info - kazalište


festival

16. BOK festival u Bjelovaru

Ovogodišnji, 16. BOK festival održat će se u Bjelovaru od 27. travnja do 11. svibnja, a otvorit će ga predstava ‘Bijela kuga’, temeljena na romanu Dubravka Habeka, bjelovarskog liječnika sa zagrebačkom adresom.
 
predstava, djeca, mladi

Prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj

Kazališni Epicentar u razdoblju od 23. do 27. travnja organizira prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom '1st Croatian TYA and Puppet theatre Showcase' na kojemu će biti prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija.
 
predstava

Subscena: Delicately Furnished Interiors

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje izvedbu predstave 'Delicately Furnished Interiors', 26. travnja, u 20 sati, u prostoru Filmskog studija Medika. Predstava je nastala tijekom rezidencijalnog boravka autora Jean-Lorina Steriana u travnju u Medici.
 
predavanje, tribina

Sjednica Kazališnog sabora HNK Ivana pl. Zajca: Za što ste nas odgojili?

Sjednica Kazališnog sabora pod nazivom 'Za što ste nas odgojili?' održat će se u ponedjeljak, 23. travnja, u 18 sati, u atriju HKD-a na Sušaku, a prije početka predstave 'Naš odgoj' Vedrane Klepice u režiji Renate Carole Gatice.
 
festival

Izvedbom predstave 'Ol' smo za jedan dan' u Splitu započinju 28. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 28. Marulićevi započinje u Splitu u subotu, 21. travnja, u 20 sati, svečanim otvaranjem na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Festival će, u ime pokrovitelja Festivala, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvorenim proglasiti otvorenim pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo. U sklopu svečanosti otvaranja bit će dodijeljene nagrade Ministarstva kulture za najbolje dramsko djelo 'Marin Držić' za 2017. godinu.
 
predstava

Osječka premijera predstave 'Bijela kuga'

U nedjelju, 22. travnja, u 19 sati, u Barutani će se održati osječka premijera predstave 'Bijela kuga', nastale u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i Kazališta Virovitica, dok će dan kasnije na istom mjestu u isto vrijeme biti održana izvedba s dijelovima na njemačkom jeziku.
 
predstava, djeca, mladi

'Tajna dvorca strave', nova premijera Trešnje 27. travnja

Nova premijera zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnje bit će, u petak 27. travnja, predstava 'Tajna dvorca strave', koju po prvoj knjizi iz popularnog serijala za mlade 'Alfred Hitchcock i trojica istražitelja' redateljica Nina Kleflin, kako je najavljeno u četvrtak u Zagrebu, postavlja kao napetu priču za sve uzraste koja potiče na kritičko promišljanje.
 
festival

28. Marulićevi dani - festival hrvatske drame

Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se ove godine po 28. put u tradicionalnom terminu od 21. do 28. travnja. Marulićeve dane, kao jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, od 1991. organizira Hrvatsko narodno kazalište Split, a u ovogodišnjem će izdanju u konkurenciji za festivalske nagrade biti prikazano 12 predstava po izboru dr. art. Mire Muhoberac.
 
predstava

HNK iz Mostara gostuje u Zagrebu s 'Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja'

Najpoznatije djelo hrvatskoga književnika Ive Brešana, 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru i režiji Ivana Lea Leme gostovat će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u subotu, 28. travnja.
 
predstava

Splitski balet gostuje u Dresdenu, Skopju, Münchenu...

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavit će se drugu godinu za redom nastupom na gala-večeri ugledne međunarodne plesne manifestacije Tanzwoche Dresden. Tamo će 20. travnja nastupiti solisti splitskog Baleta Eva Karpilovska i Aaron Kok izvedbom završnog dueta iz baletne opere 'Atlantida: Legenda o Dan'zoru' koreografa Igora Kirova.
 
predstava

'Miscellanea' Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, četiri priče Nelide Milani

U četvrtak, 19. travnja, u 19 sati, u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci pretpremijerno će biti izvedena predstava ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 'Miscelanea', u režiji Maria Brandolina. Nakon riječke pretpremijere, premijera će se održati u porečkom Kazalištu 21. travnja u 20 sati, a potom će igrati u Izoli 24. travnja i u Bujama 27. travnja 2018.
 
predstava, djeca, mladi

Premijera 'Mačka u čizmama' u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Predstava 'Mačak u čizmama' po bajci Charlesa Perraulta i u dramaturgiji Magdalene Lupi Alvir te režiji Edija Majarona premijerno će biti izvedena 20. travnja u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
 
predstava

Premijera predstave 'Naš odgoj': Za što ste nas odgojili?

Predstava 'Naš odgoj' u režiji Renate Carole Gatice bit će premijerno izvedena u srijedu, 18. travnja, u riječkom HKD-u na Sušaku, s početkom u 19,30 sati. Predstava je namijenjena srednjoškolcima i studentima, ali jednako tako i njihovim roditeljima i nastavnicima.
 
predstava

Inkluzivni europski kazališni program za gluhu i čujuću publiku u CeKaTe-u

Premijera inkluzivne bilingvalne predstave 'Čuvari snova', finskog autora Eere Enqvista, bit će izvedena simultano na glasovnom i znakovnom jeziku u Velikoj Dvorani CeKaTe Teatra u četvrtak, 26. travnja, s početkom u 20 sati. Predstavu su razvili glumci, članovi udruge DLAN, pod režijom Angela Naumovskog te koristeći metodu Inovativnog Bilingvalnog Teatra (IBT). Ulaz je slobodan!
 
predstava, djeca, mladi

Malena i Klepetan na kazališnim daskama

U Gradskom kazalištu 'Žar ptica' u punom su jeku probe nove predstave 'Malena i Klepetan - Ljubav na prvi klepet', posvećene dvjema najpoznatijim i najzaljubljenijim rodama na svijetu. Priča o ljubavi, odanosti i neophodnom suživotu čovjeka i životinja, svoju će praizvedbu će doživjeti u četvrtak, 26. travnja, s početkom u 19 sati.
 
obljetnica, proslava, predstava

Međunarodni dan plesa u ZPC-u

Zagrebački plesni centar i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa s nekoliko plesnih predstava te s mnoštvom popratnih programa. Proslava i slavljenje plesa u ZPC-u započinju već 25. i 26. travnja kada je na rasporedu pretpremijera i premijera predstave 'Nedostupno koreografkinje' Zrinke Lukčec Kiko.
 
obavijest

Svečano otvorenje obnovljenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetit će u četvrtak, 19. travnja, Pečuh (Mađarska), na poziv ministra ljudskih resursa Zoltána Baloga i gradonačelnika Zsolta Páve, te će sudjelovati na ceremoniji svečanog otvorenja obnovljenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu.
 
predstava

'Aziz' Predraga Lucića na gostovanju u Sarajevu

Drama 'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad' Predraga Lucića gostovat će u Narodnom pozorištu Sarajevo 17. travnja. Nakon uspješnog nastupa predstave 'Neprijatelj naroda' u Kopru 4. travnja, ovo je drugo gostovanje dramskog ansambla splitske nacionalne kazališne kuće u zemljama regije ovog mjeseca.
 
predstava

Lutkarski varijetet 'Još si zelen' karlovačkog Kazališta gostuje u Turskoj

Antalya City Theatre svake godine u mjesecu travnju provodi projekt 'Guest Theatres' u kojem ugošćuje kazališta iz raznih zemalja. Kazalište 'Zorin dom' pozvano je da u razdoblju od 19. do 22. travnja igra lutkarski varijetet 'Još si zelen'.
 
obavijest

Predstava 'OtpisaNE' Kazališta Moruzgva i GK Scena 'Gorica' proslavila jubilarnu 50. izvedbu

Predstava 'OtpisaNE' Kazališta Moruzgva je 15. travnja u zagrebačkoj dvorani Vidra proslavila jubilarnu 50. izvedbu. Predstava je nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem - Scena 'Gorica' prema tekstu Renata Baretića i u režiji Nikole Zavišića.
 
predstava

Shakespeare ponovno na daskama INK-a

'San ivanjske noći' Williama Shakespearea, u režiji Luke Mihovilovića bit će premijerno izveden u petak, 13. travnja, u 20 sati na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.
 
nagrada

Nagrade na 20. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej

U četvrtak je u Bjelovarskom kazalištu Prosudbena komisija u sastavu Frana Marija Vranković - redateljica, Marijana Matoković - glumica i Bruno Margetić - dramaturg, dodijelila Nagradu za dramsko pedagoški rad 'Zvjezdana Ladika' Maji Margareti Fabičević za predstavu 'Svirko Svemirko' skupine Tini Bjelokaz Bjelovarskog kazališta. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini ide u Čakovec, Dramskom studiju DADA KD Pinklec za predstavu 'The Wall'.
 
radionica, kolonija

Phillip Zarilli održat će seriju predavanja i radionica na Akademiji dramske umjetnosti

Tijekom sedmodnevnoga gostovanja na ADU u Zagrebu, u sklopu višegodišnjeg znanstvenog projekta 'Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti' koji vodi prof. dr. sc. Sibila Petlevski, a podupire Hrvatska zaklada za znanost, Phillip Zarrilli održat će dva predavanja utemeljena na građi najnovije knjige '(Prema) fenomenologiji glume' koja uskoro izlazi u izdanju poznate londonske izdavačke kuće Routledge Press.
 
