pred Uskrs dolazimo u ovaj dio Hrvatske i donosimo radost lutkarstva, koje je u Hrvatskoj na iznimno visokom nivou", poručila je.

Na ovogodišnjem jubilarnom, 20. vukovarskom lutkarskom proljeću - Lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje je danas i svečano otvoreno, a održava se do 28. ožujka, sudjelovat će 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Kine koja će izvesti ukupno oko 86 predstava. (Hina)