Preskočite na glavni sadržaj

'Kako je tata osvojio mamu' premijerno 5. svibnja u 'Žar ptici'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u petak, 5. svibnja, premijeru predstave 'Kako je tata osvojio mamu' u režiji Slađane Kilibarda, po tekstu Mire Gavrana o dječaku koji nakon razvoda roditelja odluči učiniti sve kao bi njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.
vrijeme: 05.05.2017.
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://www.zar-ptica.hr

Kako se ističe u najavi, predstava nastala prema istoimenu romanu poznatoga suvremenog hrvatskog romanopisca i dramatičara, vrlo prisutnu pojavu razvoda roditelja sagledava iz dječje perspektive - iskreno i izravno.
 
Priča je to o dječaku koji teško podnosi činjenicu da njegovi majka i otac ne žive više zajedno, pa uz pomoć djevojčice koju simpatizira čini sve ne bi li njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.
 
Suočen s mogućnošću rastanka roditelja, Antun odlučuje pronaći način kako ih nanovo spojiti, odnosno, kako pomoći tati da nanovo "osvoji mamu". U tome će mu uvelike pomoći Bernarda koja će, pri tome, osvojiti i njegovo srce (a i organizirati nezaboravnu rođendansku proslavu).
 
"Antun ima deset godina, nogu broj trideset sedam i pol, veliko srce, neposrednu komunikaciju i želju da postane istraživač Egipta. Bernarda također ima deset godina, nevoljko ide na niz slobodnih aktivnosti, a želi postati 'istraživačica ljudske psihe' i 'sakupljačica poštanskih maraka'", stoji u najavi.
 
"Kroz pat poziciju protagonista u koju ga je doveo odnos njegovih roditelja, kroz njegovu želju da se izbori za opstanak obitelji, ali i za vlastitu sreću, djetinjstvo i zaigranost, pokazuju se i prokazuju često neosviješteni i sebični mehanizmi odraslih, potpomognuti vrijednosti svijeta koji nas okružuje", dodaje se.
 
Igraju Ugo Korani, Gorana Marin, Berislav Tomičić, Nina Erak Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Dunja Fajdić.
 
Dramatizaciju za prvo postavljanje na scenu nekog Gavranovog romana za djecu i mlade potpisuje Ana Prolić, a režira Kilibarda, kojoj je to prva suradnja sa Žar pticom.
 
Kilibarda je osmislila i scenografiju, za kostime je odgovorna Hana Letica, a skladatelj je Nenad Borgudan iz grupe Detour, čija će se pjesma i koristiti u predstavi. (Hina)