Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb Book Festival 'primljen' u društvo najprestižnijih europskih festivala

Zagreb Book Festival (ZBF) dobio je oznaku kvalitete EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Label 2017-2018, što ju nose festivali koji se ističu izrazitom umjetničkom kvalitetom i imaju velik utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a time je i službeno postao dio te ugledne festivalske zajednice koju je osnovalo Udruženje europskih festivala (EFA).
vrijeme: 21.04.2017.

"Tako je uoči svoga trećeg izdanja ZBF dobio to visoko priznanje na koje smo jako ponosni", priopćeno je u četvrtak iz odnosa s javnošću toga festivala.
 
Istaknuto je da je Međunarodni žiri prevođen Sir Jonathanom Millsom, bivšim direktorom Edinburškoga međunarodnog festivala, nakon pažljiva razmatranja primio ZBF u odabrano društvo najprestižnijih europskih festivala.
 
ZBF izvrsno osmišljen, ambiciozan, inkluzivan i šarmantan
 
U priopćenju su preneseni i izjava te obrazloženje žirija u kojima stoji da je "Zagreb Book Festival izvrsno osmišljen, ambiciozan i inkluzivan festival u svakom aspektu, s domaćim, opuštenim i prijateljskim šarmom" Dodaje se kako "ZBF povezuje sudionike iz drugih društvenih projekata te izgrađuje angažiranu i trajnu mrežu publike, umjetnika i ljubitelja festivala, a takav rad na stvaranju zainteresirane javnosti u ovome konkretnom području u Hrvatskoj, hvale je vrijedan pothvat".
 
EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt je Europske komisije za Europsku platformu festivala na području kulture koji je osmislila Udruga europskih festivala (EFA - European Festivals Association), krovna organizacija za festivale diljem Europe i šire. Projekt je pokrenut 2014., a ustanovila ga je povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou.
 
Misija EFFE projekta je povećanje vidljivosti europskih festivala kao i međusobna razmjene iskustava, te stvaranje konkretnih udruženja festivala koji dijele istovjetne vizije, a čiji je glavni cilj promišljanje svijeta u kojemu živimo.
 
"Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što je našu umjetničku koncepciju i snažnu predanost publici te društveni angažman prepoznao i ugledni žiri vrhunskih profesionalaca iz europske festivalske zajednice", istaknuto je na kraju priopćenja ZBF-a. (Hina)