info - književnost, publicistika, jezik


istraživanje

GfK: Sve više čitamo, ali je i sve više onih koje knjiga ne zanima

U proteklih godinu dana broj stanovnika Hrvatske koji čitaju barem jednu knjigu godišnje porastao je za tri posto, sve se više čitaju prijevodi stranih autora, ali zato raste broj onih koje knjiga ne zanima, podaci su najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u RH predstavljeni u ponedjeljak u Zagrebu.
 
predstavljanje

Predstavljanje novog romana Emira Imamovića Pirkea 'Terorist'>>>

 
 
obljetnica, proslava

Obilježen Dan hrvatske knjige i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića

Dan hrvatske knjige i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića obilježeni su u ponedjeljak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.
 
nagrada

Prevoditeljima Dori Maček i Dubravku Torjancu dodijeljene Nagrade Iso Velikanović

Nagradu Iso Velikanović za životno djelo prevoditeljici staronordijske književnosti Dori Maček te godišnju nagradu za 2017.  Dubravku Torjancu za prijevod njemačkog humanističkog spjeva 'Brod luđaka' uručila je u ponedjeljak u Hrvatskom državnom arhivu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
predstavljanje

Kreativna Europa: Ususret natječaju za književne prijevode

Kreativna Europa u potprogramu Kultura provodi natječaj u kategoriji književnih prijevoda koji je namijenjen nakladnicima i izdavačima u cilju povećanja prevođenja, promicanja i čitanja europske književnosti. Kako bi zajednički prokomentirali otvoreni Poziv i jedan od četiri kriterija temeljem kojih se vrednuju prijavnice, Desk Kreativne Europe u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu, organizira događanje pod nazivom 'Kreativni razgovori / promocija i komunikacija u nakladništvu'.
 
nagrada

Dani hrvatske knjige: Dodijeljene nagrade 'Judita' i 'Slavić'

Nagrade Dana hrvatske knjige "Judita" i "Slavić" Društva hrvatskih književnika (DHK) dodijeljene su u četvrtak navečer u Splitu znanstveniku, književniku i svećeniku Dragi Šimundži i filologu Luki Vukušiću. 
 
predstavljanje

Predstavljanje putopisne knjige 'Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma' u Mostaru>>>

 
 
novo izdanje

Noć knjige - 23.4.2018.

Noć knjige 2018. održat će se u ponedjeljak 23. travnja u čak 284 grada i mjesta diljem Hrvatske. U njoj će sudjelovati više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika, koji su pripremili preko 1130 programa i akcija na zajedničku temu 'Budućnost knjige'. 
 
festival

11. festival dječje knjige 'Monte Librić'

Splet riječi i slika u animiranoj formi obilježit će 11. izdanje pulskog Festivala dječje knjige 'Monte Librić' koji će se od 23. do 29. travnja održati u pulskoj Zajednici Talijana, najavili su organizatori festivala u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u Puli.
 
obavijest

Gostovanje Francesce Melandri u Booksi

Ovoga petka, 20. travnja, u 19 sati, u klubu Booksa će gostovati talijanska spisateljica Francesca Melandri. S autoricom će razgovarati voditeljica Dunja Kučinac i prevoditeljica oba romana Ana Badurina. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku bez prijevoda!
 
nagrada

Svečana dodjela Nagrade 'Iso Velikanović' za 2017. godinu

Svečana dodjela Nagrade 'Iso Velikanović' za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva u Republici Hrvatskoj održat će se 23. travnja, u 11 sati, u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu. Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
festival

Poreč: Predstavljena ovogodišnja BOOKtiga

Porečka BOOKtiga, međunarodni festival pročitanih knjiga ove će se godine 11. put održati od 20. do 23. travnja, a svim ljubiteljima pisane riječi 'predstavlja oblik popularizacije knjige i čitanja koji je u Poreču i cijeloj županiji odlično prihvaćen', najavila je u srijedu na konferenciji za novinare ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović.
 
obljetnica, proslava

Proslava 50. obljetnice Nagrade 'Grigor Vitez'

Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske ove godine obilježava 50. obljetnicu Nagrade 'Grigor Vitez' za dječju književnost i ilustraciju, a središnja svečanost održat će se 24. travnja 2018. u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. 
 
konferencija, znanstveni skup

Marulićevi dani 2018.: znanstveni, književni i izdavački program

Znanstveni, književni i izdavački program Marulićevih dana 2018. (ove godine u znaku 450. obljetnice prvog izdanja Hektorovićeva 'Ribanja i ribarskog prigovaranja'), održat će se u Splitu od 19. do 21. travnja i na Šolti 22. travnja.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Vinka Buja>>>

 
 
susret

7. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić'

U Križevcima će u subotu 21. travnja 2018. biti održan 7. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić'. Tom će prilikom biti dodijeljene nagrade autorima i mentorima te će bit predstavljen zbornik najuspjelijih dječjih književnih i likovnih radova 'Čuvarica srca moga'.
 
predstavljanje

Promocija monografije, izložba i retrospektiva filmova Ivice Vidovića

Između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, najavljen je izlazak monografije 'Hod po rubu, s Ivicom' Gordane Gadžić, čiji su nakladnici Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d. Velika promocija monografije održat će se u Gliptoteci HAZU 21. travnja u 12 sati, gdje će se moći pogledati i izložba fotografija i plakata iz Vidovićeve kazališne karijere.
 
predstavljanje

Semafora - promocija knjige: Travka preko oblaka>>>

 
 
predavanje, tribina

Dino Pešut: Poderana koljena (tribina Razotkrivanje)>>>

 
 
festival, djeca, mladi

11. Festival dječje knjige u CeKaTe-u

Ovogodišnji Festival dječje knjige otvara se književno-scenskim program za najmlađe pod nazivom Uberi priču u Parku Stara Trešnjevka, 17. travnja, s početkom u 11 sati. Svako dijete koje bude prisutno dobit će za dar ukoričenu slikovnicu 'ubranu' sa stabla. Berba slikovnica autorski je projekt Sanje Lovrenčić i realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.
 
konferencija, znanstveni skup

Senjski interdisciplinarni simpozij 2018. posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću

U Senju će se pod pokroviteljstvom Grada Senja 27. i 28. travnja održati prvi Senjski interdisciplinarni simpozij – Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja). 
 
predavanje, tribina

Sjećanja Krležinih suvremenika: Rupprecht S. Baur

U utorak, 17. travnja, u 18 sati, u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže (Krležin Gvozd 23) u okviru projekta Sjećanja Krležinih suvremenika, u Krležinom domu ugledni njemački profesor i slavist Rupprecht S. Baur svjedoči o susretima s Krležom.
 
predavanje, tribina

Odvalimo se poezijom u Pločniku: Urbeat & Orbeat>>>

 
 
predavanje, tribina

Neva Lukić i Žarko Jovanovski gosti književne tribine u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica>>>

 
 
obavijest

'Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)'

Gradski muzej Karlovac organizira u petak, 13. travnja, s početkom u 19 sati, u maloj dvorani u prizemlju Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7 predstavljanje monografije 'Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)' autorice znanstvene suradnice Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Lidije Bencetić.
 
nagrada

Poznati dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' za 2017. godinu

Nagradu 'Iso Velikanović', koja se svake godine dodjeljuje kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela, u 2017. godini za životno djelo u književnome prevodilaštvu dobila je prof. emerita Dora Maček. Godišnju Nagradu 'Iso Velikanović' za prijevod književnoga djela 'Brod luđaka' Sebastiana Branta (Šareni dućan, kolovoz 2017.) dobio je Dubravko Torjanac.
 
obavijest

Gavranove knjige objavljene u Indiji na hindu jeziku

Dvije popularne drame Mire Gavrana 'Kad umire glumac' i 'Lutka', objavljene su kao dvije zasebne knjige na hindu jeziku u tromilijunskom indijskom gradu Jaipuru, u izdanju izdavačke kuće Bodi Prakash. Oba teksta na hindu jezik je preveo Saurabh Srivastava.
 
predavanje, tribina

Žene i književnost: Maja Gregl>>>

 
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Božica Brkan>>>

 
 
predavanje, tribina

Poziv na brsečko SF podne s književnicom Milenom Benini

Europska prijestolnica kulture i njen programski pravac Lungomare u subotu, 14. travnja, pozivaju na posebno književno druženje, u 'Najmanje kazalište na svijetu', teatar OZ u Brseču. Tamo će točno u podne svoj književni rad predstaviti Milena Benini, jedna od najuspješnijih i najznačajnijih hrvatskih autorica znanstvene fantastike i fantasyja.
 
predavanje, tribina

Tribina posvećena antikvarijatima

Antikvarijat Mali neboder u Ciottinoj 20b, Rijeka, obilježava dvadeset godina svog postojanja. Tom prigodom u petak, 13. travnja, u 19 sati, organiziraju tribinu posvećenu antikvarijatima u regiji, a u subotu, 14. travnja, javnu aukciju starih, rijetkih izdanja knjiga i tiskovina.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Neretvanska maslina'

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika (DHK) i Gradska knjižnica i čitaonica Metković raspisuju natječaj za književnu nagradu Neretvanska maslina 2018., priopćeno je iz DHK. 
 
predavanje, tribina

Demontaža: Enes Kišević 'Mogu li se riječi vratiti kući?'>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Feliksa Konecznog>>>

