Preskočite na glavni sadržaj

ZG80 i Neželjena baština premijerno na Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival objavio je selekciju filmova koje će prikazati u programu Pretpremijera, a među kojima su i tri domaća naslova: ZG80 Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije, Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije te Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića. Također, u istom se programu prikazuju dvije epizode televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića, dok program Suočavanje s prošlošću premijerno prikazuje dokumentarni film Neželjena baština Irene Škorić.
vrijeme: 12.08.2016.
mjesto: Sarajevo

ZG80 je dugometražni prvijenac Igora Šeregija, akcijska komedija koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji. Film je i svojevrstan prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta, budući da se u njemu pojavljuje lik Krpe kojeg je sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Film je sniman prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, koji su u scenarij uveli elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys. Produkciju potpisuje tvrtka Kinoteka, a film u domaću kinodistribuciju kreće 1. rujna.

Makedonsko-hrvatsko-finski film Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije nastao je po poznatoj drami Dušana Jovanovića. Film je smješten u Skoplje 1941. godine i prati 11-godišnjeg dječaka Zorana koji svjedoči ratnim užasima. Zoranov otac bori se u partizanskoj vojsci, dok Zoranova majka i njemački oficir razvijaju osjećaje jedno prema drugome. Hrvatski koproducenti su Lijeni film i MP filmska produkcija.

Srpsko-hrvatska komedija-melodrama Dnevnik mašinovođe u režiji Miloša Radovića prati 60-godišnjeg strojovođu pred mirovinom, koji drži neslavan rekord od 28 smrtnih stradanja na pruzi tijekom karijere. Njegov 19-godišnji usvojeni sin želi preuzeti očev posao, te uskoro postaje opsjednut suludim iščekivanjem prvog gaženja. Hrvatski koproducent je Interfilm.

Novine su serija u 12 nastavaka, koju je režirao Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. Produkciju potpisuje tvrtka Drugi plan za Hrvatsku radioteleviziju, a emitiranje se očekuje tijekom jeseni. Serija prati život i odnose u redakciji jednog utjecajnog dnevnog lista, te govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu.

Također, u programu Suočavanje s prošlošću premijerno se prikazuje Neželjena baština Irene Škorić. Dugometražni dokumentarni film govori o spomenicima NOB-u koji su u tijekom devedesetih u Hrvatskoj srušeni ili devastirani, ili su pretvoreni u otpad. Uz režiju, Irena Škorić potpisuje scenarij i produkciju filma, snimatelji su Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec, montažer je Silvije Magdić, glazbu potpisuje Ivo Josipović a dizajn zvuka Ivica Drnić. Film je nastao u produkciji tvrtke Artizana film.

U programu Open air prikazuje se manjinska koprodukcija Dobra žena Mirjane Karanović (hrvatski koproducent Nukleus Film), dok su od kratkometražnih filmova na programu izbor filmova sa Zagreb Film Festivala - Najbolje od Kockica (Igra malog tigra Jasne Nanut, Piknik Jure Pavlovića, Indonezija Darije Blažević, Belladonna Dubravke Turić i Zvjerka Daine O. Pusić) te izbor s Festivala mediteranskog filma Split (Lula & Bručke Igora Jelinovića, Minjonja njanjonja Josipa Lukića, Ritki zrak Šimun Šitum i Planemo Veljka Popovića). Dječiji program prikazuje manjinsku koprodukciju Dobro provedeno poslijepodne u režiji Martina Turka (hrvatski koproducent Studio dim).
22. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se od 12. do 20. kolovoza, te u natjecateljskim i popratnim programima prikazuje još niz hrvatskih naslova, o čemu više možete saznati na ovoj poveznici. Ostale informacije potražite na službenoj festivalskoj stranici.