info


obavijest

Međunarodna radionica 'Inovativna interpretacija industrijske baštine' Rijeka - poziv za volontere

'Culture Hub Croatia' – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu i Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci pozivaju zainteresirane osobe iz Hrvatske na sudjelovanje u međunarodnoj radionici 'Inovativna interpretacija industrijske baštine' koja će se održati od 16. – 29. rujna ove godine. Radionica će okupiti grupu od deset volontera iz čitave Europe. 
 
izložba

'Slike bezimene', izložba Narcisa Kantardžića u Puli

Izložba Narcisa Kantardžića pod nazivom 'Slike bezimene' otvara se u Galeriji Poola, u petak , 27. travnja u 20 sati. 
 
najave

Ansambl Lado u Lisinskom predstavlja novi program

Ansambl LADO za ovogodišnju plesnu sezonu priprema program pod nazivom 'Ideju regruti' koji će za zagrebačku publiku izvesti 13. svibnja 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.  
 
natječaj

Poziv za Priče o europskoj baštini / Call for European Heritage Stories

Poziv za Priče o europskoj baštini pilot je inicijativa programa Dana europske baštine (EHD) kojoj je namjera identificirati europsku dimenziju kulturne baštine i rada na baštini koji poduzimaju zajednice u Europi. ­­ 
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija 'Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje'

U organizaciji Ministarstva kulture i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, u Muzeju Mimara u Zagrebu, 8. svibnja 2018. održat će se međunarodna konferencija o kulturnom i umjetničkom obrazovanju - Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje / Culture and creative actions for better education. 
 
najave

4. Dani čileanske kulture u Hrvatskoj

Četvrti Dani čileanske kulture u Hrvatskoj održat će se od 10. do 20. svibnja. Na svečanom otvorenju ove manifestacije koncert će održati čileanski gitarist Alexandros Tefarikis, a čileanska folklorna grupa 'Si vas para Chile' predstavit će čileanski nacionalni ples cueca, uz otvaranje likovne izložbe 'Jedno srce, dvije domovine' slikarice i keramičarke Consuelo Palma.
 
najave

MIMO predstavlja don_t go i bend Roppongi Red!

Sedmi koncert pete MIMO sezone održat će se 6. svibnja u multimedijskoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskoga radija i live videostreaming. Pod naslovom 'Sintesajzeri u najrazličitijim ulogama' MIMO predstavlja dva hrvatsko-austrijska projekta: duo don_t go i bend Roppongi Red!  
 
istraživanje

GfK: Sve više čitamo, ali je i sve više onih koje knjiga ne zanima

U proteklih godinu dana broj stanovnika Hrvatske koji čitaju barem jednu knjigu godišnje porastao je za tri posto, sve se više čitaju prijevodi stranih autora, ali zato raste broj onih koje knjiga ne zanima, podaci su najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u RH predstavljeni u ponedjeljak u Zagrebu.
 
izložba

'Nesputana linija', izložba Đure Sedera

U petak, 27. travnja u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Forum, otvorit će se izložba Đure Sedera pod nazivom Nesputana linija. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja. 
 
izložba

'Jutro', izložba slovenskog umjetnika Mirka Rajnara

Samostalnom izložbom ulja pod zajedničkim nazivom 'Jutro' u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu predstavlja se slovenski slikar Mirko Rajnar. Otvorenje će se održati u petak, 27. travnja u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 6. svibnja. 
 
festival

8. Festival brazilske kulture - Brazilactica

Osmo izdanje Festivala brazilske kulture – Brazilactice održat će se od 02. do 06. svibnja 2018. godine u Zagrebu. U pet festivalskih dana moći ćete uživati u brazilskim ritmovima, zvukovima, energiji, kulturi i pokretu diljem Zagreba.
 
festival

Izlog suvremenog zvuka 2018.

Ovogodišnji Izlog suvremenog zvuka, međunarodni festival koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu, održat će se u zagrebačkom Studentskom centru od 2. do 5. svibnja 2018.  
 
predavanje, tribina

Josip Višnjić: Istraživanja i obnova istarskih srednjovjekovnih feudalnih utvrda / predavanje >>>

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske najavljuje predavanje Josipa Višnjića - Istraživanja i obnova istarskih srednjovjekovnih feudalnih utvrda, koje će se održati 25. travnja u 18.30 sati, u DPUH-u, Zagreb.  
 
predstavljanje

Predstavljanje novog romana Emira Imamovića Pirkea 'Terorist'>>>

 
 
izložba

Izložba Vlatka Blažanovića u Sisku >>>

Izložba Vlatka Blažanovića 'U potrazi za slikom' otvara se u srijedu, 25. travnja 2018. godine u 19 sati, u izložbenom prostoru Gradske galerije Striegl, Rimska 11, Sisak.  
 
izložba

Gaston u Muzeju grada Rijeke >>>

 
 
predavanje, tribina

HT nagrada – razgovori: Mirjana Vodopija i Dino Priselac & Silvia Roberta Zaplatić >>>

(Zagreb, MSU, prostor HT izložbe / srijeda, 25.4.2018. u 17 sati
 
koncert

Split: Četvrti koncert iz Ciklusa Lesić >>>

24. travnja u 19.30 sati u Gotičkoj dvorani (Muzej grada Splita) nastupit će Luka Demarin, klavir, i Branimir Norac, klarinet. Ulaz je slobodan. 
 
izložba

Mala retrospektiva Krunoslava Žerjavića >>>

U Kulturnom centru, Dubrava 51 a, 30. travnja u 19 sati otvara se izložba slika Krunoslava Žerjavića pod nazivom "Mala retrospektiva". Izložba je otvorena do 10. svibnja 2018., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.  
 
najave

Kreativni glazbeni kolektiv - 4. izdanje >>>

Četvrto izdanje programa Kreativni glazbeni kolektiv održat će se u četvrtak, 26. travnja, u zagrebačkom klubu Sax, a tom će prilikom nastupiti bendovi No No Instigator i Seven Mouldy Figs.  
 
predstavljanje

Predstavljanje časopisa Dubrovnik 1/2018. >>>

 
 
najave

10. kustoska platforma u Knapu

U srijedu, 25. travnja, počinje program 10. kustoske platforme u organizaciji Centra Knap i Slobodnih veza. Program platforme posvećen je dodatnoj teorijskoj i praktičnoj edukaciji iz područja suvremene umjetnosti, a ove će se godine baviti performansom.
 
nagrada

'Srbenka' Nebojše Slijepčevića osvojila posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji Visions du Réela

'Srbenka', novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića ('Gangster te voli') osvojio je posebno priznanje Buyens-Chagoll žirija nakon svjetske premijere u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održao od 13. do 21. travnja u švicarskom Nyonu.
 
projekcija

Kratki utorak: Sedam filmova Živka Nikolića

U utorak, 24. travnja, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' na novom Kratkom utorku prikazat će se sedam kratkometražnih filmova crnogorskog redatelja Živka Nikolića, najpoznatijeg po TV drami i serijalu 'Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo' i dugometražnim igranim filmovima 'Lepota poroka', 'U ime naroda' i 'Čudo neviđeno'.
 
projekcija

Domaći naslovi na 13. SEEfestu

U raznim natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama festivala prikazat će se ukupno 10 domaćih naslova. SEEfest (Filmski festival jugoistočne Europe) se ove godine u Los Angelesu održava od 26. travnja do 3. svibnja.
 
obljetnica, proslava

Obilježen Dan hrvatske knjige i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića

Dan hrvatske knjige i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića obilježeni su u ponedjeljak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.
 
nagrada

Prevoditeljima Dori Maček i Dubravku Torjancu dodijeljene Nagrade Iso Velikanović

Nagradu Iso Velikanović za životno djelo prevoditeljici staronordijske književnosti Dori Maček te godišnju nagradu za 2017.  Dubravku Torjancu za prijevod njemačkog humanističkog spjeva 'Brod luđaka' uručila je u ponedjeljak u Hrvatskom državnom arhivu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
novo izdanje

Dani Julija Knifera 2018.

Od srijede 25. do subote 28. travnja u Osijeku i Đakovu će se u organizaciji Umjetničke akademije održati Dani Julija Knifera 2018. koji će struci i publici ponuditi bogat interdisciplinarni program koji se sastoji od koncerata, predstava, izložbi i predavanja.  
 
natjecanje

Međunarodno natjecanje pijanista – 'Memorijal Jurica Murai' i 'Murai Grand Prix'

Gotovo 170 mladih pijanista iz šesnaest zemalja svijeta od SAD-a do Japana okupilo se u varaždinskoj Glazbenoj školi na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijalu Jurica Murai. Natjecanje se odtržava od 23. do 28. travnja 2018.
 
izložba

Izložba slika Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić

Samostalna izložba slika dubrovačkih umjetnica Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić otvorit će se u atriju palače Sponza u srijedu 25. travnja u 19:30 sati.  
 
festival

16. BOK festival u Bjelovaru

Ovogodišnji, 16. BOK festival održat će se u Bjelovaru od 27. travnja do 11. svibnja, a otvorit će ga predstava ‘Bijela kuga’, temeljena na romanu Dubravka Habeka, bjelovarskog liječnika sa zagrebačkom adresom.
 
izložba

Izložba 'Braća Seljan kroz prašume i pustinju' u EMZ

U Etnološkom muzeju u Zagrebu 3. svibnja 2018. otvara se izložba 'Braća Seljan kroz prašume i pustinju' koja ostaje otvorena do 18. studenoga. Hrvatski putnici i istraživači, Mirko i Stevo Seljan, najznačajniji su donatori Etnografskog muzeja.
 
festival

Festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru - CirkoBalkana 6

Pred nama je još jedno i to šesto po redu izdanje CirkoBalkane - festivala suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, nezavisnom prostoru za izvedbu, edukaciju i kreaciju. Publika će u razdoblju od petnaest dana trajanja festivala (28.4.-12.5.) imati priliku vidjeti najrazličitije cirkuske fuzije i hibride iz pet europskih zemalja, kao i lokalne i regionalne predstave, uz bogat popratni program.
 
predstava, djeca, mladi

Prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj

Kazališni Epicentar u razdoblju od 23. do 27. travnja organizira prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom '1st Croatian TYA and Puppet theatre Showcase' na kojemu će biti prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija.
 
izložba

'Tijelo slike', izložba Mirne Bandov

Otvorenje Izložbe 'Tijelo slike' autorice Mirne Bandov održat će se u zagrebačkoj Galeriji Događanja u petak 27. travnja u 19 sati. Izložba traje do 18. svibnja 2018. godine. 
 
izložba

Izložba strip crtača Matthieua Bonhommea

Izložba originalnih djela renomiranog francuskog strip crtača Matthieua Bonhommea održat će se od 30. travnja do 13. svibnja 2018. godine u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu. 
 
izložba

Izložba 'Apoksiomen u sv. Donatu'

Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe 'Apoksiomen u sv. Donatu' umjetnika Ante Rašića u četvrtak 26. travnja 2018., u 19:30 sati u crkvi sv. Donata. Devet metara visoki kip Apoksiomena moći će se u ovom prostoru pogledati do 12. srpnja.
 
financiranje

Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručit će ugovore na svečanoj dodjeli ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade, u utorak, 24. travnja, s početkom u 13 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
 
predstava

Subscena: Delicately Furnished Interiors

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje izvedbu predstave 'Delicately Furnished Interiors', 26. travnja, u 20 sati, u prostoru Filmskog studija Medika. Predstava je nastala tijekom rezidencijalnog boravka autora Jean-Lorina Steriana u travnju u Medici.
 
izložba

Rena Rädle i Vladan Jeremić / Trešnjevački motivi

U sklopu programa Umjetnici za kvart, u zagrebačkom Parku Stara Trešnjevka 26. travnja u 18 sati, predstavit će se instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) 'Trešnjevački motivi' umjetnika Rene Rädle i Vladana Jeremića.
 
x ostalo

Nakon 52 godine nova snimka Papandopulove 2. simfonije za Arhiv HRT-a

Simfonijski orkestar HRT-a i Martina Gojčeta Silić pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda nakon 52 godine snimili novu interpretaciju i integralnu verziju 2. simfonije Borisa Papandopula.
 
najave

'Povijesni natpisi grada Varaždina', knjiga Krešimira Filića

U programu Srijede u Muzeju, koja se održava u palači Herzer u Varaždinu (GMV) 25. travnja u 19 sati, slijedi predstavljanje knjige Krešimira Filića 'Povijesni natpisi grada Varaždina'. Nakladnici izdanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Gradski muzej Varaždin.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'Proširena fotografija'

U sklopu projekta Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži / Forgotten Heritage – European Avant-garde Art Online u zagrebačkoj Galeriji Spot u ponedjeljak, 23. travnja u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom 'Proširena fotografija', koja će u tri sukcesivna segmenta predstaviti radove pojedinih hrvatskih neoavangardnih umjetnika aktivnih od sredine 1960-ih nadalje. 
 
izložba

Frane Rogić: Grad je pun opasnih ljudi >>>

Izložba Frane Rogića: 'Grad je pun opasnih' ljudi otvara se u utorak, 24. travnja 2018. u 19 sati, u Galeriji VN u Zagrebu. 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Ars Andizetum >>>

Dvojezična publikacija Ars Andizetum predstavlja se u okviru Kreativne riznice (petak, 20. travnja 2018, 19:30 sati) u Dvorani Vladimira Preloga na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.  
 
projekcija

Dani norveškog filma u riječkom Art-kinu

U ponedjeljak, 23. travnja, u 19,30 sati, na program Art-kina stižu Dani norveškog filma, u sklopu kojih će biti prikazana neka od najboljih ostvarenja suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara povijesna drama 'Kraljev izbor', uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.
 
najave

Ophodi Jure zelenog u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec

I ove godine se u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec održava program Ophoda Jure zelenog. Program prikaza tradicijskih ophoda jurijaša započinje 21. travnja, u 17 sati.
 
koncert

Máne i LADO - Splet folklornih plesova na mađarski i hrvatski način

Mađarski državni narodni ansambl i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 29. svibnja ove godine.  
 
predstavljanje

Kreativna Europa: Ususret natječaju za književne prijevode

Kreativna Europa u potprogramu Kultura provodi natječaj u kategoriji književnih prijevoda koji je namijenjen nakladnicima i izdavačima u cilju povećanja prevođenja, promicanja i čitanja europske književnosti. Kako bi zajednički prokomentirali otvoreni Poziv i jedan od četiri kriterija temeljem kojih se vrednuju prijavnice, Desk Kreativne Europe u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu, organizira događanje pod nazivom 'Kreativni razgovori / promocija i komunikacija u nakladništvu'.
 
izložba

Alma Božanić Čače i Kate Mandarić Erceg: 'Crteži'

Zajednička izložba dviju umjetnica Alme Božanić Čače i Kate Mandarić Erceg pod nazivom 'Crteži' otvara se u utorak, 24. travnja u 20 sati u Salonu Galić i može se razgledati do 9. svibnja 2018. 
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>