 
 
predavanje, tribina

Lea Brezar gostuje u Puli: 'Što mijenjat ne možeš, pusti'>>>

 
 
predstavljanje

Susret s Markom Vidojkovićem>>>

 
 
predavanje, tribina

Predstavljanje knjige 'Norci'>>>

 
 
predavanje, tribina

Bookvica ugošćuje Luku Bekavca

Pretposljednja Bookvica ove sezone, koja će se održati u četvrtak, 12. travnja, u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo, ugošćuje jednog od najoriginalnijih suvremenih hrvatskih književnika Luku Bekavca.
 
obavijest

Umro glumac Božidar Smiljanić

Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić umro je u subotu rano ujutro u 82. godini života.
 
x ostalo

Rekordan broj prijavljenih naslova za književnu nagradu tportala

Na jedanaesti natječaj tportala za najbolji hrvatski roman pristigle su 64 važeće prijave, što je rekordni broj prijava od kad se dodjeljuje ta 50 tisuća kuna vrijedna književna nagrada, priopćeno je iz tportala. 
 
predstavljanje

Predstavljen roman akademika Ivana Aralice 'Farrel'

Povijesni roman akademika Ivana Aralice "Farrell", u kojemu prati život Gašpara Grbeše u hrvatskoj emigrantskoj zajednici u američkom industrijskom gradu Farrellu, predstavljen je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. 
 
natječaj, nagrada

Natječaj za književnu kritiku Julije Benešić

Društvo hrvatskih književnika (DHK) Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu raspisuju natječaj za nagradu i povelju uspješnosti Julija Benešića, koje se dodjeljuju za najbolje književne kritike. 
 
festival, najave

Najavljen talijanski program 'Piu che una storia' ovogodišnjeg Monte Librića

'Piu che una storia' okosnica je pod čijim se nazivom već tradicionalno održava talijanski program Festivala dječje knjige Monte Librić koji će se ove godine u pulskoj Zajednici Talijana održati od 23. do 29. travnja, priopćeno je u petak iz organizacijskog odbora festivala. 
 
obavijest

15 polufinalista u utrci za VBZ-ovu književnu nagradu

Nakladnička kuća VBZ objavila je u četvrtak odluku o naslovima uvrštenim u utrku za 14. godišnju regionalnu nagradu za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman, a ove godine među 112 je pristiglih rukopisa zbog visoke kvalitete prijavljenih tekstova u širi izbor za tu 100 tisuća kuna vrijednu nagradu ušlo čak 15 žanrovski raznolikih i vješto pisanih predložaka. 
 
x ostalo

Pjesme Enerike Bijač na Lirici Velikoga petka u DHK

Zbirka pjesama književnice Enerike Bijač 'Za križem - molitve za Luku' predstavljena je u sklopu pasionskih svečanosti na tribini Lirika Velikoga petka u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.
 
natječaj

Objavljen natječaj za potprogram Kultura u kategoriji za potporu književnim prijevodima

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske komisije objavila je natječaj za potprogram Kultura programa Kreativna Europa u kategoriji Potpora projektima književnih prijevoda u dvije natječajne kategorije: dvogodišnji projekti i projekti književnih prijevoda s okvirnim partnerskim sporazumom. Rok za prijavu je 23. svibnja 2018. godine, do 12 sati!
 
nagrada

Književnu nagradu Višnja Machiedo dobila Ljiljana Filipović

Ovogodišnju književnu nagradu 'Višnja Machiedo' Hrvatskoga P.E.N. centra za najbolje književno-esejističko djelo, dobila je Ljiljana Filipović za zbirku eseja 'Klub krivaca', a nagrada joj je uručena u utorak u prostoru Hrvatskoga društva pisaca u Zagrebu.
 
nagrada

Završeni Dani kršćanske kulture - Sanja Nikčević dobitnica nagrade 'Andrija Buvina'

Teatrologinji i kazališnoj kritičarki Sanji Nikčević je u zgradi Splitsko-makarske nadbiskupije, prilikom zatvaranja 14. Međunarodne manifestacije Dana kršćanske kulture, nagradu "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu uručio dramatičar i pisac Miro Gavran.
 
predavanje, tribina

Miljenko Smoje: 'Judi i beštije'

Književna tribina na kojoj će biti predstavljena ratna kronika Maloga mista 'Judi i beštije' velikog Miljenka Smoje, pronađena u njegovoj ostavštini i obavljena 23 godine nakon njegove smrti, održat će se u četvrtak, 29. ožujka, u Kulturnom centru Mesnička, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

'Sedma republika' Ante Perkovića dobila novo dopunjeno izdanje

Godinu dana nakon preranog odlaska novinara i rock kritičara Ante Perkovića, njegova knjiga 'Sedma republika', u kojoj je opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u '60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom, dobila je novo dopunjeno izdanje pod egidom Rockmarka.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>