Preskočite na glavni sadržaj

Dora Đurkesac & Maša Milovac / Priče s Gornjeg grada

Interdisciplinarni umjetnički projekt 'Mjestimice svjetlo' predstavlja 'Priče s Gornjeg grada', svjetlosne intervencije Dore Đurkesac & Maše Milovac, na odabranim gornjogradskim lokacijama, od 29. do 30. travnja. Svjetlosne intervencije mogu se razgledati od 20,30 do 23 sata.

vrijeme: 29.04.2015. 20,30 - 23,00
mjesto: Zagreb; Demetrova 5, Matoševa 15, Radićeva 44, Galerija Gradec, Plato Gradec
url: http://www.mjestimice-svjetlo.org
Memorije i doživljaji vezani za pojedini prostor su ono što sam prostor čini zanimljivim; na taj način potencira se prisutnost prošlosti i proširuje postojeći kontekst. U ovom slučaju, osobne priče na neposredan način približavaju gornjogradske prostore, za razliku od povijesnih, posredovanih činjenica, te ukazuju na trenutne probleme i potrebe, s ciljem poticanja komunikacije.

U razgovoru sa stanovnicima Gornjeg grada, Dora Đurkesac i Maša Milovac otkrile su i prikupile njihove priče i osobna iskustva, kao polazište za svjetlosne intervencije nazvane Priče s Gornjeg grada'.

Prikupljeni narativ interpretiran je i prenesen analognim vizualizacijama na prozore i fasadu zgrade stanara te performativnim svjetlosnim intervencijama na javne površine Gornjega grada. Intervencije su dokumentirane i predstavljene u prostoru Galerije Gradec koja je na taj način privremeno aktivirana. Tako se unošenjem sadržaja koji ispunjava prazninu arhitekture, tematizira nedefiniranost pojedinih gornjogradskih javnih prostora, otkriva njihov značaj te upućuje na specifične situacije i potencijalne funkcije javnih prostora.

Dora Đurkesac je diplomirana industrijska dizajnerica te studentica Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Njen rad uključuje interdisciplinarne pristupe i povezivanje praksi dizajna, suvremenog plesa i novih medija.

Maša Milovac je diplomirana dizajnerica čiji rad integrira projekte produkt dizajna, vizualnih komunikacija i prostornog oblikovanja. Njezini radovi izlagani su na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama te su višestruko nagrađivani. Kao autorica djeluje samostalno, ali često i kroz kolaboracije s dizajnerima, umjetnicima i arhitektima.
 
Interdisciplinarni umjetnički projekt 'Mjestimice svjetlo' predstavlja nove perspektive promišljanja nedovoljno iskorištenih javnih prostora i propituje probleme urbanog razvoja određenog dijela grada. Kroz privremene umjetničke instalacije i interdisciplinarne projekte, koji svjetlo koriste kao primarni umjetnički medij, naglašavaju se i 'osvjetljavaju' urbani problemi te se ukazuje na potencijal gradskih lokacija odabranih u suradnji sa stanovnicima gradske četvrti.

Projekt u svojim prvim izdanjima propituje identitet Gornjeg grada, njegovo naslijeđe, sadašnje i buduće mogućnosti razvoja, kvalitetu sadržaja u urbanom prostoru, odnos stanovnika i svakodnevnih korisnika te funkcionalnost gradske četvrti općenito.