info - kulturna baština


predstavljanje

Predavanje - Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera

U sklopu Dana europske baštine 2017. godine u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, Martina Ivanuš povjesničarka umjetnosti održat će predavanje pod nazivom Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera.
 
obavijest

Svečana dodjela Nagrade „Vicko Andrić“ za 2016. godinu

Svečanost dodjele  Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održat će se u petak, 22. rujna 2016. godine, u 13 sati u Muzeju Mimara. Nagrade će dodijeliti državni tajnik Ministarstva kulture RH dr. sc. Ivica Poljičak.
 
izložba

Svečano otvorenje središnje izložbe 'Pustinja Blaca – kulturni krajolik'

U povodu Dana europske baštine u Hrvatskoj koji se već tradicionalno obilježavaju tijekom rujna i listopada, državni tajnik Krešimir Partl svečano će otvoriti središnju izložbu Pustinja Blaca – kulturni krajolik u srijedu, 20. rujna, u 19 sati, u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu.
 
predstavljanje

Događanja u organizaciji Hrvatskoga restauratorskog zavoda povodom obilježavanja Dana europske baštine

Hrvatski restauratorski zavod povodom obilježavanja Dana europske baštine 21. rujna 2017. u Zagrebu, organizira stručne skupove, predstavljanje knjiga i otvorenje izložbe. 
 
predavanje, tribina

Martina Ivanuš: Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Predavanje Martine Ivanuš na temu 'Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera' održat će se u četvrtak, 21. rujna, u 18,30 sati, u prostoru Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
 
najave

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017.

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti. 
 
radionica, kolonija

Međunarodna radionica 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima'

Grad Kaštela i 'Culture Hub Croatia' – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, u partnerstvu s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers, organiziraju međunarodnu radionicu na temu 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima' koja će se održati od 20. do 30. rujna ove godine.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Association of Cultural Heritage Education, Finska

Za program Kreativna Europa potprogram Kultura Association of Cultural Heritage Education priprema projekt za natječaj za projekte suradnje pod nazivom Heritage Hubs: Practical Classes in Exploring, Sharing and Practicing the Cultures of Ourselves and Others, a otvoreni su i za projekte vezane uz natječaj za Europsku godinu kulturne baštine 2018.
 
istraživanje

U podmorju Mljeta otkriveno veliko nalazište amfora

Na dvadesetak metara ispod mora otkriveno je jedno od najvećih nalazišta amfora.
 
najave

'Adriatica Folk Fest' u Crikvenici

U petak, 25. kolovoza 2017. u 20 sati, na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici počinje drugo ovogodišnje izdanje Međunarodnoga folklornog festivala 'Adriatica Folk Fest'.  
 
natječaj, nagrada

Prijave za Nagradu Europa Nostra 2018.

Prijave za Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu – Nagradu Europa Nostra 2018 primaju se do 1. listopada 2017. 2018. je Europska godina kulturne baštine te će se posebna pozornost posvetiti europskoj dimenziji projekata... 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Cultural and sports Association PAOK, Cipar

Kulturno – sportsko udruženje PAOK osnovano je 1949. godine s ciljem angažiranja mladih u kulturnim i sportskim aktivnostima. Tijekom godina PAOK je obogatio svoje aktivnost s nogometnim klubom, plesnom skupinom tradicionalnih plesova, glazbenim sastavom i edukacijskim seminarima.  
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Najbolji u baštini 2017. / The Best in Heritage 2017

Kao rezultat dugog i predanog rada mnogobrojnih stručnjaka i profesionalnih žirija, preko 40 nagradnih programa objavilo je oko 300 nagrađenih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata iz čitavog svijeta u 2016. godini. Iz te akumulacije kvalitete na konferenciji 'Najbolji u baštini' predstaviti će se izbor najinovativnijih kandidata. 
 
natječaj, najave

Kreativna Europa – Europski projekti suradnje – Poziv 2018 / najava

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) je najavila objavu Poziva iz potprograma Kultura za potporu europskim projektima suradnje koji se očekuje u drugoj polovici mjeseca rujna.  
 
izložba

Arheološka izložba 'Kelti u Zvonimirovu'

