info - kulturna baština


natječaj, konferencija, znanstveni skup

Poziv autorima za prijavu radova za konferenciju o retuširanju, RECH4

Međunarodna znanstvena konferencija o retuširanju, 4th International Meeting on Retouching of Cultural Heritage (RECH4), održat će se 20. i 21. listopada 2017. u Splitu. Konferenciju organiziraju RECH grupa i Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Rok za predaju sažetaka je 31. siječnja 2017.!
 
predstavljanje

Promocija zbornika Pasionske baštine

Pasionska baština, Zagreb i Društvo hrvatskih književnika pozivaju na promociju 10. zbornika pod nazivom: 'Muka kao nepresušno nadahnuće kulture-Pasionska baština Istre i Kvarnera', koja že se održati u četvrtak, 19. siječnja 2017. godine u 12,00 sati u Društvu hrvatskih književnika.
 
predavanje, tribina

'Fr. Vinko Draganja op. – analiza opusa i konzervatorsko-restauratorski zahvat'

U galeriji Vinko Draganja op, u sklopu dominikanskog samostana u Splitu, u četvrtak, 15. prosinca, u 19,30 sati, Ivana Svedružić Šeparović, viša savjetnica pri Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu i Lana Kekez, konzervatorica-restauratorica održat će javno predavanje pod naslovom 'Fr. Vinko Draganja op. – analiza opusa i konzervatorsko-restauratorski zahvat'.
 
financiranje

Obnova ljetnikovca Sorkočević sredstvima iz EU fondova

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric u srijedu su u Ministarstvu s direktorom tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI)  Kristijanom Pavićem potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'SKALA – nova kulturno-turistička destinacija u Komolcu, Dubrovnik'.
 
najave

Krk: otvorenje Austrijske kule Frankopanskog kaštela

U okviru Kulturne rute Putovima Frankopana, otvorenje obnovljene Austrijske kule kao dijela korpusa Frankopanskog kaštela te ondje postavljene izložbe replika srednjovjekovnog oružja održat će se 15. prosinca, s početkom u 12 sati.
 
predavanje, tribina

Predavanje - Iskustvo British Museum-a u upravljanju digitalnom baštinom

Muzejsko dokumentacijski centar iz Zagreba poziva na predavanja pod nazivom 'Izvan granica dokumentacije, iskustvo British Museum-a', koje će održati Dominic Oldman, u utorak 6. prosinca, s početkom u 13:00 sati.
 
predstavljanje

Nominacija projekta Ekomuzej 'Batana' za upis u UNESCO-ov Registar najboljih praksi nematerijalne kulturne baštine svijeta

Projekt Ekomuzej 'Batana' iz Rovinja upisan je u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koja se održava u Adis Abebi, u Etiopiji, od 28. 11. do 2. 12. 2016. godine.
 
predstavljanje

Predstavljanje završenih konzervatorsko-restauratorskih radova na kapeli sv. Martina u Starom Brodu

U srijedu, 23. studenoga, u Starom Brodu održano je predstavljanje dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na kapeli sv. Martina. Drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu rijedak je primjer tradicijskog narodnog baroknog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim interijerom.
 
obavijest

Otvorenje posjetiteljskog centra 'Putovima Frankopana' u Kraljevici

Danas, 18. studenog, svoja vrata  otvara posjetiteljski centar kulturne rute 'Putovima Frankopana', inspirirane ostavštinom hrvatske obitelji Frankopan. Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, posjetiteljski centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Post Bellum, o.p.s. (Češka)

Post Bellum traži partnere za projekt Memory of nations za natječaj za potporu europskim mrežama u programu EU Kreativna Europa potprogram Kultura, među nevladinim organizacijama, obrazovnim ustanovama, te agencijama čiji je cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine 20. stoljeća.
 
izložba, predstavljanje

Dani Augusta Šenoe

'Kuća Šenoa' u okviru 'Dana Augusta Šenoe' priređuje izložbu osobnih dokumenta i rukopisa Augusta Šenoe - u dva dijela: Od 14. do 26. studenoga može se  razgledati prvi dio izložbe osobnih dokumenata (rođenje, školovanje, služba). Drugi dio izložbe bit će posvećen bolesti i smrti Augusta Šenoe i moći će se pogledati od 28. studenoga do 13. prosinca.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – EGTC Duero – Douro (Španjolska)

EGTC Duero - Douro je neprofitna organizacija koja promiče i razvija prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju s ciljem jačanja ekonomske i socijalne kohezije. Traže partnera na projektu pod nazivom Europe`s Borders za natječaj za projekte suradnje u programu EU Kreativna Europa potprogram Kultura u području materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Prijave se primaju do kraja studenog 2016.!
 
obavijest

Hrvatski tradicijski ribolov proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom

Hrvatski tradicijski ribolov proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom odlukom Stručnoga povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra Ministarstva kulture, koje je u utorak zasjedalo u Zagrebu, izvijestio je u srijedu Otočni sabor.
 
najave

Subota u Etno selu

Tradicionalna manifestacija 'Subota u Etno selu' ove godine održat će se će u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec, 5. studenog 2016.
 
predstavljanje, predavanje, tribina

Prezentacija makete 'Osječke Tvrđe' i predavanje u Muzeju Slavonije

U četvrtak, 3. studenog, u 12 sati, u Muzeju Slavonije održat će se prezentacija makete 'Osječke Tvrđe' uz predavanje o bastionoj trasi kroz povijest, sadašnjost, budućnost.
 
predstavljanje

Obnovljen mauzolej obitelji Vranyczany na groblju Dubovac u Karlovcu

Obnovljeni mauzolej obitelji Vranyczany, koji je 2008. godine uveden u Registar kulturnih dobara RH, svečano je u ponedjeljak otvoren na katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu te će ubuduće biti dostupan za organizirano razgledavanje.
 
obljetnica, proslava

150. obljetnica Čitalnice u Kastvu

Ove godine Čitalnica u Kastvu  kao prva hrvatska čitaonica  Pokrajine Istre s kvarnerskim otocima,  proslavlja 150. obljetnicu, a tim povodom večeras počinje dvodnevni znanstveni skup koji su organizirali Grad Kastav i Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.
 
predstavljanje

Predstavljanje rezultata ovogodišnjih arheoloških istraživanja na Stanciji Blek

Predstavljanje rezultata ovogodišnjih istraživanja na Stanciji Blek održat će se u petak, 28. listopada, u prostorijama Zajednice Talijana Tar, s početkom u 19,30 sati. Rezultate će predstaviti Ana Konestra (Institut za arheologiju iz Zagreba), Gaetano Benčić (Zavičajni muzej Poreštine) i Enrico Cirelli (Università degli studi di Bologna).
 
predstavljanje

Igor Fisković: Identitet crkava propovjedničkih redova u jadranskoj Hrvatskoj

U srijedu, 26. listopada, s početkom u 13 sati, u Drušvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, održava se predstavljanje knjige Igora Fiskovića 'Secundum morem patriae - Identitet crkava propovjedničkih redova u jadranskoj Hrvatskoj'.
 
predstavljanje

Otvorenje obnovljene srednjovjekovne utvrde Possert pored Paza u Istri

Nakon deset godina intenzivnog rada, 2016. dovršen je projekt arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na sačuvanim građevinskim ostacima utvrde Possert (Shabez), smještene u Općini Cerovlje u Istri. Svečano otvorenje istražene i obnovljene utvrde održat će se na Possertu u petak, 28. listopada, u 11 sati. U slučaju lošeg vremena, predstavljanje projekta održat će se u 'Kući fresaka' u Draguću.
 
predavanje, tribina

Predavanje Duška Čikare u DPUH-u

Predavanje Duška Čikare 'Od hipoteze o tlocrtnom razvoju kurije Poklek u Zagorskim Selima prema obrisima nepoznatog tipa stambene arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj', održat će se u srijedu, 12. listopada, u 18,30 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti.
 
obavijest

Predstavljen projekt 'Upoznaj Bergmane' - Rudnik sveta Barbara

U subotu, 8. listopada, ispred Rudnika sveta Barbara u Rudama predstavljen je projekt 'Upoznaj Bergmane' u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Oštrc.
 
konferencija, znanstveni skup

'Hrvatski restauratorski zavod i zajednica – partneri u očuvanju baštine'

U srijedu, 5. listopada, od 11 do 17,30 sati, u Muzeju Mimara će se održati stručni skup 'Hrvatski restauratorski zavod i zajednica – partneri u očuvanju baštine'.
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 'Vicko Andrić'

Danas, 27. rujna, u Muzeju Mimara, dodijeljene su nagrade 'Vicko Andrić', za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.
 
konferencija, znanstveni skup

Poziv za prijavu izlaganja na međunarodnoj konferenciji - Rat, revolucija i sjećanje: poslijeratni spomenici u post-komunističkoj Europi'

U Zagrebu se, od 17. do 18. veljače 2017. održava međuanrodna konferencija 'Rat, revolucija i sjećanje: poslijeratni spomenici u post-komunističkoj Europi". Organizator je Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (SF:ius) koji poziva na prijavu sažetaka izlaganja, do 1. studenog 2016.
 
natječaj

Javni poziv: Tematske kolekcije na Europeana platformi

Generalni direktorat Europske komisije za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologije (DG CONNECT) objavljuje javni poziv za  '2016 CEF Telecom Call 3 for Generic Services', a jedan od prioriteta poziva je Europeana. Rok za prijave je 15. prosinac ove godine.
 
projekcija

Predstavljanje filma 'Dalmacija iz zraka'

Film 'Dalmacija iz zraka' će pretpremijerno biti prikazan 22. rujna na Visu u okviru međunarodne multidisciplinarne znanstvene konferencije 'Mediteranski otoci' koju organiziraju Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište 'VERN', a na kojoj sudjeluje više od 100 domaćih i inozemnih stručnjaka iz 11 zemalja.
 
festival

20. međunarodni festival čipke Lepoglava

20. međunarodni festival čipke održava se u Lepoglavi od 22. do 25. rujna 2016. Ovogodišnji festival posvećen je prijateljstvu i zajedništvu stvorenima nitima čipke, pa otuda i naslov festivala „Nitima čipke povezani“.  
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Ayuntamiento de Cartagena, Španjolska

Grad Cartagena je turistički španjolski grad smješten na mediteranskoj obali s bogatom antičkom baštinom. Zainteresirani su za partnerstvo s gradovima, institucijama i sveučilištima koji su povezani s kulturnom baštinom za suradnju na interdisciplinarnim projektima u Programu EU Kreativna Europa potprogram Kultura. Poziv je otvoren do 5. listopada 2016.!
 
predavanje, tribina

Dani europske baštine: Moba - uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine

U suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u okviru programa Dana europske baštine 2016. Gradska knjižnica Velika Gorica poziva vas u četvrtak 22. rujna, u 13.00 sati na predavanje Tihane Rubić 'Moba - uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine', koje će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.
 
obavijest

U utorak počinju Dani europske baštine

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović, u utorak, 20. rujna, u 13 sati, u zagrebačkome Muzeju Mimara, otvorit će izložbu 'Lokalne zajednice kao čuvari baštine', kojom započinje obilježavanje Dana europske baštine 2016.
 
izložba

Izložba 'Rudolf Matz - veliki opus vedrine' u Muzeju grada Zagreba

Izložba 'Rudolf Matz – veliki opus vedrine' otvara se u ponedjeljak, 19. rujna, u Muzeju grada Zagreba, ne bi li  potaknula uređenje doma istaknutih glazbenika i supružnika Rudolfa i Margite Matz u Mesničkoj ulici 15, koji je mjesto bogate ostavštine i svjedočanstva jednog vremena.
 
izložba

Arheološka istraživanja Sv. Nikola u Zadru 2014. godine

U petak, 16. rujna, u 14 sati, u Galeriji podvodne arheologije u Zadru, održat će se otvorenje izložbe pod nazivom 'Arheološka istraživanja Sv. Nikola u Zadru 2014. godine'. Autori izložbe su Roko Surić, Šime Vrkić, Luka Bekić i Mladen Pešić.
 
najave

Dani europske baštine 2016.

Dani europske baštine u Hrvatskoj ove godine obilježavaju se tijekom rujna i listopada. Službeno otvorenje središnje izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine bit će u utorak, 20. rujna, u 13 sati, u zagrebačkom Muzeju Mimara.
 
izložba

'Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura' u Vukovaru

U Gradskom muzeju Vukovar / Dvorac Eltz, u utorak, 13. rujna, u 19 sati, otvara se izložba  Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura', strukturne odrednice (materijal kamen i opeke), autora Ratka Ivanušeca, dipl. pov. umj. i dr. sc. Zorislava Horvata, dipl. ing. arh.
 
najave

Sisački Dani industrijske baštine postaju europski projekt

Sisak, nekad vodeće industrijsko središte u Hrvatskoj, danas je grad s bogatom industrijskom baštinom, a na nju će upozoriti brojne priredbe pod zajedničkim nazivom Četvrti dani industrijske baštine grada Siska, što će se održati od 16. rujna do 1. studenoga.
 
obavijest

U arheološkim iskapanjima u Brezovljanima pronađena kupolasta peć

Tijekom arheoloških iskopavanja u Brezovljanima, u općini Sveti Ivan Žabno, na lokalitetu starom sedam tisuća godina, pronađena je kupolasta peć namijenjena za pečenje keramike i brojni ostaci materijalne kulture, među ostalim, keramičko posuđe, sječiva i kameno oruđe.
 
najave

Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

Kulturno – turistička manifestacija Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru održava se i ove godine tijekom mjeseca rujna – točnije u subotu, 10. rujna, 17. rujna, i 24. rujna, od 14 do 18 sati.
 
predstavljanje

Prezentacija konzervirane ruševine bivšeg pavlinskog samostana sv. Petra na Petrovoj gori

Svečano otvorenje istražene i prezentirane konzervirane ruševine bivšeg pavlinskog samostana sv. Petra na Petrovoj gori i njegovih kasnijih pregradnji održat će se u srijedu, 7. rujna, u 11 sati.
 
smotra, revija

Eko-etno fest u Loparu

Ovogodišnji Eko-etno fest (smotra miha) održat će se u nedjelju, 4. rujna, u parku Kapić (na Muli), u Loparu. Program obuhvaća predstavljanje tradicijskih obrta i kulturno-umjetnička društva.
 
festival

Kupske noći u Sisku

Manifestacija Kupske noći održat će se u Sisku, od 2. do 4. rujna, u samom središtu grada, na Šetnici Slave Striegela. Ovogodišnje Kupske noći su u znaku obrtništva, a program uključuje koncerte, Kupsku alku i Šikljadu – veslački dvoboj kupskih čamaca.
 
radionica, kolonija

Radionica 'ojkanja' u Kuli Jankovića

U prostorima kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, u petak, 26. kolovoza, započinje radionica tradicijskog načina pjevanja – 'ojkanje'. Radionica je nastavak vrlo uspješnih radionica iz 2015 g. na istu temu, unutar projekta Duga iznad Kule, kojem je cilj očuvanje, revitalizacija, popularizacija ojkanja, kao vrlo specifičnog tradicijskog vokalnog muzičkog izričaja, koje ima potencijal i u turističkoj ponudi.
 
natječaj

Otvoren natječaj za 'start-up' projekte iz područja kulturne baštine

Objavljen je drugi po redu javni natječaj za prijave u 'Ecapital Culture Adriatic Start Up School' školu namijenjenu mladima  iz zemalja Jadransko-jonske makroregije, koja ima za cilj unapređenje kulturne baštine.
 
smotra, revija, predstavljanje

Lipovljanski susreti 2016

Lipovljanski susreti, središnja manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske ove godine održati će se 26., 27. i 28. kolovoza te predstaviti bogat kulturni, zabavni i gospodarski program.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni simpozij o kulturnoj baštini Slavena

Insitut za zaštitu kulturne baštine iz Slovenije poziva na Međunarodni simpozij o kulturnoj baštini Slavena iz ranog srednjeg vijeka, koji će se održati od 28. do 30. rujna u Kranju.
 
izložba

Otvorenje izložbe Utvrde Malog Lošinja

U utorak, 2. kolovoza, u 20 sati u palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvara se izložba Utvrde Malog Lošinja, autorice Barbare Živković.
 
najave

Dani Kule Jankovića 2016.

I u 2016. nastavljaju se tradicionalne ljetne svečanosti u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, kojima se nastoji afirmirati materijalna i nematerijalna kulturna baština Zadarskog zaleđa.
 
obavijest

Zgrada Zračne luka Rijeka oplemenjena glazbom

U zgradi riječke Zračne luke na Krku u četvrtak je predstavljen jedinstveni projekt zvučnog oplemenjivanja prostora glazbom skladanom upravo za tu namjenu, a temeljenu na tradicijskoj glazbi toga kraja.
 
radionica, kolonija

Međunarodna radionica 'Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016.'

Međunardona radionica Neprimjereni spomenici - 'Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016.', održat će se od 3. do 5. rujna u Zagrebu, a rok prijave je 25. kolovoza.
 
izložba

'Bukovačka priča - fotozapis iz 1974.' na otoku Zlarinu

U četvrtak, 21. srpnja, u 21 sat, u Zavičajnom muzeju Vesne Parun na otoku Zlarinu, otvara se izložba 'Bukovačka priča - fotozapis iz 1974. godine', autora Miljenka Domijana.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>


http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu