info - kazalište


najave

Riječki HNK osniva svoje kazalište za djecu i mlade 'Kamov'

HNK Ivana pl. Zajca pokrenulo je utemeljenje svoje nove ustrojbene jedinice, kazališta za mlade i djecu pod imenom 'Kamov', s ciljem produkcije, osmišljavanja i koordiniranja programa za te mlađe gledatelje u Rijeci, rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo intendant HNK Marin Blažević.
 
festival

15. BOK fest u Bjelovaru

Bjelovarski odjeci kazališta (BOK fest) ove godine se održavaju po 15. put, a trajat će od 27. travnja do 10. svibnja 2017.
 
predstava, djeca, mladi

'Putovanje i zgode šegrta Hlapića' u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijernu izvedbu slavne priče Ivane Brlić Mažuranić o postolarskome šegrtu Hlapiću, koja će se održati u petak, 5. svibnja, s početkom u 19 sati. Roman je napisan 1913., a autorica je sama napravila i scensku adaptaciju 1930. godine, koju je Ana Tonković Dolenčić doradila i prilagodila suvremenim gledateljima i lutkarskoj pozornici.
 
predstava

'Gospon lovac' - nova premijera varaždinskog HNK

Predstava Georgesa Feydeaua 'Gospon lovac' u režiji Tomislava Pavkovića nova je premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a bit će izvedena 5. svibnja, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
 
festival, najave

Najavljen program 24. Festivala glumca

Festival posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, 24. Festival glumca ove će se godine održati od 12. do 20. svibnja u nekoliko gradova Vukovarsko-srijemske županije, a u službenoj konkurenciji donosi za nagrade 18 predstava iz deset hrvatskih gradova koje, po mišljenju selektora Siniše Ružića, na najbolji način ističu glumačku vještinu i osobnost koja svojim šarmom i prepoznatljivošću obogaćuje društvo i komunikaciju u njemu.
 
predstava, djeca, mladi

'Kako je tata osvojio mamu' premijerno 5. svibnja u 'Žar ptici'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u petak, 5. svibnja, premijeru predstave 'Kako je tata osvojio mamu' u režiji Slađane Kilibarda, po tekstu Mire Gavrana o dječaku koji nakon razvoda roditelja odluči učiniti sve kao bi njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.
 
predstava

Plesna predstava 'Na putu' uz Splitski gudački kvartet

Na Međunarodni dan plesa, u subotu, 29. travnja, Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta izvest će svoju poznatu i omiljenu plesnu predstavu 'Na putu' koreografa Igora Kirova. Ovim će povodom scensku glazbu, Goldberg varijacije Johanna Sebastiana Bacha, uživo izvoditi Splitski gudački kvartet i pijanistica Irina Smirnova.
 
predstava

Premijerne izvedbe komedije Mire Gavrana u Poljskoj i Češkoj

Dana 22. travnja Teatar Nowy iz poljskog grada Zabrzea izveo je premijeru komedije 'Zabranjeno smijanje' hrvatskog književnika Mire Gavrana. Tu istu komediju će premijerno izvesti 28. travnja i Kazalište Dialog iz češkog grada Plzenja.
 
predstava

Edvin Liverić najavljuje premijeru u Narodnom pozorištu Subotica

Edvin Liverić u Narodnom pozorištu Subotica režira dramu na mađarskom jeziku 'Jedna tvoja riječ / Una palabra tuya' španjolske autorice Elvire Lindo, a koja će biti premijerno izvedena 26. travnja 2017.
 
predstava

Premijerna izvedba 'Zoološke priče' u osječkom HNK-u

U petak, 28. travnja, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održat će se premijera nove predstave 'Zoološka priča' Edwarda Albeeja, u režiji Miroslava Čabraje.
 
najave

Drama u osječkom điru!

