info - kulturne politike


istraživanje

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o regionalnoj kulturnoj suradnji

Desk Kreativna Evropa Srbija organizira Forum Kreativna Europa 2017 koji će se održati od 18. do 21. travnja s temom (Re)pozicioniranje regije (Jugoistočne) Europe kroz kulturu te poziva kulturne radnike i radnice iz Hrvatske da sudjeluju u istraživanju koje se tiče regionalne suradnje.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Društvo povjesničara umjetnosti hrvatske poziva na tribinu: Kako štitimo arhitekturu modernizma, koja će se održati u srijedu, 15. veljače, u 18:30 sati.
 
natječaj

Otvoreni poziv: Glasovi kulture i baštine

Poseban poziv za 'Glasove kulture i baštine' otvoren je za pojedince i organizacije koje žele sudjelovati u seriji sastanaka s Europskom komisijom, s rokom prijave do 20. veljače.
 
predavanje, tribina

Razgovor o menadžmentu u kulturi: Emina Višnić o upravljanju neprofitnim organizacijama i EPK

U utorak 31. 1. u 14 sati u American Corneru u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će  održan  razgovor i druženje s Eminom Višnić, direktoricom Rijeka 2020. d.o.o., društva odgovornog za provođenje zahtjevnog i za budućnost zajednice i regije izrazito važnog projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.
 
predavanje, tribina

Industrijska baština kao turistički i kulturni potencijal

Sisak - suradnjom do održivog razvoja baštine naziv je predavanja koje će se održati u četvrtak  19.1.2017. s početkom u 12 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.
 
predstavljanje

KAoperativa predstavila Operandum IV

Karlovačka mreža udruga KAoperativa proizvela je i predstavila četvrto izdanje dokumenta Operandum koje donosi rezultate analize financiranja karlovačkih ustanova i organizacija u kulturi uz preporuke za unaprjeđenje stanja.
 
predstavljanje

Započeo projekt 'EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi'

U rujnu ove godine je započeo rad na dvogodišnjem Jean Monnet projektu EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji koordinira Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) a koji je sufinanciran sredstvima Erasmus+ programa Europske unije. Početni sastanak projekta CULPOL predviđen je za četvrtak, 08. prosinca 2016. godine s početkom u 15:30h.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij-o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji'

U klubu Booksa u petak 2.12. u 19:00, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture organizira tribinu 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij' o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika: Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike–europski realiteti

U okviru programa „Odjel za kulturologiju na Danima Matice hrvatske 2016.“ u subotu, 3. prosinca 2016. godine, s početkom u 11 sati u Klubu knjižare Nova bit će održano predstavljanje zbornika radova s 2. međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Porez na kulturu

Hoće li novi porez učiniti hrvatsku kulturu isplativijom i što on znači za samostalne umjetnike, saznajte na Književnom petku koji 2. prosinca, u Gradskoj knjižnici, s početkom u 20:00 sati, ugošćuje Srđana Sandića, Nenada Bartolčića i Antoniju Letinić.
 
novo izdanje

SOS za knjigu u Istri

U organizaciji književnog svratišta Zvona i nari provedena je anketa o stanju knjige u Istri. Rezultat ankete je knjižica  'Druga stranica – budućnost knjige u Istri' koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati zajedničke prijedloge o tome kako spasiti knjigu u Istri.
 
natječaj

Marc de Montalembert nagrada 2017 - poziv za prijave

Marc de Montalembert Prize 2017 poziva povjesničare umjetnosti da prijave istraživačke projekte koji se bave kulturama Mediterana. Rok prijave je 30. studeni.
 
susret

Sabor kulture - poziv za prijave

Sabor kulture će se održati u petak, 25. studenog 2016., u prostorijama KUC-a Lamparna u Labinu, a prijaviti se za sudjelovanje možete do petka, 18. studenog u 12:00 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge'

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge', koji se bavi ulogom knjižnica u uključivanju u društvo marginaliziranih i depriviranih osoba, održat će se u petak, 18. studenog,  s početkom u 10 sati u  Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica povodom 10. obljetnice njene usluge za slijepe i slabovidne.
 
obavijest

Hrvatski izjednačen s ostalim materinskim jezicima u Beču

U utorak je potpisan Program suradnje na području kulture i obrazovanja za  razdoblje od 2016. do 2019. godine, između Republike Hrvatske i Republike Austrije, čime je omogućena ponuda nastave hrvatskog jezika i kulture unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji.
 
predavanje, tribina

Tribina - Kulturni potencijal Rijeke

U četvrtak 13. listopada, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se tribina Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u većim urbanim sredinama na jadranskoj obali.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016

Četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2016 održat će se 17. i 18. studenog 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te predstaviti brojne aktualnosti iz područja autorskih prava i kulturnih i kreativnih industrija.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru'

Platforma Operacija grad: Upgrade, organizira konferenciju 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru' u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj. Od 13. do 15. listopada, kroz brojne panele, diskusije, predavanja, kulturne programe i radionice  na konferenciji će se razgovarati o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara.
 
izložba, predavanje, tribina, koncert, susret

6. Clubture Forum u Vukovaru

 9. Clubture Forum će se održati u Vukovaru od 5. do 7. listopada, a program uključuje javnu tribinu Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije, vukovarski postav izložbe Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te glazbeni program Satarush koji priprema VuBass.
 
predavanje, tribina

Javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra u Koprivnici

U utorak, 27. 9. 2016. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska, 1. kat) održat će se javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Slamke spasa' Vitomire Lončar

Vitomira Lončar, osnivačica i direktorica kazališta Mala scena, dugogodišnja blogerica Večernjakove blogosfere, posljednje izdanje knjige istoimenog bloga 'Slamka spasa' javnosti će predstaviti na promociji u četvrtak, 29. rujna u 12 sati, u kazalištu Mala scena.
 
obavijest

Hrvatski dan u Szigetvaru

Povodom obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u Szigetvaru, u petak,  9. rujna,  biti će održan Hrvatski dan, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kulturna baština - subkulturni kapital?

U ponedeljak, 4. srpnja, u 20:30 sati, održat će se još jedna u nizu Mochvarinih Turbo tribina, pod nazivom 'Kulturna baština - subkulturni kapital?' koja će tematizirati institucionalno i vaninstitucionalno shvaćanje kulturne baštine.
 
natječaj

Raspisan Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2017. godinu

Ministarstvo kulture raspisalo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu. Poziv je otvoren do 26. kolovoza 2016. godine.
 
obavijest

Hrvatska predstavila konkretne prijedloge na Forumu o umjetničkoj suradnji Kine i 16 europskih zemalja

Peking je proteklog tjedna bio domaćin Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, koji se održava u sklopu inicijative Kina+16, na kojem su se susreli profesionalci i umjetnici iz različitih područja (vizualna umjetnost, kazalište, glazba, dječja kazališta i ples), među kojima je bila i hrvatska delegacija na čelu s pomoćnicom ministra kulture Ivom Hraste-Sočo.
 
obavijest

Hrvatska na Forumu o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

Kineska prijestolnica je od 8. do 14. svibnja domaćin Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (China-CEEC Arts Cooperation Forum), a na Forumu koji se održava u sklopu inicijative Kina + 16, a sudjeluje i hrvatska delegacija na čijem je čelu pomoćnica ministra kulture Iva Hraste-Sočo.
 
natječaj

Javni poziv za program 'Poduzetništvo u kulturi' za 2016. godinu

Ministarstvo kulture objavljuje javni poziv za predlaganje programa 'Poduzetništvo u kulturi' za 2016. godinu. Područja u kulturi koja se potiču Programom su nakladništvo i knjižarstvo, izvedbene umjetnosti i vizualne (likovne) umjetnosti. Rok za prijavu je 12. svibnja.
 
predavanje, tribina

Ciklus javnih tribina 'Politički leksikon' od 14. travnja na ADU

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovoga se tjedna počinje održavati ciklus javnih tribina pod naslovom „Politički leksikon“ koju organiziraju sadašnji i bivši studenti te profesori Akademije. Prva tribina pod nazivom: 'Širenje područja borbe: kultura' održat će se u četvrtak, 14.travnja u 20 sati, s gostima Katarinom Luketić, Deanom Dudom i Markom Pogačarom.
 