Otvorenje arheološke izložbe 'Kelti u Zvonimirovu' održat će se u subotu, 12. kolovoza 2017. u 20.30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, a u sklopu Rokova 2017. Cilj izložbe je valorizirati bogatu građu pronađenu sustavnim arheološkim iskapanjima u Zvonimirovu.
 
izložba

'Dječje igračke iz hrvatske baštine' u Dubrovniku

U petak, 28. srpnja 2017. godine u 21 sat, u žitnici 'Rupe' otvara se gostujuća izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 2. listopada o.g.
 
predstavljanje

Predstavljena provedba projekta obnove i muzejski postavi broda 'Galeb' i riječke Palače šećerane

Provedba projekta obnove broda 'Galeb' i Palače šećerane u bivšem kompleksu 'Benčić' novcem iz EU fondova dobivenim preko integriranoga razvojnog projekta Grada Rijeke 'Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine' te muzejski postavi koji će biti smješteni u njima predstavljeni su u četvrtak u Muzeju grada Rijeke.
 
predstavljanje

Predstavljanje rezultata podvodnih arheoloških istraživanja lokaliteta Poloj na rijeci Savi

U petak, 21. srpnja , u 9 sati na Poloju održat će se predstavljanje rezultata ovogodišnjih podvodnih arheoloških istraživanja lokaliteta Poloj na rijeci Savi kod Slavonskog Broda.
 
najave

Europska godina kulturne baštine 2018.

Europski parlament i Vijeće Europske unije u svibnju ove godine donijeli su Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. Slijedom toga, tijekom 2018. godine organizirat će se aktivnosti i inicijative diljem Europe, pa tako i diljem Hrvatske, kojima će se nastojati šira javnost zainteresirati za kulturnu baštinu i aktivno uključiti u što veći broj događanja prema predloženim temama. 
 
obavijest

U Sisku počeo osmi Volonterski kamp Gradskog muzeja

Jedinstveni muzejski edukativno-pedagoški projekt - osmi Volonterski kamp Gradskoga muzeja, što ga je prije dvije godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim u zemlji, počeo je u ponedjeljak u Sisku, a ove godine u kampu sudjeluje 12 studenata povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.
 
obavijest

Dubrovnik: Nakon 550 godina za javnost otvorena unutrašnjost tvrđave Minčeta

Nakon dvije godine radova vrijednih tri milijuna kuna, u četvrtak navečer prvi put u 550 godina u Dubrovniku je za javnost otvorena uređena unutrašnjost tvrđave Minčeta s dijelom zapadnog predziđa i Muzejom ljevaonice metala iz 16. st. u kuli Gornji ugao.
 
obavijest

Vinkovci: Svečano otvoren Zdenac vučedolskog ljevača bakra

U središtu Vinkovaca, u pješačkoj zoni popločanoj motivima najstarijeg europskog kalendara prepoznatog na posudi Orion koja datira od 2700. g. pr. Kr, a pronađena je 1978. godine tijekom arheoloških radova radi gradnje vinkovačkog hotela Slavonija, u četvrtak je građanima na uporabu predan Zdenac vučedolskog ljevača bakra, autora Ivana Antonovića iz Zagreba.
 
izložba

Nacionalna baština – Čipka

Nacionalna baština – Čipka, žirirana, bijenalna izložba članova ULUPUH-a, otvara se u Galeriji ULUPUH u Zagrebu u utorak, 18. srpnja u 19 sati. Izložba se tiče radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine i ove se godine održava po drugi puta.
 
najave

Dani Kule Jankovića 2017.

U subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja 2017., održat će se tradicionalna kulturna manifestacija „Dani Kule“ u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, a čiji je cilj afirmacija materijalne i nematerijalne kulturne baštine zadarskog zaleđa. 
 
festival

9. TradInEtno festival

Deveti po redu TradInEtno festival (world music festival) održat će se u Pazinu od 15. do 22. srpnja 2017. Festival se sastoji od raznih radionica, predavanja, prikazivanja filmova, sajmova i koncerata, od kojih je većina sadržaja besplatno.
 
obavijest

Ministarstvo kulture: Na UNESCO-ovu popisu obrambeni sustav grada Zadra i šibenska tvrđava sv. Nikole

Ministarstvo kulture priopćilo je u nedjelju kako je Republika Hrvatska na Popis svjetske baštine UNESCO-a upisala još dva kulturna dobra Venecijanskih utvrda od 15. do 17. stoljeća -  obrambeni sustav grada Zadra i tvrđavu sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji.   
 
najave

Romantika u Saloni počinje 8. srpnja

Manifestacija Romantika u Saloni, kojoj je cilj kroz niz tematskih večeri prikazati život u Saloni u antičko doba, počet će u subotu navečer u prostoru amfiteatra arheološkog lokaliteta Salona, kada će se održati Večer gladijatora i antičkog teatra.
 
predavanje, tribina

Petrinjski betlemaši i Pučko kazalište ili važna karika koja popunjava praznine

U srijedu, 28. lipnja, u 20 sati, u Institutu Balassi – Mađarskom institutu u Zagrebu, održat će se predstavljanje tradicijskog običaja 'Petrinjski plemenitaši' i tribina 'Pučko kazalište ili važna karika koja popunjava praznine'. Sudjeluju Ivan Rizmaul, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i dr. sc. Tvrtko Zebec, u okviru programa najave 51. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine

Od 6. do 7. studenog 2017. na Sveučilištu u Zadru održat će se 2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine.  
 
konferencija, znanstveni skup, najave

16. The Best in Heritage

Koncem rujna ove godine u Dubrovniku će se održati "The Best in Heritage", konferencija na kojoj se već šesnaestu godinu okupljaju najbolji u baštini stvarajući jedinstvenu priliku da se na jednome mjestu, u isto vrijeme svake godine, međunarodnoj stručnoj javnosti pokažu primjeri najbolje prakse iz cijeloga svijeta. 
 
izložba

U Kotoru otvorena izložba 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi'

'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi' naziv je izložbe koja je u četvrtak otvorena u multimedijalnoj dvorani crkve Svetog Pavla u Kotoru.
 
konferencija, znanstveni skup

3. međunarodni skup društva za istraživanje helenističke keramike u Kaštelima

U Kaštelima (kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić) će se od 1. do 4. lipnja održati treći međunarodni kongres Međunarodnog društva za istraživanje helenističke keramike (3rd Conference of International Assotiation for Research on Pottery of the Helenistic Period) s temom: Exploring the Neighborhood: The Role of Ceramics in Understanding Place in the Hellenistic World.
 
festival

Zrin Festival 2017.

Od 3. do 11. lipnja 2017. održat će se ZRIN festival (Zrin, Hrvatska Kostajnica, Glina, Gore, Hrvatski Čuntić).  
 
predstavljanje

Promocija projekta 'Umjetnost sukoba' u Etno kući Kornić

Predstavljanje projekta 'Umjetnost sukoba', novog multimedijalnog eksponata u Zavičajnoj etnografskoj zbirci će se održati u subotu, 20. svibnja, u 18 sati, u Etno kući u mjestu Kornić na otoku Krku.
 
izložba

U Zagrebu izložen reljef koji se pripisuje majstoru Radovanu

Kip sv. Kristofora, 800 godina star reljef za koji se pretpostavlja da je djelo najistaknutijeg hrvatskog srednjovjekovnog kipara majstora Radovana, izložen je od četvrtka u zagrebačkoj galeriji Art salon Zagreb i predstavljen kao kapitalno djelo hrvatske kulturne baštine.
 
konferencija, znanstveni skup

'Baštinska kultura i digitalna humanistika: sprega starog i novog'

U petak i subotu, 19. i 20. svibnja, Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera domaćin je Međunarodne interdisciplinarne znanstvene konferencije 'Baštinska kultura i digitalna humanistika: sprega starog i novog'.
 
obavijest

'Proljeće u Andautoniji': besplatan obilazak arheološkog parka

Otvaranje nove sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu obilježava se već tradicionalnom manifestacijom 'Proljeće u Andautoniji' i drugim izdanjem Festivala eksperimentalne arheologije.
 
nagrada

Povjesničar umjetnosti Meder dobitnik najuglednije europske nagrade za baštinu

Hrvatski povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder dobitnik je najuglednije europske nagrade za baštinu u kategoriji Predane službe, jedne od sedam Grand Prix nagrada koje su kasno poslijepodne dodijeljene na svečanosti u crkvi sv. Mihovila u finskom gradu Turku, priopćilo je predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.
 
predavanje, tribina

Obnova spomeničke palače Amadeo za hrvatski Prirodoslovni muzej 21.stoljeća

Peto predavanje iz XII. ciklusa programa 'Arhitektura i naslijeđe' pod naslovom 'Obnova spomeničke palače Amadeo za hrvatski Prirodoslovni muzej 21.stoljeća', održati će dr.sc. Iva Mihoci  i prof. Goran Rako, dip. ing. arh., danas, 11. svibnja, u 18 sati, u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1.
 
predavanje, tribina

Javna tribina o dvorcu Erdödy u Kerestincu

Matica hrvatska (Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji) poziva na popularno-znanstvenu javnu tribinu Dvorac Erdödy u Kerestincu – neiskorištena kulturna baština kao značajni resurs kulturnog, gospodarskog i društvenog razvoja grada, koja će se održati u utorak, 16. svibnja, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan!
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija Ministarstva kulture o razvoju temeljenom na kulturnoj i prirodnoj baštini

Ministarstvo kulture RH organizira 8. i 9. svibnja na Cresu Konferenciju o lokalnom razvoju temeljenom na vrijednosti kulturne i prirodne baštine, a skup se održava u okviru predsjedavanja Hrvatske SEECP-om (South East European Cooperation Process) tijekom 2016. i 2017.
 
konferencija, znanstveni skup

Peti Gunjačini dani - Kolokvij o Bribiru II

U sklopu Gunjačinih dana, međunarodni znanstveni skup naslovljen Kolokvij o Bribiru II održat će u petak i subotu, 5. i 6. svibnja, na Bribirskoj glavici.
 
obavijest

Predstavljanje Zbirke sakralnih umjetnosti i obnove renesansne crkve u gradu Rabu

U subotu, 29. travnja 2017. godine održat će se svečanost blagoslova obnovljene renesansne crkve sv. Justine u gradu Rabu i predstavljanje postava Zbirke sakralnih umjetnina župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će otvoriti državni tajnik Krešimir Partl a govorit će i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni kolokvij 'Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa'

Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pozivaju na jednodnevni znanstveni kolokvij 'Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa' koji će se održati u srijedu, 24. svibnja 2017. , od 10:00 do 17:00 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
festival

Sedmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Ovogodišnji Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 27. i 28. travnja 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
radionica, kolonija

Context matters: međunarodna proljetna škola arhitekture i urbanizma

U suradnji sa Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta Detroit Mercy, udruga SF:ius organizira radionicu za studente 'Context matters', od 28. travnja do 3. svibnja. Radionica se bavi (re)kontekstualizacijom nepoželjne socijalističke baštine, s naglaskom na zaštitu i revitalizaciju tih često zaboravljenih mjesta.
 
konferencija, znanstveni skup

Dijalozi s baštinom 2017.

Znanstveno-stručni skup Dijalozi s baštinom 2017: Živjeti s baštinom - konzervatorsko djelovanje u zaštićenim urbanističkim cjelinama u funkciji održivog turističkog razvoja, održava se 20. i 21. travnja na Filozofskom fakultetu u Rijeci.
 
obavijest

Varaždinski Purgari nematerijalno kulturno dobro

Povijesna postrojba Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobila je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.
 
izložba

Otvorene dvije putujuće izložbe o mađarskome kralju sv. Ladislavu I.

Dvije putujuće izložbe o životu i spomenu na mađarskoga kralja sv. Ladislava I. otvorene su u četvrtak u Mađarskom institutu u Zagrebu u nazočnosti mađarskoga predsjednika Janosa Adera, koji se nalazi u službenome posjetu Republici Hrvatskoj, i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te brojnih uzvanika.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Les Productions Cercle Bleu, Francuska

Les Productions Cercle Bleu traži partnere za projekt 'Tajne umjetničkih djela' u programu Kreativna Europa potprogram Kultura u kategoriji projekata suradnje. 'Tajne umjetničkih djela' je projekt koji će biti vezan uz 2018. Europsku godinu kulturne baštine kao originalni pristup umjetnosti za mlade u svijetu koji mnogi ignoriraju, ne razumiju ili elitistički osuđuju. Traže partnere među europskim medijskim kućama, muzejima, galerijama, kulturnim centrima i školama, a rok za prijave je 5. listopada 2017.!
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>


http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu