Preskočite na glavni sadržaj

Svjetlan Junaković izlaže u Varaždinu

U petak, 16. listopada, u 19 sati, u Galeriji Zlatni Ajngel u Varaždinu, otvara se izložba Svjetlana Junakovića. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.
vrijeme: 16.10.2015. 19,00
mjesto: New York, USA
url: http://www.queerny.org/
Svjetlan Junaković (Zagreb, 23. 1. 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1981.godine. Od tada, kontinuirano se bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu). Od brojnih samostalnih izložbi najznačajnije su mu monografske u Zagrebu (Galerija Klovićevi dvori, 2007.) i Napulju (Palazzo delle arti Napoli, 2008), Mexico City-u (Metaforas Visuales, Galeria Central de la ENPEG, 2011.), Sieni (Museo del bambino, 2009.), Genovi (Galleria d'Arte Moderna, 2009.), Monzi, Munchenu. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008., te za najbolju knjigu u Španjolskoj 2007. i u Italiji 2008.

Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Cristian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Autor je lutaka i scenografije, više puta nagrađivane predstave Koje Šlemil šel v Varšavo, Lutkovnog gledališča u Mariboru. 2010. godine, Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba proglašen je za najbolji film na Hrvatskom festivalu animiranog filma. Moj put sudjeluje na festivalu u Anecyu te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Junaković predaje ilustraciju na internacionalnoj ljetnoj skoli u Sarmedeu (TV) od 2002. godine, uz brojna predavanja u Rimu (Museo nazionale delle arti e mestieri popolari), Veroni (Galleria d'arte moderna), Padovi, Monzi, Miranu, Vicenzi, Mexico cityu, Lisabonu, te na internacionalnoj školi ilustracije u Valladolidu u Španjolskoj i na masteru sveučilišta u Padovi i icon masteru u Madridu.