poziv za prijedloge

ArtLeaks Gazette 4 - socijalna prava i radikalne umjetničke prakse

Međunarodni magazin ArtLeaks Gazette poziva autorice i autore da predaju svoje priloge za četvrto izdanje, na temu: Zahtjevati pravdu: Socijalna prava i radikalne umjetničke prakse.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Nives Tomašević: Kreativna industrija i nakladništvo

U četvrtak, 18.2. u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se predstavljanje knjige Nives Tomašević 'Kreativna industrija i nakladništvo'.
 
okrugli stol

Okrugli stol 'Interkulturalno obrazovanje i obrazovanje nacionalnih manjina u hrvatskom obrazovnom sustavu'

U ponedjeljak, 14. prosinca u 13:00 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se okrugli stol 'Interkulturalno obrazovanje i obrazovanje nacionalnih manjina u hrvatskom obrazovnom sustavu', kojemu će prethoditi predstavljanje knjige dr. sc. Marije Sablić 'Interkulturalizam u nastavi'.
 
obavijest

Predstavnica IRMO-a imenovana programskom ravnateljicom Svjetskog summita umjetnosti i kulture

Dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose imenovana je programskom ravnateljicom 7. Svjetskog summita umjetnosti i kulture koji se održava na Malti, od 18. do 21. listopada 2016.
 
obavijest

Potpisivanje Kotorske inicijative

Na poziv ministra kulture Crne Gore, Pavla Goranovića, ministar kulture RH Berislav Šipuš prisustvovat će utorak, 25. kolovoza, u 15 sati, u Kotoru (koncertna dvorana Crkva svetog Duha, Ulica 1) na potpisivanju Kotorske inicijative, memoranduma o suradnji četiriju velikih regionalnih festivala: crnogorskog festivala KotorArt, slovenskog Festivala Ljubljana, makedonskog festivala Ohridsko ljeto i Dubrovačkih ljetnih igara.
 
natječaj, nagrada

Prijave za 2. nagradu za kulturnu politiku i upravljanje u kulturi koju dodjeljuje ENCATC

Europska mreža ENCATC pokrenula je poziv za podnošenje prijava za 2. ENCATC-ovu nagradu za kulturne politike i upravljanje u kulturi. Nagrada je namijenjena mladim znanstvenicima (do 35 godina) u području kulturne politike i upravljanja u kulturi iz Europe i svijeta. Rok za podnošenje dokumenata je 30. lipnja 2015.
 
predstavljanje

Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj

U utorak, 26. svibnja, u 19 sati, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović u Muzeju Mimara otvorit će izložbu turkmenske umjetnosti. Izložba je dio programa pod nazivom Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj u 2015. godini  koji je pripremljen u suradnji s turkmenskim Ministarstvom kulture.
 
najave

Akcija kulture! u Zagrebu

U organizaciji Ministarstva kulture i uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, u prostorima Studentskog centra i Tehničkog muzeja u Zagrebu, u utorak, 12. svibnja, od 10 do 22 sata, održat će se prva Akcija kulture!. Akcija kulture! je besplatna i otvorena za sve.
 
predstavljanje

Biserka Cvjetičanin / Kultura u doba mreža

U petak, 24. travnja, u 12 sati, u Muzeju Mimara, održava se predstavljanje knjige 'Kultura u doba mreža', autorice dr. sc. Biserke Cvjetičanin.
 
okrugli stol

Perspektive razvoja kulturnih politika: pristup, sudjelovanje u kulturi i nove publike

Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), u petak, 17. travnja, u MSU, od 11 do 13,30 sati, organizira Okrugli stol 'Perspektive razvoja kulturnih politika: pristup, sudjelovanje u kulturi i nove publike', na kojem će prezentirati rezultate projekta 'Pristup kulturi - analiza javnih politika'.
 
obavijest

Javna rasprava o novoj medijskoj politici: Hrvatska izvještajna novinska agencija

Drugi sastanak radne skupine Ministarstva kulture za raspravu o medijskoj politici Republike Hrvatske 2015. – 2020., održat će se u četvrtak, 9. travnja, u Novinarskom domu u Zagrebu, s početkom u 9,30 sati.
 
novo izdanje, istraživanje, rezidencijalni program

Priručnik o umjetničkim rezidencijama

Objavljen je priručnik na temu umjetničkih rezidencija koji donosi pregled stanja na prostoru Europske Unije, ukazuje na trendove razvoja te ilustrira koristi i faktore uspjeha za provođenje rezidencijalnih programa.
 
konferencija, znanstveni skup

'Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa'

Međunarodni interdisciplinarni skup 'Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa' održava se od 20. do 22. ožujka, u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
 
obavijest

VII Parmenides forum u Dubrovniku

U utorak, 17. ožujka, u 9 sati, u Hotelu Palace u Dubrovniku, ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić otvorit će VII Parmenides forum s temom 'Common heritage and technologies: enhancement of heritage, a key to development', koji će se, u organizaciji Međuakademske skupine za razvoj i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održavati do 19. ožujka.
 
predstavljanje, predavanje, tribina, koncert

Instaliranje Rijeke u Karlovcu

Danas, 6.3. 2015. s početkom u 19 sati, KA-MATRIX predstavlja riječku scenu, a njeni akteri govore o problematici rada u prostorima i načinima unaprijeđenja scene kojoj pripadaju. Osim tribine očekuju vas i izložba plakata i koncert riječkih bendova.
 
okrugli stol

Kulturno i kreativno obrazovanje - obrazovanje budućnosti

U Muzeju suvremene umjetnosti, u četvrtak, 5. ožujka, od 10 do 16 sati, održava se okrugli stol 'Kulturno i kreativno obrazovanje - obrazovanje budućnosti'. Ovom tribinom s radom započinje projekt 'Škola bez škole', koji su inicirali udruga Interacta i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb. Izlaganja i diskusije će se održati na engleskom jeziku.
 
obavijest

V. Kusin: Kandidaturom Zagreba za EU prijestolnicu kulture želimo probuditi grad iz letargije

Grad Zagreb natjecat će se, zajedno s osam hrvatskih gradova, za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a zamjenica gradonačelnika zadužena za kulturu Vesna Kusin naglasila je kako je bit zagrebačke kandidature potaknuti javnu motivaciju i probuditi Grad iz društvene letargije.
 
natječaj

Unicult2020 u Rijeci - upisi

Međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika Unicult2020 u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci održat će se od 29. lipnja do 12. srpnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Prijave za upis za Unicult2020 program trajat će do 15. svibnja 2015.
 
radionica, kolonija

Urbanistička početnica u Art radionici Lazareti

Od 4. do 6. prosinca, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, održavaju se predavanja i radionice dva modula Urbanističke početnice, koji se bave temama prostornih analiza, korištenja geografskog informacijskog sustava te prostornim planiranjem i s njime povezanim zakonskim okvirom, sve u svrhu osnaživanja zainteresiranih građana i aktivista za obranu javnog dobra i definiranje smjernica razvoja.
 
predstavljanje

Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj

U četvrtak, 20. studenoga, u 18 sati, u Galeriji Nova, održava se predstavljanje publikacije u izdanju Centra za mirovne studije 'Kome propadaju bivše vojne nekretnine?/ Iskustva prenamjene u Hrvatskoj'.
 
okrugli stol

Okrugli stol 'Kultura i tržište: idu li zajedno?'

Banka magazin poziva na okrugli stol pod nazivom 'Kultura i tržište: idu li zajedno? ' koji će se održati u petak, 21. studenog, s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bogovićeva 1/1, Zagreb.
 
obavijest

Krogh: u Danskoj je kultura jednako važna kao gospodarstvo

Voditelj odjela za međunarodne odnose pri danskoj Agenciji za kulturu Soren Krogh rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebačkom plesnom centru da je u Danskoj kultura jednako važna kao i gospodarstvo te istaknuo vrlo dobre kulturne veze na različitim područjima, među kojima i na filmu, između Kraljevine Danske i Republike Hrvatske.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>


http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu