Preskočite na glavni sadržaj

EFFE Label 2017./2018. - prijave

Do 17. veljače 2017., festivali u Hrvatskoj i diljem Europe imaju priliku prijaviti se predstavljajući se kroz prijavu u sklopu mreže EFFE kako bi festival u naredne dvije godine globalno promicala oznaka EFFE Label. EFFE Label je oznaka koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi.
prijava: 17.02.2017
url: http://www.effe.eu

Festivalski producenti, umjetnički ravnatelji i voditelji institucija ovim putem mogu učiniti značajan korak naprijed u prepoznavanju i vidljivosti svog festivala (kroz EFFE mrežu festivala, zastupljenost na web stranici, u publikacijama projekta i sl.), umrežavanju (povezivanjem s drugim festivalima koji su dobili oznaku EFFE Label, na susretu festivala pri službenim objavama EFFE Labela 17./18. u Njemačkoj), daljnjem angažmanu na području kulture kojim se festival bavi, te pri apliciranju za europske projekte, natječajima za financiranje lokalnih i državnih institucija i kao jasna označnica izvrsnosti kod traženja sponzora.

Europsko udruženje festivala vjeruje da je za festivale u Europi značajno biti prepoznatima od strane kolega diljem kontinenta, kao i od strane Europske komisije, čije kriterije programa Cultural Europe slijedi i EFFE, ne vrednujući popularnost, veličinu i prilagođenost standardnim kriterijima, nego pristup publici, inovativnost, razmišljanje izvan okvira, sposobnost dopiranja do onih koji su obično izostavljeni – funkcioniranje festivala kao laboratorija za razvoj ideja, festival kao startup i sl.

U partnerstvu s 28 nacionalnih hubova – kontaktnih točaka u zemljama diljem Europe, Europsko udruženje festivala (EFA) kroz projekt Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE) želi povezati festivale
koji u središtu aktivnosti imaju predanost umjetnosti i svojim kulturnim sredinama u današnjem globaliziranom svijetu, nudeći direktan uvid u bogati festivalski krajolik publici u cijelome svijetu.
‘Pilot izdanje’ priznanja EFFE Label i dodjela nagrada (2015. – 2016.) uključivalo je 761 festival (od 897 koji su se prijavili) iz 31 zemlje kojima je dodijeljen EFFE Label, dok je 12 najistaknutijih festivala dobilo EFFE nagradu.

Kontakt za hrvatske festivale, hrvatski EFFE Hub, je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), no sve prijave vrše se online, izravno na EFFE stranici, do 17. veljače. Kako prijave pristižu, pregledava i ocjenjuje ih nacionalni žiri koji čine stručnjaci u određenome području djelovanja u kulturi, koji imaju iskustva na području festivala te prate i poznaju trenutna zbivanja u kulturi u Hrvatskoj. Sve prijave ponovno će potom pregledati i međunarodni žiri koji ima završnu odluku kod procjene festivala.

Stručnjaci iz cijele Europe pregledavaju prijave kako bi potvrdili zadovoljavaju li festivali tri osnovna kriterija – umjetničku predanost i inovativnost, uključivost u kontekstu lokalne zajednice te europski i svjetski nazor.
Osim oznake EFFE Label, nakon procjena nacionalnih žirija, međunarodni će žiri dodijeliti i nagrade najistaknutijim festivalima koji su u svome polju ostvarili značajnu promjenu, pomak i istaknuli se na poseban način u svojoj sredini, disciplini ili području djelovanja.
Međunarodni festivalski žiri bit će sastavljen od renomiranih stručnjaka s različitih umjetničkih područja, aktivnih i značajnih na globalnoj festivalskoj sceni.

Detaljne informacije o projektu te linkovi za prijavu nalaze se na adresi: www.effe.eu, gdje je opisana i procedura prijave.

Za sve informacije i podršku kod prijava, za pitanja i kao kontakt točka projekta u Hrvatskoj, festivalima je na raspolaganju hrvatski EFFE Hub kontakt: effe@hds.hr. (Izvor: HDS)