Preskočite na glavni sadržaj

Dvije izložbe u Muzeju Grada Đurđevca

U Muzeju Grada Đurđevca, u subotu, 23. travnja, otvaraju se dvije izložbe.
vrijeme: 23.04.2016.
mjesto: Muzej Grada Đurđevca
url: https://www.facebook.com/Muzej-Grada-%C4%90ur%C4%91evca-598509660252145
Prva je izložba pod nazivom 'Od gojzerice do dindrlice - austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome jeziku'. Organizatori ove izložbe su Austrijski kulturni forum Zagreb i Muzej Grada Đurđevca, a autor izložbe je prof.dr.sc. Velimir Piškorec.  Središnji dio izložbe čini zvučni atlas Austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome jeziku u kojem su prikazane izgovorne i oblikovne mjesne inačice 232 leksičke jedinice hrvatskoga jezika što su nastale po uzoru na odgovarajuće riječi iz njemačkoga jezika, i to pretežito iz austrijskih dijalekata.

Na izložbi se prikazuju i tumače odabrani hrvatski austrijacizmi i germanizmi na primjeru kajkavske poezije Miroslava Dolenca Dravskog (1937.-1995.), karikatura našeg renomiranoga karikaturista Srećka Puntarića-Felixa, podravskih narodnih izreka i poslovica te slavonskih bećaraca. Prikazuje se i slikovna te pisana dokumentacija o obradi germanizama u nastavi u osnovnim školama Ivana Perkovca u Šenkovcu i Franje Viktora Šignjara u Virju te upitnik korišten pri istraživanju germanizama u Gimnaziji Ivana Kranjčeva u Đurđevcu. Otvorenje ove izložbe je u 18 sati.

Druga izložba s početkom u 19 sati bit će retrospektivna izložba đurđevačkog slikara Zlatka Huzjaka (1950. - 2012.). Na likovnoj sceni bio je aktivan od 70-ih godina pa sve do svoje smrti 2012. godine. Gradio je svoj osebujan slikarski stil s prepoznatljivim podravskim motivima u gotovo svim slikarskim tehnikama. Sudjelovao je na preko 400 skupnih izložbi i predstavio se na 50-ak samostalnih, dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad u Hrvatskoj i svijetu te je bio član uglednih hrvatskih slikarskih udruženja.