Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Žitnjak, danas' Frane Rogića

U petak, 10. 2. 2017. u 19 sati u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra, otvara se izložba 'Žitnjak, danas' Frane Rogića.
vrijeme: 10.02.2017. 19:00
mjesto: KIC, Preradovićeva 5, Zagreb
url: http://www.kic.hr/
Postav Rogićeve foto instalacije na asocijativnom planu vrlo precizno odgovara naslovu izložbe.
"S jedne strane, izrezani komadi klasičnih dvjestolitarskih bačava za naftu ili kojekakve derivate ili pak razne kemikalije, smjesta upućuju na žitnjački industrijski background. Što je već samo po sebi u određenoj kontradikciji s nazivom tog dijela zagrebačke periferije. Koji je, dakle, u jednom trenutku iz, očito poljoprivrednog, prigradskog naselja postao industrijska periferija. Dapače, prema mijenama u izgledu njegove panorame, precizno je moguće očitati i i razvoj političkih promjena. Pa je tako danas, u sadašnje, takozvano 'post' vrijeme, Žitnjak postao postindustrijski. Iz prekojučerašnjice zaostala polja kao da uokviruju ostatke jučerašnje industrijske zone, koja, iako na umoru još nije sasvim nestala, u smislu posljednjeg hropca, ona, naime, ponekad izbaci nešto sumpora. "... (Boris Greiner, iz predgovora).

Frane Rogić, slikar i fotograf, bavi se vizualnim medijima, eksperimentalnim filmom i videom. Rođen u Karlovcu 1973., diplomirao na ALU u Zagrebu 1977. u klasi prof. Vasilija Jordana. Pripada mladoj generaciji umjetnika koji se bave različitim medijima. Izlaže od 1995. godine. Izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, među kojima ističemo sudjelovanje na izložbi u Amsterdamu 2002. godine na PHOTO Bijenalu “The World will never be the same again”. Umjetnik angažiran oko socijal- nih tema i općih humanističkih tema današnjice - ugroženosti pojedinca, raspad memorije, duševni nemir, što se može naći na njegovim vizualno distorziranim fotografijama (ciklus nastao na Golom otoku i sl.).