info - folklor


koncert

Ansambl LADO najavio koncert 'Čuvajmo naše blago'

Cjelovečernji program 'Ispod duba stoljetnoga' i koncert 'Čuvajmo naše blago' Ansambla LADO održat će se 3. lipnja na 'najvećoj pozornici kulture', veličine 250 metara kvadratnih u Areni Zagreb, najavio je organizator u četvrtak.
 
predstavljanje

Razglednica 6 kulturno-umjetničkog amaterizma RH

U sklopu Razglednice 6 Hrvatski sabor kulture najavljuje predstavljanje najboljih predstavnika kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj. Program će se održati u nedjelju, 30. travnja 2017. u Lisinskom, s početkom u 19 sati. 
 
predstavljanje

Predstavljen pretprogram 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama bit će izvedeno oko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, a dva premijerna naslova u dramskom programu bit će 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena te '#Držić - Viktorija od neprijatelja' autora Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban, rečeno je u četvrtak na predstavljanju pretprograma Igara.
 
nagrada

Dario Cebić dobio europsku nagradu za folklornu umjetnost

Dugoselski pedagog, skladatelj i virtuoz, doktor glazbenih znanosti Dario Cebić dobitnik je nagrade za poseban doprinos u očuvanju i razvoju svjetske tradicionalne folklorne umjetnosti za 2016. godinu.
 
predstavljanje

Promocija nosača zvuka 'Oj, Betleme, Betleme' Folklornog ansambla SKUD IGK

Svečana promocija nosača zvuka 'Oj, Betleme, Betleme' u izvedbi SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić' održat će se u ponedjeljak, 28. studenog 2016., na Sveučilištu u Zagrebu, s početkom u 17 sati. 
 
natječaj

5. Asuanski festival za kulturu i povijest - poziv

Peti Asuanski međunarodni festival za kulturu i umjetnost održat će se u Egiptu od 15. do 24. veljače 2017. godine, a prijave folklornih glazbenih i plesnih skupina se zaprimaju do 15. siječnja 2017.
 
koncert

Tradicionalni svečani godišnji plesni koncerti Lada

Ovogodišnji svečani godišnji plesni koncerti Anambla Lado posvećeni su dr. sc. Ivanu Ivančanu, dugogodišnjem umjetničkom voditelju i direktoru Ansambla.
 
predstavljanje

Rekonstrukcija i obnova tradicijske kulturne baštine na području Cvelferije u Županjskoj Posavini

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na predstavljanje projekta 'Rekonstrukcija i obnova narodnih nošnji na području Cvelferije u Županjskoj Posavini' koje će se održati u srijedu, 26. listopada,  u 19 sati.
 
koncert

Ansambl LADO priprema koncert u Spaladium Areni

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema pravi glazbeno – scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni koji će se održati u petak, 25. studenoga, u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.
 
obavijest

Ansambl LADO predstavio novu koreografiju 'Po zelinskom kraju'

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO predstavio je u srijedu novu koreografiju 'Po zelinskom kraju' u svojim prostorijama na Trgu maršala Tita.
 
natječaj

IEF objavljuje natječaj za dva jednomjesečna istraživačka boravka

Institut za etnologiju i folkloristiku raspisuje natječaj za prijavu na program jednomjesečnog istraživačkog boravka za 2017. godinu. Prijave se primaju do 20. listopada 2016.!
 
smotra, revija

Počinje 3. Međunarodni glazbeni festival 'Crikvenica'

Crikvenica je domaćin trećega po redu Međunarodnoga glazbenoga festivala 'Crikvenica' koji se održava od 6. do 9. rujna, a predstavit će folklorne skupine, limenu glazbu i zborove iz svijeta i Hrvatske.
 
najave

Vinkovačke jeseni pod geslom 'Večer oproštajna'

Više od 8000 sudionika te 150.000 posjetitelja očekuje se na 51. vinkovačkim jesenima, koje se održavaju od 9. do 18. rujna pod geslom 'Večer oproštajna' i uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, rečeno je na konferenciji za novinare članova Organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.
 
festival

Adriatica Folk Fest u Crikvenici

U petak, 26. kolovoza, od 20:30 do 22 h, u Crikvenici se održava Međunarodni folklorni festival 'Adriatica Folk Fest'.
 
smotra, revija, predstavljanje

Lipovljanski susreti 2016

Lipovljanski susreti, središnja manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske ove godine održati će se 26., 27. i 28. kolovoza te predstaviti bogat kulturni, zabavni i gospodarski program.
 
smotra, revija, natječaj, festival

Poziv za sudjelovanje - Ismailia Festival for Folk Arts

Ismailia Festival for Folk Arts poziva sve zainteresirane kolektive da se prijave za sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju ovog međunarodnog festivala, koji će se održati od 3. do 9. rujna, u Egiptu.
 
seminar

Ljetna škola hrvatskoga folklora 2016.

Ljetna škola hrvatskoga folklora 2016. održava se u Boriku u Zadru od 25. srpnja do 3. kolovoza 2016., u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Svečana završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u srijedu, 3. kolovoza 2016. uvečer u Boriku.
 
koncert

Linđo nastupa na taraci Revelina

Tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na taraci Revelina u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara počinju sutra, 20. srpnja, u 21,30 sat. Dodatni nastupi održat će se 28. srpnja, 7. kolovoza te 12. kolovoza.
 
smotra, revija

50. međunarodna smotra folklora

Od srijede, 20. srpnja do nedjelje, 24. srpnja, u prigodi visokog jubileja, ovogodišnja Smotra podsjetit će na povijest i ulogu smotri folklora u Hrvatskoj te na promjene koje je doživjela tijekom vremena, a predstavit će folklorna društva i pojedince koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnike nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja, iz iseljeništva i stare hrvatske dijaspore te preko 10 ansambala drugih naroda i kultura.
 
koncert

Svečani godišnji koncert Folklornog ansambla 'Ivan Goran Kovačić'

Nakon Bjelovara, svečani godišnji koncert Folklornog ansambla SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić' pod nazivom 'Oj, divojko miličice, nakiti mi dipličice' uslijedit će i u sljedećim gradovima: Novskoj, 10. lipnja 2016.; Đakovu, 11. lipnja 2016. te u Zagrebu, u KD Vatroslava Lisinskog, 18. lipnja. 
 
smotra, revija

20. smotra izvornog folklora karlovačke županije 'Igra kolo'

Zadnjeg vikenda mjeseca svibnja te prvog vikenda mjeseca lipnja, 3., 4. i 5. lipnja u Ogulinu će se održati jubilarna, 20. smotra izvornog folklora Karlovačke županije 'Igra kolo' Ogulin 2016.
 
festival

Međunarodni festival 'Spring in Kvarner' u Crikvenici

Međunarodni glazbeni festival 'Spring in Kvarner' održat će se u petak, 3. lipnja, na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, s početkom u 20,30 sati. Festival nudi zanimljiv glazbeni program, u kojemu će sudjelovati otprilike 140 izvođača okupljenih u folklorne i plesne skupine i zborove, koji dolaze iz Poljske i Bugarske.
 
najave

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna pod geslom 'Večer oproštajna'

Manifestacija tradicijske kulture 51. vinkovačke jeseni održat će se od 9. do 18. rujna pod geslom 'Večer oproštajna', a kao i dosadašnjih godina ponudit će velik broj folklornih, gospodarstvenih, kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, rečeno je u utorak na prvoj sjednici Organizacijskog odbora ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni.
 
koncert

Plesni koncert 'Proljeće s Ladom'

Prvi u nizu ovogodišnjih proljetnih cjelovečernjih plesnih koncerata Ansambl LADO održat će u nedjelju, 8. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Više od pedeset umjetnika Lada prikazat će ljepotu plesova, pjesama, glazbe i običaja iz raznih hrvatskih krajeva. 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Živjeti s nadnaravnim bićima' dr. sc. Luke Šeše

U četvrtak, 7. travnja 2016. u 18 sati u Etnografskom muzeju (Mažuranićev trg 14, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige „Živjeti s nadnaravnim bićima – Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja“ dr. sc. Luke Šeše.
 
predstavljanje

Predstavljanje 'The Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology'

Institut za etnologiju i folkloristiku poziva sve zainteresirane na predstavljanje publikacije 'The Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology', koje će se, u sklopu ciklusa 'Tribina IEF-a', održati u četvrtak, 7. travnja 2016. u 12 sati u knjižnici Instituta (Šubićeva 42, 5. kat).
 
smotra, revija

Županja - Šokačko sijelo od 30. siječnja do 9. veljače

Pod geslom 'Idem šorom i pjevam bećarac' u Županji će se od 30. siječnja do 9. veljače održati 49. šokačko sijelo, najstarija i najvažnija manifestacija tradicijske kulture županjskoga kraja, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare organizacijski odbor.
 
natječaj

Asuanski festival za kulturu i povijest - poziv

Četvrti Asuanski međunarodni festival za kulturu i umjetnost održat će se u Egiptu od 15. do 22. veljače 2016. godine, a prijave folklornih glazbenih i plesnih skupina se zaprimaju do 15. siječnja 2016.
 
obljetnica, proslava, koncert

Ansambl LADO slavi rođendan

Ansambl LADO i ove godine tradicionalnim svečanim koncertima obilježava svoj rođendan, pa će tako u razdoblju od 15. do 26. studenog nastupiti pred publikom u Delnicama, Zagrebu i Varaždinu.
 
natječaj, audicija

Prijem članova u FA SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić'

Folklorni ansambl SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić' iz Zagreba prima nove članove (plesače, svirače) na audicijama koje će se održati u ponedjeljak (12.10., 19.10., 26.10.) i srijedu (15.10., 22.10.), u 20 sati.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Misijant

Udruga 'Misijant' iz Banja Luke traži partnere iz svih zemalja članica Kreativne Europe, koji se bave narodnim i modernim plesovima i glazbom. Rok za prijavu je 26. rujna 2015.
 
smotra, revija

50. Vinkovačke jeseni pod geslom 'Ispod golemog neba'

Pod geslom 'Ispod golemog neba' u petak počinju tradicionalne 50. Vinkovačke jeseni, najveća manifestacija izvornoga hrvatskog folklora na kojoj će od 11. do 20. rujna u Vinkovcima na pedesetak priredbi nastupiti oko 8500 izvođača.
 
predstava, koncert

Dva nastupa Linđa do kraja Igara

Folklorni ansambl Linđo održat će još dva nastupa na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, i to u utorak, 18. kolovoza te zatim i u subotu, 22. kolovoza s početkom u 21,30 sati, na taraci tvrđave Revelin.
 
najave

Ansambl LADO odlazi na ljetnu turneju

Tradicionalna ljetna turneja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO započinje 21. srpnja nastupom na Solinskoj gradini. Slijede plesni nastupi u Šibeniku, Makarskoj, Zagvozdu, Ninu i Zadru.
 
smotra, revija

49. međunarodna smotra folklora

Tradicionalna festivalska priredba 49. međunarodna smotra folklora, posvećena afirmaciji zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja, ove će godine na nekoliko zagrebačkih gradskih lokacija od 15. do 19. srpnja prikazati plesnu baštinu Dubrovačko-neretvanske županije te ukazati na njezinu povezanost sa širim mediteranskim i europskim kulturnim prostorom.
 
najave

Folklor, udaraljke i etno world music na sceni Amadeo

Program klupske kazališno-glazbene Scene Amadeo nastavlja se još jednim tjednom u kojemu će kulturnu ponudu zagrebačkog Gornjeg grada obogatiti nastupi popularnih Ladarica, udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion i Mateja Meštrovića, etno world music ansambala Cinkuši, Belo Platno i Orchestrina Adriatica, te mlade kantautorske zvijezde Sare Renar.
 
konferencija, znanstveni skup

12. kongres Međunarodnog udruženja etnologa i folklorista (SIEF)

Dvanaesti  kongres Međunarodnog udruženja etnologa i folklorista (SIEF) održat će se od 21. do 25. lipnja u Zagrebu.
 