Udruga Oksimoron 28. i 29. travnja 2017. godine organizira reviju osječkog dramskog teksta 'Drama u osječkom điru!'. U 3 osječka kafića, osječki glumci će čitati osječke dramske tekstove osječkoj publici te time objediniti osječki đir.
 
predstava, djeca, mladi

'Crvenkapica i gladni vuk' premijerno u Zmajevu gnijezdu

Kazališni klaster Zmajevo gnijezdo ugostit će u petak, 28. travnja, u Maloj sceni premijeru predstave za djecu 'Crvenkapica i gladni vuk' Frane Marije Vranković, nastaloj po motivima poznate bajke, ovaj put u priči koja želi osvijestiti važnost šume u ljudskom životu.
 
nagrada

'Bajka o Žar ptici' najbolja predstava 17. Naj, naj, naj festivala

Svečanom dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika u nedjelju je u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptici završio 17. međunarodni Naj, naj, naj festival, a najboljom predstavom festivala proglašena je predstava 'Bajka o Žar ptici' GK Žar ptice, koja je osvojila i nagrade za najbolju režiju te sporednu mušku ulogu.
 
predstava

Praizvedba predstave 'Soba za poglede' u izvedbi dramske umjetnice Ivane Buljan Legati

Praizvedba predstave 'Soba za poglede', autorskog projekta Ivane Buljan Legati i Marine Petković Liker u izvedbi dramske umjetnice Ivane Buljan Legati, nastale prema tekstu 'Nova haljina' Virginije Woolf, održat će se u petak, 28. travnja, u 20:00 sati, u StudioChekhov.
 
predstava

Nova komedija vinkovačkog kazališta 'U babinom gnijezdu'

U Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' Vinkovci, u petak, 28. travnja, u 20 sati, održat će se svečana premijera komedije 'U babinom gnijezdu', nastale prema motivima filma Dannya DeVitta 'Duplex', scenarista Larryja Doylea.
 
natječaj

Kazalište Moruzgva i Ludens teatar objavljuju Javni poziv za novi dramski tekst

Objavljen je Javni poziv za novi dramski tekst čija je praizvedba planirana za listopad 2018. godine u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Ludens teatra. Komedija treba biti napisana za maksimalno četiri uloge, a tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 1. rujna 2017.!
 
predstava

'Ljepotica iz Leenanea' premijerno u šibenskome HNK-u

Šibensko Hrvatsko narodno kazalište najavilo je za petak, 21. travnja, kao drugu ovogodišnju premijeru predstavu koja je nastala po tekstu irskog pisca Martina McDonagha 'Ljepotica iz Leenanea', u režiji Dražena Ferenčine.
 
predstava

Gostovanje predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje' u Hamburgu

Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' Olivera Frljića, 28. i 29. travnja gostuje na KRASS – das Kultur Crash Festivalu u kultnom Kampnagelu u Hamburgu. Ovogodišnje izdanje Festivala stavlja nasilje u središte umjetničke analize i rasprave te sagledava rastuću globalnu agresiju i teror iz što više perspektiva.
 
festival

27. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani održat će se u Splitu od 20. do 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.
 
predstava, predstavljanje

Splitski Balet na gostovanju u Ljubljani i Dresdenu

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split odlazi na novu međunarodnu mini-turneju u sklopu koje će nastupiti na baletnim gala-večerima u Ljubljani i Dresdenu. Plesači splitskog Baleta Ekaterina Kuznjecova i Aleksandar Korijakovski izvest će duet 'On the Edge' koreografa Igora Kirova.
 
obavijest

Šoljanovi dani - Ivo Andrić

22. Književno znanstveni skup - Dani Antuna Šoljana održat će se, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, Gradske knjižnica 'M.V. Ilirik' Rovinj i Društva hrvatskih književnika, u Rovinju, od 21. do 22. travnja.
 
radionica, kolonija

Ciklus radionica - Uvod u tehniku Mihaila Čehova

Ciklus radionica pod nazivom 'Uvod u tehniku Mihaila Čehova' započinje ove subote, 22. travnja, u 11 sati, u prostorima Studia Chekhov, Gajeva 10. Voditeljica je Suzana Nikolić, glumica, profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te osnivačica i umjetnička voditeljica Studia Chekhov Croatia.
 
predstava, predstavljanje

Druženje s umjetnicima u Puli: Consuelo Cagnati

U subotu, 22. travnja, u 20 sati, u sklopu programa 'Druženje s umjetnicima' u prostoru Gradske radionice u Puli održat će se prezentacija i razgovor s Consuelo Cagnati, talijanskom autoricom, glumicom, i redateljicom koja će predstaviti svoje umjetničko djelovanje i koncept Teatro Civile. Kao primjer izvest će tekst Franca Rame uz glazbenu pratnju Marka Olujića, a završit će performansom plesa s vatrom.
 
predstava, djeca, mladi

Besplatna predstava za djecu 'S razlogom' u kazalištu KNAP

Centar KNAP za proljetne praznike poklanja djeci izvedbu predstave 'S razlogom', koja će se održati 21. travnja u kazalištu KNAP, s početkom u 12 sati. Predstava je nastala kao autorski projekt redateljice i lutkarice Morane Dolenc i glumaca Petra Atanasoskog, Marija Jakšića i Brune Kontreca.
 
predstava, predstavljanje

12. Hrvatski kazališni showcase

U četvrtak, 20. travnja, počinje 12. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 15-ak selektora kazališnih festivala i ravnatelja kazališnih institucija iz Mađarske, Francuske, Italije, Srbije, Bugarske, Izraela, Estonije, Španjolske, Velike Britanije, Makedonije, Poljske i Austrije.
 
obavijest

Gradsko kazalište u Karlovcu obuhvatit će u svom radu i buduću filmsku djelatnost bivšeg Kina Edison

Gradskom kazalištu Zorin dom bit će pripojeno bivše kino Edison, spomenik kulture koji je potkraj prošle godine otkupio Grad Karlovac za razvoj filmske kulture, video i foto stvaralaštva, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Zorin domu gradonačelnik Damir Jelić.
 
predstava, djeca, mladi

'Žabica kraljica' premijerno u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijernu izvedbu predstave 'Žabica kraljica' u režiji Renea Medvešeka i uz izvornu glazbu Sare Glojnarić u suradnji s Muzičkim biennaleom Zagreb, koja će se održati u subotu, 22. travnja, u 18 sati.
 
susret

3. dani Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika

Treći dani Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika održat će se od 20. do 28. travnja 2017. godine u GDK 'Gavella' i Zmajevom gnijezdu u Zagrebu.
 
predstava

Gostovanje Kazališta Moruzgva s predstavom 'Bobočka' na festivalu u Ukrajini

Predstava 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza' u izvedbi Ecije Ojdanić gostuje u Ukrajini, na 19. međunarodnom festivalu monodrame Vidlunnja koji će održati u dvama gradovima, Khmelnitskyju i Chernigovu, od 17. do 26. travnja 2017. godine.
 
predstava

Makedonska hit-predstava 'Otvarač za konzerve' u HNK Split

U srijedu, 19. travnja, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split gostovat će predstava 'Otvarač za konzerve' u izvedbi Narodnog teatra iz Štipa, Makedonija, grada prijatelja Splita. Popularnu tragikomediju Victora Lanouxa na scenu štipskog teatra prije pet godina postavio je Stojan Matavulj, a u njoj igraju glumci štipskog kazališta,  Mile Vratoevski i Vladimir Tuliev.
 
predstava

Otvorena scena KNAP-a

Program 'Otvorena scena KNAP-a', koji će se održati od 18. do 21. travnja, na Knapovoj sceni predstavlja četiri večernje predstave. Ulaz na sve predstave je besplatan!
 
nagrada

Dodjelom nagrada u Splitu završen Mali Marulić

Deseti Festival hrvatske drame za djecu - Mali Marulić završen je u srijedu navečer u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijelom nagrada najboljim ostvarenjima, a nagrada za najbolju dramatizaciju dobila je Maja Katić za predstavu 'Ljubiti, samo ljubiti', zagrebačkog Teatra Poco Loco, dok je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu 'U zvijezde', splitskog Gradskog kazališta lutaka.
 
festival, djeca, mladi

17. međunarodni Naj, naj, naj festival

Zagrebačko kazalište 'Žar ptica' od 19. do 23. travnja organizira tradicionalni međunarodni 17. Naj,naj,naj festival. Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.
 
predavanje, tribina

Fenomen Pinklec – od rituala do igre

U sklopu ciklusa 'Letvom na kazalište', u četvrtak, 13. travnja, s početkom u 19 sati, održat će se tribina na temu 'Fenomen Pinklec – od rituala do igre', uz predstavljanje monografije povodom trideset godina osnutka Kazališne družine Pinklec.
 
predstava

10. rođendan predstave 'Kako misliš mene nema?!''

U četvrtak, 20. travnja, u 20 sati, predstava 'Kako misliš mene nema?!', u režiji Ivice Boban, slavi svoj deseti rođendan u zagrebačkom Teatru Exit. U glavnim ulogama nastupaju Filip Juričić i Amar Bukvić.
 
predstava

Vedrana Klepica: 'Bijeli Bubrezi' - praizvedba

Praizvedba predstave 'Bijeli Bubrezi' autorice i redateljice Vedrane Klepice održat će se u utorak, 11. travnja, u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Reprizna izvedba održat će se 12. travnja, također u 20 sati.
 
radionica, kolonija

Radionica dramskog pisanja 27. Marulićevih dana

Festival hrvatske drame Marulićevi dani produžio je rok za prijavu na radionicu dramskog pisanja koja će se održavati od 21. do 28. travnja 2017. u sklopu 27. izdanja Festivala. Zainteresirani za radionicu koju će voditi Tomislav Zajec mogu se prijaviti do četvrtka, 13. travnja 2017.
 
obavijest

U Zagrebu umro veliki hrvatski glumac Relja Bašić

U Zagrebu je u petak navečer u 87. godini umro veliki hrvatski filmski i kazališni glumac Relja Bašić, koji je u svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova te brojnim inozemnim, osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao 'gospodin Fulir' iz legendarnog filma Kreše Golika 'Tko pjeva zlo ne misli'. (Komemoracija će se održati u utorak, 11. travnja u 14 sati, u dvorani HNK u Zagrebu.)
 
predstavljanje, predavanje, tribina

Predstavljanje knjige i tribina: Fenomen Pinklec-od rituala do igre

U okviru ciklusa tribina Letvom na kazalište, u četvrtak, 13. travnja, s početkom u 19:00 sati, održat će se predstavljanje knjige i tribina u povodu trideset godina osnutka Pinkleca - 'Fenomen Pinklec-od rituala do igre'.
 
radionica, kolonija

Kazališna škola Dragon teatra

Kazališna škola Dragon teatra za mlade i odrasle poziva sve zainteresirane na rad na novom projektu. Pod pokroviteljstvom Zadarske županije i MO Jazine II Dragon teatar pruža besplatnu edukaciju kroz dva školska semestra i prezentaciju rada na velikoj sceni.
 
predavanje, tribina

U ZKM-u kreće program tribina 'Čitanje kazališta'

Zagrebačko kazalište mladih pokreće seriju tribina pod nazivom 'Čitanje kazališta' koje će propitkivati široki spektar kazališnih tema, a prvi u nizu susreta koje će voditi pisac i kritičar Srđan Sandić ugostit će u petak, 14. travnja, beogradsku pjesnikinju i teoretičarku Dubravku Đurić.
 
predstava

'Narodni heroj Ljiljan Vidić' na Kerempuhovoj pozornici 21. travnja

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao svoju novu premijeru najavljuje u petak, 21. travnja, praizvedbu predstave 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' koju po istoimenoj filmskoj uspješnici redatelj Krešimir Dolenčić postavlja kao kazališnu adaptaciju na tragu najuspješnijih uprizorenja toga teatra, punu politički nekorektnog, uvrnutog humora.
 
festival, djeca, mladi

10. Mali Marulić

Jubilarni 10. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić počinje u četvrtak, 6. travnja u Zagrebu umjetničko-stručnim kolokvijem 'Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu', koji će se održati na Akademiji dramske umjetnosti. Festival će u Zagrebu trajati do 8. travnja, a bit će izvedene selektirane predstave triju zagrebačkih kazališta. Od ponedjeljka, 10. travnja, program će se nastaviti u Splitu izvedbama predstava još četiri kazališta, iz Splita, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka.
 
predstava

'Ubojstvo u klubu Quasimodo' – praizvedba u zadarskom HNK-u

U četvrtak, 6. travnja, s početkom u 20 sati, održat će se praizvedba predstave HNK Zadar i Kazališta PlayDrama, 'Ubojstvo u klubu Quasimodo' autora Elvisa Bošnjaka, u režiji Nenni Delmestre.
 
predstava, djeca, mladi

'Priča o oblaku' gostuje u Kini

Najstarija predstava Male scene za najmlađe iz ciklusa 'Priča o...', 'Priča o oblaku' izvest će se u tijekom travnja u Kini čak 20 puta! Od 1. do 16. travnja, 'Oblak' će se predstaviti u Shenzhenu, a svakog će vikenda igrati po četiri izvedbe. U najvjerojatnije najvećem gradu na svijetu, Chongqingu, publika će ovu iznimnu predstavu autora Roberta Frabettia i Ivice Šimića vidjeti od 22. do 30. travnja, a  cijelo se gostovanje odvija u organizaciji kompanije Little Orange Castle iz Shenzhena.
 
predstava

Predstava 'Nakaze' Bosanskog Narodnog Pozorišta Zenica gostuje u Vinkovcima

U petak, 7. travnja, u 20 sati, na programu vinkovačkog kazališta bit će komedija Lutza Hübnera 'Nakaze' Bosanskog Narodnog Pozorišta Zenica, u režiji Emina Hajrića.
 
festival

Šest finalista za 21. Festival zagrebačkih kazališnih amatera

Centar Knap poziva ljubitelje dasaka koje život znače na 21. FZKA koji će se održati u petak i subotu, 7. i 8. travnja. Festival će predstaviti 6 najboljih kazališnih ostvarenja u 2017. godini na kojemu će se dodijeliti nagrade 'Daska koje život znači' u kategoriji najbolje predstave, najbolje glumice, najboljeg glumca te najboljeg teksta ili predloška za igru. Ulaz na sve predstave je besplatan!
 
natječaj

Međunarodni koprodukcijski fond – natječaj

Objavljeni su novi rokovi za prijavu na prošle godine pokrenut fond Goethe-Instituta. On je namijenjen poticanju koprodukcija iz području kazališta, plesa, glazbe i performansa u kojima su hibridni i interdisciplinarni formati kao i upotreba digitalnih medija jedna od glavnih komponenti. Idući rok za prijavu je 30. travnja 2017.!
 
festival, najave

Na 24. Festivalu glumca bit će prikazano 18 predstava iz 10 gradova

Siniša Ružić, izbornik 24. Festivala glumca, od 61 prijavljene predstave odabrao je njih 18 koje će publika moći pogledati od 12. do 20. svibnja 2017. godine u gradovima Vukovarsko-srijemske županije: ovogodišnjem gradu domaćinu - Vinkovcima, zatim Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku.
 
predstava

Ionescov 'Nosorog' premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u petak, 7. travnja, s početkom u 20 sati, na velikoj sceni HNK Split, izvesti dramu Eugènea Ionesca 'Nosorog'.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>


http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu