Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje stalnog postava Zbirke Bauer

Otvorenje stalnog postava Zbirke Bauer
U subotu, 14. siječnja, u 12 sati, u Gradskom muzeju Vukovar, otvara se Stalni postav Zbirke Bauer, povodom 25. godišnjice obilježavanja međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21 godine od početka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak  Republike Hrvatske. 
vrijeme: 14.01.2017. 12,00
mjesto: Vukovar; Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz
url: http://www.muzej-vukovar.hr
Stalni postav će otvoriti dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture Republike Hrvatske – izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Na otvorenju će govoriti  Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar; Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik, voditelj Zbirke Bauer, u mirovini mr.sc. Branka Šulc, voditeljica projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar,  Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara
a u programskom dijelu sudjeluju  Ilijana Korać-Teklić, sopranLeon Košavić, bariton Lana Bradić, klavir

Koncepcija Stalnog postava Zbirke Bauer polazi od činjenice da je ona djelo jednog čovjeka koji je cijeli život sakupljao darivao i nadopunjavao fundus Zbirke Bauer, a da je kolekcija zapravo došla u Vukovar iz njegovog stana iz ulice Krajiške 23 u Zagrebu. Zato mislimo da STALNI POSTAV (u zgradi bivše sjemenske stanice nekadašnjeg vukovarskog VUPIK-a) treba imati ugođaj stana dr. Antuna Bauera i barem približnu situaciju kako je i na koji način (u karakteru pa makar i simbolično) čuvao i izlagao slike i skulpture u prostorijama svoga doma. To će ujedno pokazati kako je dr. A. Bauer živio i kako bi se dočarala intima privatnog prostora kroz ovakav Stalni postav koji u prenesenom značenju govori i o njegovom osebujnom načinu života koji je u najboljoj mjeri prikazan i na fotografiji iz njegovog stana izloženoj na stepeništu koje vodi iz prizemlja na prvi kat Zbirke Bauer, a  također time dajemo i dodatnu počast cijenjenom donatoru i osnivaču vukovarskog Muzeja i Zbirke Bauer.
STALNI POSTAV je smješten na dva kata u 5 prostorija u zgradi tzv. Sjemenske stanice koju je prije Domovinskog rata koristio VUPIK. Tri prostorije nalaze se u prizemlju i dvije na katu zgrade.

Stalni postav ove donacije u Vukovaru prikazuje razvoj hrvatske moderne umjetnosti od akademskog realizma, hrvatske moderne, simbolizma, impresionizma, postimpresionizma i ekspresionizma, intimizma, poetskog i kolorističkog realizma.  U Zbirku Bauer uključeno je 606 autora, a sadrži 2485 umjetnina.

Tijekom Domovinskog rata 1991. godine nestalo je 599, od toga 176 slika, 123 skulpture, 37 crteža i 263 grafike za kojima tragamo putem Interpola. U stalnom postavu Zbirke Bauer izloženo je 244 umjetnine, od toga170 slika, 25 skulptura, 34 crteža, 15 grafika, a restaurirane su  144 umjetnine.

Autori stalnog postava su djelatnici Gradskog muzeja Vukovar: Zdravko Dvojković, dugogodišnji kustos Zbirke Bauer i muzejski savjetnik u mirovini i suautori na stalnom postavu kustosi Rosanka Savić Mitrović profesor povijesti umjetnosti i Zoran Šimunović magistar slikarstva i profesor likovne kulture.Na restauraciji umjetnina radio je Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu i Osijeku te brojni drugi restauratori i restauratorska radionica Gradskog muzeja Vukovar koju vodi Ana Pavešković Burazer diplomirani restaurator–konzervator kipar i Petra Horvat magistra restauracije i konzervacije.Konzervatorske smjernice obnove kompleksa Dvorca Eltz a time i zgrade za Zbirku Bauer vodio je Konzervatorski odjel ministarstva kulture u Vukovaru na čelu s pročelnicom Zdenkom Predrijevac a arhitektonska rješenja dala je Radionica arhitekture iz Zagreba sa glavnim arhitektom Goranom Rakom.
 
Zbirka Bauer će biti izložena u jednom od objekata kompleksa dvorca Eltz, u tzv. sjemenskoj stanici koja ima svoj istureni položaj prema Dunavu čije vizure vidljive kroz prozore također koncepcijski uklapaju u cjelovitu prezentaciju.

Kako je zgrada na dvije etaže premalena je da bi bilo izloženo svih 2.500 umjetnina, predviđa se i izmjena stalnog postava kako bi se cjelokupan fundus pokazao javnosti a stalni postav dobio dinamiku događanja.

Kompleks dvorca Eltz i zgrada Bauer je obnovljena sredstvima Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe u okviru jednoga od najvećih projekata obnove kulturne baštine u Hrvatskoj kojeg je pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Vukovar-Vučedol-Ilok provodilo Ministarstvo kulture RH.