koncert

Obljetnički koncert FA Zagreb-Markovac

Cjelovečernjim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog, Folklorni ansambl Zagreb-Markovac obilježit će 70. godina postojanja ansambla, a ujedno i 25. godina umjetničkog rada voditelja Gordana Vrankovečkog. Koncert je na rasporedu 14. lipnja, s početkom u 19,30 sati, a nosi naziv 'Oko škrinje nevjestine'.
 
smotra, revija, najave

50. vinkovačke jeseni

Jubilarne, 50. vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture održat će se od 11. do 20. rujna pod geslom 'Ispod golemoga neba', a svečano otvorenje bit će 18. rujna na vinkovačkom Trgu bana Josipa Šokčevića.
 
koncert

Proljetni plesni koncert Ansambla LADO u Zajcu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će svoj proljetni koncert na kojem će predstaviti program narodnih plesova i pjesama raznih hrvatskih krajeva u petak,  24. travnja, s početkom u 19,30 sati, u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.
 
koncert, najave

Humanitarni koncert Ansambla LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će 27. travnja humanitarni plesni koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem.
 
natječaj

Poziv na sudjelovanje na međunarodnom folklornom festivalu u Kairu

Prvi međunarodni folklorni festival u Kairu (Egipat) održat će se 21. svibnja, a festivalska tema bit će 'Mladenka'. Sudionici bi trebali pripremiti 15-minutni program u kojem bi predstavili tradicionalnu svadbenu odjeću i običaje zemlje iz koje dolaze. Prijave su u tijeku!
 
natječaj

Poziv na partnerstvo – Federación Española de Agrupaciones de Folclore (F.E.A.F.)

F.E.A.F. je španjolski savez udruga folklora koji obuhvaća više od 150 udruga koje su svoj rad posvetile očuvanju i zaštiti španjolskih običaja i tradicije, pogotovo tradicijske odjeće, glazbe i plesa. Glavni cilj projekta je očuvanje i zaštita europske nematerijalne kulturne baštine, obuhvaćajući različita područja djelovanja kao što su analiza, istraživanje, distribucija, katalogizacija itd. Prijave su otvorene do 1. kolovoza 2015.
 
koncert

Koncert FA SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić'

Koncert Folklornog ansambla 'Ivan Goran Kovačić' održat će se u subotu, 31. siječnja, s početkom u 19,30 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu 'Komedija'.
 
radionica, kolonija

25. zimska škola hrvatskog folklora u Crikvenici

U Crikvenici je u organizaciji Matice iseljenika počela 25. zimska škola hrvatskog folklora s 97 polaznika - mladih Hrvata, među kojima su i potomci iseljenika koji su u trećem naraštaju rođeni daleko od domovine svojih predaka, a nastoje očuvati nacionalni identitet njegujući hrvatski folklor i kulturu.
 
koncert

25 Božića ansambla LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine slavi 25 godina održavanja tradicionalnih božićnih koncerata. Ovogodišnja turneja započinje 15. prosinca koncertom u Belcu i završava 22. prosinca nastupom u Varaždinu.
 
predstavljanje

Ansambl LADO predstavlja novu koreografiju 'Tajnovitom Bilogorom'

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO predstavit će novu koreografiju 'Tajnovitom Bilogorom' u svojim prostorijama na Trgu maršala Tita u utorak, 9. prosinca, u 13 sati.
 
natječaj

Potpora programima koji doprinose očuvanju tradicijske kulture Roma

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH raspisao je Javni poziv za dodjelu financijske potpore za provedbu programa koji doprinose očuvanju tradicijske kulture Roma za 2014. godinu, namijenjen udrugama i kulturno-umjetničkim društvima romske nacionalne manjine registriranim u Republici Hrvatskoj.
 
konferencija, znanstveni skup

Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura

Institut za etnologiju i folkloristiku 13. i 14. studenog 2014. u Zagrebu priređuje međunarodni znanstveni skup s temom 'Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura'. 
 
predavanje, tribina

Ususret 50. međunarodnoj smotri folklora

Razgovor na temu 'Ususret 50. međunarodnoj smotri folklora' će se održati u utorak, 21. listopada, u 12 sati, u Institutu za etnologiju i folkloristiku.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  Slijedeća >   Posljednja >>


http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu