Preskočite na glavni sadržaj

Vizije - Modna hibridnost

Vizije - Modna hibridnost - selektirana tematska izložba ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja održava se u Galeriji ULUPUH u Zagrebu od 13. do 27 lipnja 2017. Otvorenje je u utorak u 19 sati.

 
vrijeme: 13.06.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija ULUPUH
url: http://www.ulupuh.hr/

ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje odijevanja periodično predstavlja radove svojih članova unutar ciklusa izložbi krovnog naziva VIZIJE, apostrofirajući aktualnost modnog izraza koji iz sadašnjosti projicira moguću budućnost. Kustosice ovogodišnje izložbe, i same modne dizajnerice, Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, detektirale su kao jednu od dominantnih pojava u suvremenoj modi tzv. modnu hibridnost, i postavile ju kao temu, izazov za autore izlagače. 

„Suvremena moda iznova čini eksperiment i hibridna je, što je odličje mreže u kojoj djeluje. Akceleracija modnog sustava kao i pitanje inovativnosti, virtualiteta te cikličkog ponavljanja robe, ono su što suvremena moda u svojoj otvorenosti čini transparentnim. Čini se da se u suvremenoj modi spajaju svi teorijski modeli, od semiotike mode do apokalipse tijela. No ono što ju izdvaja od drugih formi suvremenoga života u doba novih medija jest totalnost komunikacije, jer se moda spaja s tijelom. Forma mode ostaje otvorena za ono prošlo i buduće. Na taj način suvremena moda dobiva svoj vrhunac u beskonačnosti, ali uvijek uz mogućnost vraćanja i ireverzibilnog odnosa spram prošlosti.“ (Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, iz predgovora)

Na izložbi 17 autora nudi svoj odgovor na ponuđenu temu, referirajući se pojedinačno na neka od obilježja suvremene mode i društva u kojem djeluje. Njihove odgovore u mediju fotografije interpretirao je Vanja Šolin čije fotografije također čine dio izložbenog postava.

„Suvremena moda govori o traumatiziranom, izmučenom tijelu u modnom sustavu, onom koje proždiru bakterije, tijelu koje se raspada, ali i paradoksalno iznova rađa. Takvo modno tijelo upućuje na epohalnu konačnost bitka u vremenu.“ (zaključuju Petra Krpan i Jadranka Hlupić na kraju svoj predgovora).

Izlažu: Matea Banoža Blažević, Matija Čop, Patrizia Donà, Igor Galaš, Ruža Hodak, I-GLE (Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović), Nataša Jeletić, Davor Klarić, Duje Kodžoman, Alida Mezić, Tihana Mikša Perković, Anđela Potočki, Milena Rogulj, Renata Svetić, Kristina Šepetavc, Mario Treščec, Ines Zrnc Gregorina te fotograf Vanja Šolin.

Likovni postav izložbe potpisuju Petra Krpan, Jadranka Hlupić Dujmušić i Davor Klarić.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu  Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Sponzor izložbe je Kryolan - professional make-up. Izložba će se moći pogledati do 27. lipnja.
 
Opširnije