predstava

Trilogija Verdijevih opera po Shakespearovim predlošcima u riječkome HNK

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvest će tri Verdijeve opere po Shakespearovim predlošcima: 'Macbeth', 'Otello' i 'Falstaff' u nešto manje od mjesec dana, počevši s izvedbom 'Macbetha' 14. travnja, što je velika rijetkost u programima opernih kuća, rekao je intendant riječkoga HNK Marin Blažević.  
 
obavijest

Traviata – live stream opera iz Osla na web stranici HNK u Zagrebu

U sklopu europskoga projekta 'OperaVision', kojem se Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu priključilo opernim kućama koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati putem live – streaminga, publika je pozvana 14. travnja na web stranici www.hnk.hr besplatno pratiti prijenos opere 'Traviata' u produkciji Den Norske Opera & Ballett  iz Osla. 
 
nagrada

Dodijeljene su nagrade najboljim kazališnim amaterima Zagreba

22. Festival kazališnih amatera Zagreba održan je 7. i 8. travnja u organizaciji Centra kulture na Peščenici. Festivalu su prethodili Susreti na kojima je odigrano 35 predstava te su izabrane predstave za Festival. Stručno povjerenstvo u sastavu Mira Muhoberec - dramaturginja, Ivana Peroš - redateljica i Zlatko krilić – književnik, dodijelili su nagrade 'Daska koja život znači' te  odabrali predstavu koja će predstavljati zagrebačke kazališne amatere na Festivalu državne razine.
 
predstava, najave

Hrvatsko narodno kazalište priprema novu dramsku predstavu 'Peer Gynt'

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020., zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt 'Učini udaljenost nepostojećom'.
 
natječaj, audicija

Nova audicija u Maloj sceni

'Plavi zvuk' nova je društveno-odgovorna predstava, u koprodukciji Male scene i UO Kruna Tarle-art, koja se bavi ekološkom problematikom. Audiciji mogu pristupiti profesionalni glumci (završen minimalno preddiplomski studij) spremni na istraživački rad iz područja lutkarstva i fizičkog kazališta, a održat će se u utorak, 17. travnja, u kazalištu Mala scena s početkom u 12 sati. Prijave se primaju do 14. travnja!
 
predstavljanje

13. Hrvatski kazališni showcase

Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 20 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije.
 
predstava

'Glumice II. kategorije' peti premijerni naslov Kazališta Marina Držića

'Glumice II. kategorije' peti je ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a kako je na konferenciji za medije u Dubrovniku istaknula autorica teksta, redateljica i glumica Srđana Šimunović, predstava u tri čina, koja će premijerno biti izvedena 13. travnja, posvećena je dubrovačkom redatelju Jošku Juvančiću.
 
predstava

Evelin Novak u La Bohème Giacoma Puccinija

Zagrebačka će publika ponovno imati priliku pogledati jednu od najpopularnijih opera - La Bohème Giacoma Puccinija, a u ulozi Mimi nastupit će zvijezda berlinske operne scene - Evelin Novak. Izvedbe su na rasporedu 23. i 25. travnja 2018.
 
radionica, kolonija

Osnove glume i lutkarstva – radionica u Osijeku

Intenzivni program 'Osnove glume i lutkarstva' mladim ljudima približava osnovne principe glume i lutkarstva te njihove specifičnosti kakve se gaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Program je prvenstveno zamišljen kao priprema za upise na studije Glume i lutkarstva, a održavat će se od 26. do 28. travnja 2018. godine.
 
obavijest

Umro glumac Božidar Smiljanić

Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić umro je u subotu rano ujutro u 82. godini života.
 
nagrada

Španjolska predstava 'Pinokio' pobjednica 18. Naj, naj, naj festivala

Svečanom dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika u nedjelju je u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptici završio 18. međunarodni Naj, naj, naj festival, a najboljom predstavom festivala proglašena je predstava 'Pinokio' Kazališta Roseland musical iz Španjolske.
 
susret

20. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej

20. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej održat će se u Bjelovaru od 8. do 12. travnja 2018. 
 
najave

Jo Nesbø i na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesbø, koji od 8. do 11. svibnja boravi u Hrvatskoj, gostovat će i na 2. Mediteranskom festivalu knjige (MFK) u Splitu, gdje će predstaviti svoj novi roman 'Macbeth'. 
 
najave

Kanadski pisac David Homel u programu Autor iz daljine festivala Monte Librić

Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja u Zajednici Talijana u Puli a njegov središnji program Piknik s autorom i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima, animatorima i ilustratorima za djecu, priopćili su u četvrtak organizatori festivala. 
 
predstava

Hit komedija 'Nespojivi' Gradskog kazališta Požega u travnju u Zagrebu

Nova hit komedija 'Nespojivi' Gradskog kazališta Požega, autorski projekt redateljice Ive Srnec i dramaturginje Nine Horvat, gostovat će u travnju u Zagrebu, gdje će u Kazalištu Mala Scena u dva termina, u subotu 7. i nedjelju 22. travnja, duhovito pokazati kako troje ljudi u ranim tridesetima izlazi na kraj s problematikom spojivosti i nespojivosti s drugima u suvremenom svijetu. 
 
festival

Sedam predstava na 8. Gavranfestu od 5. do 9. travnja u Pragu u Češkoj

Osmi međunarodni kazališni festival GavranFest donosi od 5. do 9. travnja u Pragu u Češkoj sedam predstava nastalih prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana u produkcijama kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske. 
 
festival

22. Festival zagrebačkih kazališnih amatera

22. Festival zagrebačkih kazališnih amatera održati će se 7. i 8. travnja 2018. u kazalištu Knap. Ulaz na sve predstave je besplatan.
 
festival

Na 11. Malom Maruliću deset predstava

Festival hrvatske drame za djecu, 11. Mali Marulić ovog ponedjeljka počinje u Splitu, a trajat će pet dana tijekom kojih će biti prikazano deset predstava u natjecateljskom dijelu programa te jedna izvan konkurencije. 
 
festival, najave

Izabrane predstave za 25. Festival glumca

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije ugostit će od 11. do 20. svibnja 25. Festival glumca za koji je izbornica festivala, glumica Nada Abrus od 57 prijavljenih odabrala 20 predstava koje će publika moći pogledati u Iloku, koji je i ovogodišnji grad domaćin festivala te Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, izvijestili su iz Festivala glumca.
 
natječaj, audicija

Otvoreni poziv izvedbenim umjetnicima/-cama - audicija

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride, projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama, objavljuje Otvoreni poziv izvedbenim umjetnicima/-cama na audiciju za kazališnu produkciju 'Delicateliy Furnished Interiors', autora Jean-Lorin Steriana, 8. travnja 2018 u 15.00.
 
predstava, najave

Premijera predstave N. Erdmana 'Samoubojica'

Premijera predstave Nikolaja Erdmana 'Samoubojica' u režiji Vite Taufera održat će se u petak, 13. travnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh.
 
festival

'Naj, naj, naj festival' od 4. do 8. travnja

Na 18. međunarodnom 'Naj, naj, naj festivalu' od 4. do 8. travnja bit će izvedeno 13 predstava iz zemlje i inozemstva. Ulaz je besplatan na sve predstave, a ulaznice se podižu na blagajnama kazališta jedan sat prije početka predstave!
 
smotra, revija

11. izdanje Kazališne revije ADU (KRADU)

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održat će se jedanaesta po redu Kazališna revija ADU, na kojoj će se i ove godine predstaviti nove kazališne nade, studenti kazališnih studija Akademije. Publika će tako, od 4. do 8. travnja u Frankopanskoj 22 imati priliku pogledati sedam predstava, od kojih će pet biti premijerno izvedeno i njihovu režiju potpisuju studenti Akademije, dok su ostale dvije izvedbe reprize ispitnih produkcija.
 
radionica, kolonija

Radionica dramskog pisanja 28. Marulićevih dana - javni poziv

Radionica dramskog pisanja održat će se i ove godine u sklopu festivala hrvatske drame 28. Marulićevi dani od 21. do 28. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Radionicu će voditi nagrađivani dramski pisac Tomislav Zajec. Prijave se primaju do 10. travnja, a popis odabranih polaznika bit će objavljen 13. travnja 2018., na mrežnim stranicama Kazališta.
 
predstava

Gostovanja dramskog i opernog ansambla riječkog 'Zajca'

Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' Olivera Frljića nastala u međunarodnoj koprodukciji, što ju uz riječki HNK Ivana pl. Zajca čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH) od 27. do 29. ožujka gostuje na prestižnom Festivalu Iberoamericano de Teatro de Bogota u Kolumbiji.
 
festival

8. GavranFest u Pragu

Osmi GavranFest, međunarodni kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana, održat će se od 5. do 9. travnja u Pragu. Na ovogodišnjem izdanju festivala nastupit će kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.
 
nagrada

'Tko pjeva zlo ne misli' najbolja predstava 11. Gumbekovih dana

Predstava 'Tko pjeva zlo ne misli', u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najbolja je predstava  11. Gumbekovih dana, odlučio je ocjenjivački sud međunarodnog festivala kabareta koji je u utorak zatvoren u Histrionskom domu u Zagrebu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>