Preskočite na glavni sadržaj

10. međunarodno natjecanje pjevačkih zborova otvara ansambl Antiphonus

Koncertom ansambla Antiphonus, u četvrtak 19. svibnja u 21 sat, u Katedrali sv. Stošije u Zadru otvara se 10. jubilarno Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, koje će trajati do 22. ovoga mjeseca. Ulaz na sva događanja je slobodan.
vrijeme: 19.05.2016.
mjesto: Zadar
url: ttp://www.zadarchoirs.com/

Manifestaciju na kojoj se natječu amaterski pjevački zborovi gotovo uvijek otvaraju nastupi profesionalnih ansambala. Ovoga puta to je ansambl koji pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija uživa izuzetan ugled na nacionalnoj klasičnoj glazbenoj sceni te je ujedno i jedan od najatraktivnijih ambasadora hrvatske glazbe u Europi.

Ansambl koji nas je nedavno u crkvi sv. Frane  u sklopu Koncertne sezone Zadar oduševio izvedbom Muke po Ivanu Johanna Sebastiana Bacha, ovoga puta dolazi u sasvim drugačijem sastavu kako bi zadarskoj publici predstavio svoje interpretacije djela hrvatskih i talijanskih majstora baroka i suvremene glazbe.

U sastavu Ana Jembrek, Monika Cerovčec (soprani), Martina Borse (alt), Ivan Bingula, Siniša Galović (tenori), Tomislav Fačini, (bas), Vlatka Peljhan, Helga Korbar (violine), Pavle Zajcev (violončelo) i Franjo Bilić (čembalo i orgulje) ansambl će izvesti dijelove Parnasie militie Vinka Jelića, Sacrae cantiones Ivana Lukačića, Selva morale & spirituale Claudija Monteverdija te UbuMarka Ruždjaka.

Svečanost otvaranja Natjecanja uveličat će i nastup Pjevačkog akademskog zbora Sveučilišta u Zadru, koji će pod ravnanjem Tomislava Košte, inače  umjetničkog ravnatelja Natjecanja, izvesti hrvatsku himnu Lijepa naša domovino.

Natjecateljski dio manifestacije započet će u petak, 20. svibnja u 11 h i u 18 h kada će u se 18 zborova iz Slovenije, Švedske, Poljske, Latvije, Estonije i Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar  boriti za Zlatni, Srebrni i Brončani križić opatice Čike. Natjecanje će se nastaviti i u subotu u 11 i 30 h, dok će sama završnica, proglašenje rezultata, podjela nagrada i diploma natjecanje za Veliku nagradu Grada Zadra, započeti u 19 h. Rezultati Natjecanja ovisit će o prosudbi međunarodnog prosudbenog povjerenstva kojeg čine predsjednica Jasenka Ostojić (Hrvatska) te članovi Tomislav Fačini (Hrvatska), Marko Vatovec (Slovenija), Zapro Zaprov (Makedonija) i Marta Kierska-Witczak (Poljska).

Više od 600 pjevača pjesmom će oživjeti i gradske trgove. Nakon natjecateljskog dijela programa nastupat će na takozvanim promenadnim koncertima na Narodnom trgu, Forumu i Morskim orguljama.