Preskočite na glavni sadržaj

Aleksandar Zograf u utorak u 'Booksi'

Zagrebački književni klub 'Booksa' ugostit će u utorak, 16. svibnja, u svojem programu 'Književni budoar' istaknutog srbijanskog strip autora Aleksandra Zografa, koji će o svojem stvaralaštvu razgovarati s domaćinom tribine 'Strip-tease Matka Vladanovića'.
vrijeme: 16.05.2017.
mjesto: Cooatia
url: http://nocmuzeja.hr/

Aleksandar Zograf, pravim imenom Saša Rakezić, ušao je u četvrto desetljeće bavljenja stripom i srodnim djelatnostima. Od sredine osamdesetih pa do danas objavljivao je stripove gdje god i kad god je stigao, a dobar dio njih, kako se ističe u najavi, gostovanja, dobacio je izvan granica Srbije - izvorišta svih njegovih muka, veselja, komentara, kritika i neuroza.
 
"U tih trideset i nešto godina neumornog prakticiranja i promoviranja 'autorskog stripa' postao je jedna od legendi strip-scene, a njegova poetika na granici novinarstva i poezije ostavila je traga u više naraštaja srpskih strip-autora", stoji u najavi.
 
Stripovi su mu objavljivani u SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Švedskoj, Italiji, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj pa čak i u Hrvatskoj, gdje je objavljena kultna knjiga "Tušta i tma" (VBZ 2005.), koja okuplja Zografove strip-kolumne nastale u tjedniku Vreme.
 
Dvanaest godina kasnije, vratio se "na mjesto zločina" i u knjizi "Mala otkrića" i donio strip-priče o kojima kaže kako predstavljaju mala svakodnevna otkrića iz neposredne okoline.
 
"Jedno od najvećih zadovoljstava za koje znam je radost otkrića. To je radost koju možemo iskusiti na svakodnevnoj razini, i to ni u čemu ne umanjuje zadovoljstvo velikih životnih uvida, snažnih, burnih doživljaja koji mijenjaju pravac vašeg života. Ideja je da naprosto dozvolite sebi prepuštanje užitku u malim stvarima, koja su, tijekom ljudske putanje ovim životom, načičkana svuda po stazama kojima prolazimo", rekao je. (Hina)