info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Objavljena knjiga Josipa Lisca o povijesti hrvatskoga jezika

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Josipa Lisca "Izabrani spisi. O povijesti hrvatskoga književnog jezika" objavili su Sveučilište u Zadru i zadarski Ogranak Matice hrvatske. 
 
obavijest

U Daruvaru počeo 'Mjesec materinskog češkog jezika'

Otvorenjem izložbe 'Moja prva početnica' u daruvarskoj Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, sa 124 početnice za učenje slova iz 44 države svijeta te u suradnji s bjelovarskim Društvom esperantista, u ponedjeljak je započeo 'Mjesec materinskog češkog jezika', kulturna manifestacija u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije koja će trajati do 21. veljače.
 
obavijest

13. Besplatna razmjena knjiga i časopisa na svim jezicima>>>

 
 
najave

Josip Bedeković: Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju

Matica hrvatska, Ogranak MH u Čakovcu i Izdavačka kuća Meridijani pozivaju na predstavljanje knjige Josip Bedeković: Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju (Josephus Bedekovich: Natale solum magni ecclesiae dostoris sancti Hieronymi, 1752). Knjiga je prvi prijevod s latinskog jednog od najvrijednijeg djela hrvatske latinističke literature 18. st. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige Marina Držića 'Dundo Maroje' u engleskom prijevodu

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, a povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, u subotu, 20. siječnja , u 18 sati, u Teatru Bursa - Mala scena Kazališta Marina Držića, održat će se predstavljanje knjige Marina Držića 'Dundo Maroje' u engleskom prijevodu Filipa Krenusa.
 
najave

Nives Opačić: Osjenčane riječi >>>

Predstavljanje knjige Nives Opačić 'Osjenčane riječi' održat će se u četvrtak, 25. siječnja 2018. u 13 sati, u Valikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. 
 
obavijest

Umro književnik Fedor Vidas

Pripovjedač, novelist, scenarist, radijski i televizijski pisac, novinar Fedor Vidas umro je u srijedu u Čakovcu u 95. godini, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika čiji je član bio od 1956. godine. 
 
natječaj

Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2018.

Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2018. godini, koji je otvoren do 1. prosinca 2018. godine.
 
natječaj

5. Međunarodni natječaj za kratku ljubavnu priču 'Moje drago serce'

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja, dodjeljuje nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Radovi se šalju na adresu Knjižnice do 15. ožujka 2018.!
 
nagrada

Željko Božić - laureat Nagrade Anđelko Novaković

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavila je novog laureata Nagrade Anđelko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama mladog autora/autorice. Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade odlučilo je da se Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu dodijeli pjesniku Željku Božiću za zbirku pjesama 'Mir utrobe i neki promišljaji'.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' za 2017.

Raspisan je Natječaj za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' za 2017. godinu. Prijedlozi se primaju do 16. veljače 2018. Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. 
 
natječaj

Natječaj 37. Recital 'Dragutin Domjanić'

Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina raspisuje natječaj za 37. Recital suvremenog kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić'  – Sv. Ivan Zelina 2018. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. Ovogodišnji 'KAJ v Zelini '18.' - skup književnih, glazbenih, likovnih, folklornih, kazališnih i sakralnih sadržaja posvećenih 37. Recitalu, trajati će od 24. do 26. svibnja.
 
najave

6. Noć velikog čitanja u Rijeci

U četvrtak, 25. siječnja, neformalna riječka književna skupina Ri Lit po šesti će put zauzeti prostor dvorane Filodrammatica u Rijeci. Osam autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić i tri najnovije akvizicije Ri Lita - Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić  – čitat će svoje najbolje priče, s početkom u 20 sati.
 
najave

Predstavljanje 40. 'Žumberačkog krijesa'

Uredništvo 'Žumberačkog krijesa' i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom pozivaju na predstavljanje 40. jubilarnog godišta 'Žumberačkog krijesa' koje će se održati u subotu, 20. siječnja 2018. u 17 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.
 
najave

Promocija časopisa Riječi i zbornika autora Stihovnice Siska

Ogranak Matice hrvatske u Sisku, u subotu 20. siječnja 2018. godine s početkom u 18:30 sati, organizira svečanu promociju svoja dva vrijedna izdanja: časopisa Riječi (3/4, 2017.) i zbornika autora 'Stihovnica Siska, the best of'.  
 
natječaj, nagrada

Natječaj za 12. Hrvatsku književnu nagradu 'Anto Gardaš'

Društvo hrvatskih književnika i DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski – Osijek, raspisuju Natječaj za 12. Hrvatsku književnu nagradu 'Anto Gardaš'. Prijave se primaju do 15. ožujka 2018.  
 
natječaj, nagrada

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2017. - poziv

Godišnja Nagrada Višnja Machiedo dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 15. prosinca 2017. godine. Poziv na natječaj otvoren je do 31. siječnja.
 
natječaj

Natječaj za nagrade Dana hrvatske knjige

Društvo hrvatskih književnika raspisuje natječaj za godišnje nagrade Dana hrvatske knjige - 'Judita', 'Davidias', 'Slavić'. Rok za prijavu je 16. veljače 2018.
 
najave

Milko Valent: 'Otvorena rosa'

Predstavljanje nove knjige pjesama Milka Valenta 'Otvorena rosa' (V.B.Z., Zagreb, 2017.) održat će se u Društvu hrvatskih književnika u srijedu, 10. siječnja, s početkom u 12 sati.
 
natječaj

HDKDM objavio poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade 'Tena i Tenica'

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) i Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji objavili su javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Tena i Tenica'. Cilj natječaja je poticanje domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva, a tekstovi na natječaj se primaju do 1. veljače 2018.
 
natječaj

Književni natječaj za klimatsku fikciju 'Homo climaticum' 2018.

Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa) raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra 'Cli-fi' - klimatske fikcije. Natječaj je otvoren do 14. siječnja, u 23,59 sati.
 
natječaj

Drame.hr raspisuju natječaj za adaptaciju drame u scenarij

U sklopu projekta Dani hrvatske drame na filmu, portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni film. Natječaj će biti otvoren do 30. siječnja 2018.!
 
x ostalo

BEK: Dvjesto besplatnih naslova i više od dva milijuna posjetitelja mrežnih stranica

Projekt Besplatne elektroničke knjige iza sebe ima još jednu uspješnu godinu: u 2017. 56 posto više korisnika preuzelo na svoje uređaje 15 posto više e-knjiga, a s 12 novoobjavljenih naslova njihov broj se popeo na dvjesto, kao što je i s ovogodišnjih 282.000 posjetitelja premašena brojka od dva milijuna posjeta.
 
x ostalo

Gavranov roman 'Kafkin prijatelj' objavljen na bugarskom jeziku

Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana 'Kafkin prijatelj' objavila je na bugarskom jeziku respektabilna izdavačka kuća Paradox iz Sofije, objavila je agencija Presscut.
 
x ostalo

Odabrano 27 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u 2017. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2017. godinu, koji je raspisala radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World. 
 
nagrada

Miro Gavran primio nagradu 'Dr. Alois Mock Europapreis 2017'

Ovogodišnji dobitnik prestižne Europske nagrade Dr. Alois Mock - Europapreis 2017. je hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran, a Nagradu mu je uručio bivši austrijski vice kancelar i predsjednik Zaklade Europska nagrada Dr. Alois Mock Michael Spindelegger.
 
predstavljanje

Tropizmi 3>>>

 
 
obavijest

Predstavljanje časopisa Dubrovnik 4/2017

OMH u Dubrovniku poziva na predstavljanje četvrtog broja časopisa Dubrovnik posvećenog proslavi 500. obljetnice rođenja velikog europskog humanista i latinističkog pjesnika Didaka Pira (Isaia Koen, 1517. Évora – 1599. Dubrovnik). Drugi temat časopisa posvećen je Maksimilijanu Habsburškom (150.godišnjica smrti) i njegovoj supruzi Šarloti Belgijskoj. Predstavljanje će se održati u srijedu, 20. prosinca, u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.
 
nagrada

Damir Karakaš dobitnik prve Nagrade Fric

Dobitnikom prve Nagrade Fric, koju za najbolju neprevedenu prozu protekle godine dodjeljuje tjednik Express, proglašen je u utorak u Zagrebu književnik Damir Karakaš, za roman 'Sjećanje šume', ocijenjen kao 'roman koji će jednoga dana svakako biti uvršten u klasike hrvatske književnosti'.
 
obavijest

Novi dvobroj časopisa Relations (3-4/2017)>>>

 
 
obavijest

Novi broj časopisa Poezija (3-4/2017)>>>

 
 
najave

Promocija četiriju knjiga u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Nove knjige Marka Pogačara 'Fragmenti o promjeni mjesta', Romana Simića 'Na istok', Kemala Mujičića Artnama 'Put u Rim' i Ivice Prtenjače 'Bršljan', urednica i likovnih koautorica Tanje Dabo i Letricije Linardić, objavljene su u nakladi zagrebačkog Bibliofila. Bit će predstavljene u četvrtak, 21. prosinca, u 13 sati,u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
najave

Poezija u dvorištu - pjesnikinja Nada Topić>>>

 
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Faraon & Orašar'>>>

 
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu književne nagrade Milivoj Cvetnić

Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica, objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade Milivoj Cvetnić. Rok za predaju rukopisa je 15. siječnja 2018.  
 
obavijest

Predstavljanje knjige Viktora Žmegača 'Četiri europska grada'

Predstavljanje knjige akademika Viktora Žmegača - Četiri europska grada (Kulturološki obzori) održat će se u utorak, 19. prosinca 2017. u 13 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljanje stripa - Marin Držić 'Novela od Stanca'

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, u petak, 15. prosinca 2017. godine u 18 sati u Domu Marina Držića održat će se predstavljanje stripa Držićevog djela Novela od Stanca ilustratora Dubravka Kastrapelija. 
 
predstavljanje

Prva taktilna slikovnica u tehnici 3D tiskanja izdana u Rijeci

Prva taktilna slikovnica u tehnici trodimenzionalnog tiskanja "Palica sv. Nikole", nastala po priči Ivane Brlić Mažuranić, namijenjena djeci oštećena vida, čije je izdavanje pokrenula riječka Osnovna škola Pećine, predstavljena je u petak u riječkoj Gradskoj vijećnici. 
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 'Libar za vajk' i 'Dr. Ivo Borovečki' na 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Prva knjiga po izboru sajamske publike ovogodišnjeg 23. Sa(n)jam knjige u Istri je knjiga "Čudno je mojoj glavi" Orhana Pamuka nakladnika Vuković & Runjić kome je pripala nagrada "Libar za vajk", a pulska doktorica Mirjana Žmak osvojila je čitateljsku nagrada "Dr. Ivo Borovečki", koja se dodjeljuje najčitatelju sajma, za kojega se zna da voli čitati i da je cjeloživotno vezan uz knjigu.   
 
obavijest

Promocija knjige Silvije Šesto 'Irena i pet kristalnih peharčića' >>>

 
obavijest

Tribina 'Razotkrivanje' sa Zdravkom Zimom >>>

 
obavijest

Predstavljanje novog romana Kazua Ishigura uz dodjelu Nobelove nagrade za književnost

U povodu svečanosti uručenja Nobelove nagrade za književnost britanskome književniku japanskoga podrijetla Kazuu Ishiguri, koja će biti upriličena u Stockholmu u nedjelju 10. prosinca, hrvatski nakladnik Mitopeja istodobno će u Zagrebu predstaviti njegov najnoviji roman 'Pokopani div', najavljen kao jedinstveno djelo suvremene književnosti.
 
novo izdanje

XXVIII. Krležini dani u Osijeku

XXVIII. kazališno teatrološka manifestacija Krležini dani u Osijeku, kojoj je glavni organizator Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, a suorganizatori Filozofski fakultet Osijek i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU održava se od 7. do 9. prosinca 2017.
 
predstavljanje

Predstavljanje prve slikovnice Maje Šimleše>>>

 
 
nagrada

Nagrada Sedmica & Kritična masa 2017. Marini Gudelj

Elektronički književni časopis Kritična masa objavio je pobjednika književne nagrade 'Sedmica & Kritična masa' za 2017. godinu, za mlade pisce. Ovogodišnja dobitnica nagrade je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
 
obavijest

Predstavljanje Zbornika radova hrvatskih zavičajnih književnika (2012. – 2016.)

Hrvatski sabor kulture izdao je Zbornik radova hrvatskih zavičajnih književnika (2012. – 2016.) koji će biti predstavljen u petak, 8. prosinca, s početkom u 19 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu.

 
obavijest

Domaća birokratska sredina zabilježena u fotografijama Marka Ercegovića

U četvrtak, 14. prosinca, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Spot bit će predstavljena nova fotoknjiga jednog od najistaknutijih domaćih fotografa, Marka Ercegovića, objavljena u suizdanju autora i Ureda za fotografiju. Knjigu pod nazivom L.p, predstavit će autor Marko Ercegović, urednica Sandra Križić Roban, autor teksta Tomislav Medak i dizajner Dejan Dragosavac Ruta.
 
predavanje, tribina

Hrvatski pisci gostuju u Hoću knjigu megastoreu>>>

 
 
predstavljanje

Almin Kaplan: 'Mostarska zbirka'>>>

 
 
obavijest

Zagrebačko predstavljanje knjige 'Tomislav Gotovac: Anticipator kriza'

Predstavljanje knjige 'Tomislav Gotovac: Anticipator kriza' održat će se u petak, 8. prosinca, u 16,30 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Europska godina kulturne baštine